Kraftig sammenstøt under nazidemonstrasjon i Stockholm

Nynazistene fikk omsider holde sine planlagte taler etter uro rundt demonstrasjonene. Det er usikkert om det er nazistene eller venstreradikale motdemonstranter som startet opptøyene.

Opptøyer under demonstrasjon

NRK hørte at det smalt i en sidegate lørdag formiddag da nynazister skulle holde taler og paroler i en lovlig demonstrasjon.

Etter det NRK erfarer var det motdemonstranter som avfyrte knallskudd og kastet bengalske lys inn i en sidegate.

Opptøyer under nynazistdemonstrasjon i Stockholm

Det var like før det ble sammenstøter mellom nynazister og de venstreradikale motdemonstrantene, men politiet gikk mellom.

– Vi var forberedt på ulike scenario, det er det jeg kan si, uttaler Stockholmpolitiets pressetalsperson Lars Byström til Expressen.

Politiet fikk tidlig på ettermiddagen kontroll over situasjonen og nynazistene fikk avslutte demonstrasjonen med sine planlagte taler.

Nazi-demo Stockholm

Det ble brukt knallskudd og demonstrantene kastet bengalske lys i en sidegate til stedet nynazistene holdt apell.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordmenn skal ha vært blant demonstrantene på begge sider. Det skal også ha vært representanter fra det norske Blitz-miljøet blant motdemonstrantene.

Den svenske avisen Expressen skriver at da nazistene ankom Mynttorget brøt de opp i gruppe, tok seg inn i en annen gate og skrek slagord som "uten pardon".

Ti personer er blitt tatt hånd om av politiet, skriver avisen.

Det er «Den nordiske motstandsbevegelsen» som har tatt initiativ til den lovlige demonstrasjonen. Nynazistene hadde gått en marsj på 800 meter da de samlet seg på Mynttorget for å holde taler. De rundt demonstrantene gikk fra sentrum og nedover mot slottet til Mynttorget, som lligger rundt 100 meter fra Riksdagsbygningen.

Nynazist-demonstrasjon i Stocholm

Politiet har i dag vært forberedt på at det kunne bli sammenstøter mellom nazister og venstreradikale demosntranter.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Motdemonstrantene var spredt og kom inn fra sidegater, og det var derfor vanskelig å si akkurat hvor mange de er, men etter det NRK erfarer talte også de rundt 500 personer.

Nynazistene uttrykker misnøye med politiet for at de ikke fikk demonstrert i fred.

– Det er naturligvis beklagelig. De har fått holdt et møte og har marsjert. Om det blir forstyrrelser er det naturligvis bare å beklage. Vi skal se til at de skal få holde sitt avsluttende møte også, sier Byström til NRK.

Demonstrasjonene førte til at deler av byen ble sperret av.

Mobilbilde fra Bidra

Ti personer skal så langt ha blitt tatt hånd om av politiet

Foto: Ståle Hansen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt