Kraftige jordskjelv rystet Italia

En person ble lettere skadet, og flere bygninger raste sammen, etter at to kraftige jordskjelv rammet Italia onsdag kveld.

En mann går i ruinene av en sammenrast bygning etter jordskjelv i Visso i Italia

RUINER: Flere bygninger har rast sammen etter de kraftige jordskjelvene, som i byen Visso i regionen Marche.

Foto: Matteo Crocchioni / Ap

Det første jordskjelvet, som inntraff like etter klokken 19 onsdag kveld, hadde en styrke på 5,4 og var 9 kilometer dypt.

Ifølge den italienske avisen La Repubblica kunne man kjenne skjelvet, som hadde episenter i provinsen Macerata i regionen Marche ved østkysten sentralt i Italia, fra Firenze til Napoli.

To timer senere, ved 21.15-tiden, rystet et nytt og enda kraftigere, jordskjelv italienerne.

Ødeleggelser i Visso etter jordskjelvet

En skadet

Ifølge forskningssenteret for geovitenskap hadde det andre skjelvet en styrke på 5,9, mens det amerikanske jordskjelvsenteret USGS melder på sin side at etterskjelvet målte 6,4.

Etterskjelvet var 8,4 kilometer dypt, ifølge avisen La Stampa, og det inntraff i samme område som det første.

En person er skadet i byen Visso i regionen Marche, ikke langt fra episenteret, skriver La Repubblica.

Det er også meldt om mindre etterskjelv onsdag kveld.

Norske Rasmus: En ubehagelig følelse

Den norske arkeologi-professoren og tidligere bestyrer ved Det norske institutt i Roma, Rasmus Brandt, befinner seg om lag 40 kilometer sør fra skjelvenes episenter.

Rasmus Brandt

– UBEHAGELIG: Rasmus Brandt har opplevd jordskjelv i Italia før. – Det er en ubehagelig følelse.

Foto: Nina Aldin Thune, Wikipedia Commons

– Man får en følelse av at man sitter i en båt og ikke helt klarer å sette beina under seg. Jeg var ute og gikk da det andre skjelvet inntraff, og jeg kjente absolutt at det var kraftigere, sier Brandt til NRK.

– Det er en ubehagelig følelse. I de områdene som har vært mest berørt nå, har folk gått ut på gaten så fort de kunne. Vi ligger ikke i den mest utsatte sonen, så vi kommer nok til å sove med ro, men flytter episenteret seg, kan det skje her også.

– Byen vår er ødelagt

Italienske medier forteller at innbyggerne i områdene rundt episenteret løp ut av husene sine da det første jordskjelvet inntraff.

– Vi er i ferd med å åpne et nødsenter. Flere enn 200 personer er ute av husene sine, det regner kraftig, og vi må sørge for at de får ly for natten, sier Giuseppina Perla i kommunestyret i landsbyen Norcia, som ligger i regionen Umbria, naboregionen til Marche, til La Stampa.

Det kraftige jordskjelvet som rammet Italia i slutten av august, hadde sitt senter 10 kilometer sørøst for Norcia. Nær 300 mennesker mistet livet etter det jordskjelvet.

I byen Ussita i Macerata har flere bygninger rast sammen, og to eldre personer ble reddet ut etter at de ble sittende fast i ruinene.

Ordfører Marco Rinaldo sier at det allerede etter jordskjelvet i august var hus i Ussita som var for usikre til at folk fortsatt kunne bo i dem. Nå er situasjonen enda vanskeligere.

– Mange hus har rast sammen. Det er en apokalyptisk situasjon, byen vår er helt ødelagt, sier Rinaldo til La Repubblica.

I 2009 omkom 309 mennesker da et jordskjelv med styrke på 6,3 rammet L'Aquila sentralt i landet.

Redningsarbeidere står i ruinene av en sammenrast bygning etter jordskjelv i byen Visso i Italia

SKADER: Redningsarbeidere har rykket ut i byen Visso etter jordskjelvene som rammet området onsdag.

Foto: Matteo Crocchioni / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.