– Angrepet på palasset var mislykket

Ouattara-lojale soldater har trukket seg ut av palasset til president Laurent Gbagbo.

Video Se bilder fra franske styrker i Abidjan i Elfenbenskysten

Video: Slik ser det ut i byen Abidjan i dag.

– De forsøkte å storme palasset til Gbagdo tidligere i dag, men angrepet var mislykket, sier en vestlig militær kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge kilden klarte ikke Quattaras soldater å bryte gjennom forsvaret til Gbagdo og måtte trekke seg ut etter harde kamper.

Kilden som bor i nærheten av palasset, ønsker å være anonym.

Nekter for at de har slått retrett

En talskvinne for Quattare nekter for at opprørssoldatene har måtte trekke seg ut etter et mislykket angrep.

Men hun kunne verken gi detaljer angående angrepet eller bekrefte at kampene fortsatt pågår, skriver Reuters.

Undergrunnsbunkeren hvor Gbagbo holder til, er godt beskyttet av tungt artilleri og Gbagbos egne sikkerhetsvakter.

– Vi vil hente ut Gbagbo i live

Motstanderne til president Laurent Gbagbo rykket inn i palasset hans onsdag formiddag for å hente ham ut.

– Vi har ingen intensjoner om å drepe ham, sa de før aksjonen.

Elfenbenskystens president Laurent Gbagbos palass var under tungt skyts. Både folk som bor i området og journalister forteller om kraftig skyting i området der presidentens palass og bolig er.

– Vi hører kraftige eksplosjoner og skyting med maskingevær rundt boligen hans, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået AFP.

Ouattara-lojale soldater

Ouattara-lojale soldater gjør seg klar til innsats ved inngangen til Abidjan onsdag morgen.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

– Et siste angrep

Franske kilder sier dette er et siste angrep mot den ivorianske lederen. Gbagbos motstandere skal være leie av å vente på at han skal gå av.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe sier onsdag at forhandlingene mellom Gbagbos folk og ivorianske myndigheter har vært mislykkede på grunn av Gbagbos umedgjørlighet.

Laurent Gbagbo i et intervju 11. januar 2011

Laurent Gbagbo tapte presidentvalget i november, men har nektet å gå av.

Foto: SIA KAMBOU / Afp

Etter de siste dagers rapporter om at han er i forhandlinger med FN om å trekke seg, har det til nå ikke ført til endringer, og motstanderne mener Gbagbo bare kjøper seg tid.

Ifølge en talsmann for tilhengerne til motstanderen Alassane Ouattara skal de inn og hente Gbagbo fra bunkersen der han oppholder seg.

– Vi skal hente ut Laurent Gbagbo fra hullet han sitter i, og overlevere ham til den rettmessige presidenten, sier talsmann Sidiki Konate.

– Alassane Ouattara har gitt formelle instrukser om at Gbagbo skal holdes i live, fordi vi stille ham for retten, sier en annen Ouattara-talsperson, Patrick Achi, til nyhetsbyrået Reuters.

– Det har aldri vært intenasjonen til noen i Ouattara-leiren å drepe tidligere president Gbabgo, fastslår han.

Sky av røyk stiger opp i Abidjan

En sky av svart røyk stiger opp over Abidjan etter skytingen der i dag.

Foto: STAFF / Reuters

– Slutt på komedien

Gbagbo forhandler med FN om å trekke seg etter måneder med uro. Hans tilhengere beskylder franske militære for å være med å planlegge et angrep på deres leder. Frankrike nekter for dette.

Talsmann for Oattaras tilhengere, Sidiki Konate

Talsmann for Oattaras tilhengere, Sidiki Konate

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

– Vi skal gå inn i hjemmet hans og hente ham ut for å få en slutt på denne komedien. Denne farsen må ta slutt før landet kollapser, sier Konate.

En annen talsperson bekrefter Konates uttalelser.

– Ja, de er i ferd med å ta seg inn i huset til Gbagbo for å ta ham. De har ikke tatt ham ennå, men er i prosessen, sier Affousy Bamba til nyhetsbyrået Reuters.

Gbagbo tapte presidentvalget i november , men nektet å gå av. Tilhengere av valgvinner Alassane Ouattara har protestert, men ikke fått gjennomslag for sitt krav.

Opptil én million mennesker er drevet på flukt fra storbyen Abidjan, mens 112.000 personer har søkt tilflukt i nabolandet Liberia.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste kort for Gbagbo

Forskingsleder ved FAFO, Morten Bøås, tror både Ouattara og FN-styrkene ønsker å ta Gbagbo i live. Han mener spørsmålet nå ikke er om Gbagbo kommer til å tape, men hvordan han kommer til å tape.

– Får han det nederlaget som han kanskje ønsker, en eller annen form for ærefull utgang, mot at han vedkjenner seg, ihvertfall halvveis, at Ouattara vant valget? Eller blir han slept ut av denne bunkeren, og må være en fange på Ouattaras nåde? Jeg kan ikke se at det er noen andre alternativer enn de to, vurderer Bøås.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Morten Bøås

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Forskningssjef Morten Bøås i FAFO tror ikke Gbagbo sitter med mange kort nå, og mener den pressede presidenten nå vurderer hvordan han skal gå av.

Han tror både Ouattara, FN og de franske styrkene ønsker å få tak i Gbagbo i live, fordi de vil ha hans underskrift på at han sier fra seg makten.

– Det vil nok gjøre hele forsoningsprosessen som må komme igang noe lettere for Ouattara, om han kan vise til at også Gbagbo anerkjenner ham som valgets rettmessige vinner, sier Bøås.

– Dette er det eneste kortet som jeg kan se at Gbagbo nå sitter igjen med.

Ifølge Røde Kors melder innbyggerne i Abidjan om en fortvilt mangel på mat, vann og medisiner. Verken nødhjelp eller helsepersonell kommer seg inn til byen under den krevende sikkerhetssituasjonen.

EU har i dag lagt ytterligere sanksjoner på Elfenbenskysten for å presse Gbagbo til å gå av. Også pave Benedict XVI har uttalt seg, og ber begge sider holde fred for å hindre et videre blodbad.

SISTE NYTT

Siste nytt