– Kraftige kamper fortsetter i Aleppo

De kraftige kampene fortsatte søndag morgen i Aleppo etter at opprørerne hevdet at de hadde slått tilbake regjeringsstyrkenes offensiv i storbyen.

SYRIA-CONFLICT

Dette stillbildet tatt fra en Youtube-video viser en folkemengde som jubler for opprørssoldater som kjører gjennom en gate i Aleppo med stridsvogn søndag.

Foto: - / Afp

– Eksplosjoner ble hørt og luftfartøy ble sett oppe i luften, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Ifølge aktivistene i eksilgruppa var det intense sammenstøt i flere bydeler.

168 drept lørdag

Etter å ha samlet seg i to dager innledet regjeringsstyrkene lørdag sin offensiv med kamphelikoptre og stridsvogner mot Salaheddin-området i det sørvestlige Aleppo, der opprørerne har konsentrert mange av sine styrker. Ifølge SOHR ble minst 29 mennesker drept i Aleppo, mens det i hele landet var 168 mennesker som ble drept i løpet av lørdagen.

Oberst Abdel Jabbar al-Oqaidi i Frie syriske armé (FSA) sa lørdag kveld at hans styrker hadde slått tilbake regjeringsstyrkene og avverget angrepet.

– Vi greide å presse hæren tilbake til Hamdaniyeh-nabolaget, sa han på telefon til nyhetsbyrået AFP. Men han la til at regjeringens artilleri og kamphelikoptre fortsatte å hamre løs på byen.

Skrekkslagne sivile fylte kjellere over hele byen for å redde seg fra bombardementet. En aktivist sa at det var tusener av mennesker i gater og parker som ble terrorisert av lavtflygende kamphelikoptre.

SOHRs Abdel Rahman mener at en tilbaketrekking ikke nødvendigvis er et nederlag, siden regjeringsstyrkenes strategi er å bombardere byen og tvinge befolkningen på flukt, for deretter å gå inn med full styrke på bakken.

Ber om hjelp fra utlandet

FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, samt statsoverhoder i flere land bruker nå situasjonen i Aleppo til å legge vekt på at konflikten i Syria snarest trenger en diplomatisk løsning.

Abdelbasset Sida leder for Det syriske nasjonalrådet, den største opprørsalliansen mot Assads regime, ber nå utenlandske allierte om å gå rundt FNs delte sikkerhetsråd, og gripe inn direkte i kampen mot president Bashar al-Assad.

– Våre venner og allierte vil måtte bære en del av ansvaret for det som skjer i Aleppo dersom de ikke foretar seg noe snart, sa Sida.

I Paris har den franske presidenten Francois Hollande sagt at han vil fortsette å prøve å overbevise Russland og Kina, de hittil største forsvarerne av Assad, om å støtte hardere sanksjoner mot presidenten. Russland og Kina har vetorett i Sikkerhetsrådet.

– Jeg vil nok en gang appellere til Russland og Kina, slik at de forstår at kaos og borgerkrig vil herje dersom Assad ikke stoppes, sier Hollande.

– Den syriske regjeringen vet den er fortapt, og de vil bruke makt til siste slutt.

SISTE NYTT

Siste nytt