Kraftige amerikanske bombeangrep mot IS

Amerikanske fly gjennomførte i natt en rekke bombeangrep i det nordlige Irak etter at IS massakrerte over 80 mennesker i en landsby.

Artilleri i aksjon

Styrker fra den kurdiske Peshmerga-militsen skjøt med artilleri-ild mot IS-posisjoner i ved frontlinjen i Khazer, cirka 40 kilometer vest for Erbil.

Foto: SAFIN HAMED / AFP

Fly lander på hangarskip

En F/A-18C landet fredag på hangarskipet «USS George H.W. Bush» i Persiabukta etter å ha bombet IS-kontrollerte områder i Nord-Irak.

Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP

Fly fra hangarskipet «USS George H.W. Bush» i Persiabukta bombet i natt posisjoner til IS (Den islamske staten) ved Mosul-demningen og flere byer i nærheten.

Ifølge en reporter fra det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw bombet de amerikanske flyene byene Mahmoudia, Telskouf, Zumar og Tilkef, i tillegg til områdene ved Mosul-demningen.

En soldat fra den kurdiske Peshmerga-militsen som observerte bombingen sier at den var den kraftigste siden USA startet bombingen av IS-kontrollerte områder i forrige uke.

Hevidar Ahmed fra nyhetsbyrået Rudaw sier at en bensinstasjon som ble brukt IS-soldatene til å fylle bensin og en større veikryss utenfor Mosul var blant målene for de amerikanske krigsflyene.

En rekke Hummer-biler som IS har overtatt fra den flyktende irakiske hæren tidligere i sommer, ble ødelagt i bombingen.

Ifølge Hevidar Ahmed forlot IS-styrkene sine stillinger under angrepet, men det er uklart om de siden har vendt tilbake.

Samtidig som amerikanske styrker har bombet IS-stillingene, har også den kurdiske Peshmerga-militsen skutt mot stillingene med artilleri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mosul-demningen

Mosul-dammen er den fjerde største demningen i Midt-østen og etter at IS tok kontroll over demningen kontrollerer de vann- og strømtilførselen til store områder i Nord-Irak.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Frykter sprengning av kjempedemning

Et av målene for de amerikanske angrepene er IS-styrkene som kontrollerer Mosul--demningen.

Mosul--demningen over Tigris er den største i Irak og ligger 50 kilometer nordvest for tomillioners-byen Mosul.

Se kart nederst i saken.

IS tok kontrollen over Mosul-demningen over Tigris 7. august, noe som har utløst frykt for at de skal sprenge demningen og forårsake enorme oversvømmelser og ødeleggelser.

En rapport fra United States Army Corps of Engineers i 2006 sa at i verste fall kunne en sprengning av demningen føre til at 500.000 mennesker mistet livet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktninger i Irak

Jesidiske flyktninger krysset fredag Delal-broen i Zakho i Nord-Irak, 475 kilometer nord for Bagdad, på flukt fra IS.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Ny massakre

Lørdag formiddag kommer det meldinger om at IS-styrkene har gjennomført en ny massakre i en landsby utenfor byen Sinjar.

Øyenvitner forteller til det tyske nyhetsbyrået DPA at IS har drept 100 menn fra jesidi-minoriteten.

Ifølge øyenvitnene ble mennene drept etter at de nektet å konvertere til islam.

Fredag ble 80 menn, også de hovedsakelig jezidier, drept da soldater fra IS angrep landsbyen Kojo i Nord-Irak. Kvinner og barn som befant seg i landsbyen, ble bortført.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt