Kraftig regnvær hemmer redningsarbeidet

THAM LUANG-GROTTEN (NRK): Synkende oksygennivå og monsunregn gjør arbeidet med å få de tolv guttene og fotballtreneren deres ut av grotten i Thailand svært vanskelig.

Arbeidere bærer inn vannpumper på bambusstokker

Soldater frakter bærbare vannpumper ved hjelp av bambusstokker. Det kraftige regnet har gjort arbeidet med å pumpe vann ut av grotten svært krevende.

Foto: Roger Sevrin Bruland/NRK

Det har begynt å regne kraftig i området der de tolv guttene og fotballtreneren deres er fanget i Tham Luang-grotten i Thailand.

Det er dårlige nyheter for redningsarbeidet, som blir en kamp mot naturkreftene.

Elektrikere er nå på stedet for å installere et nytt aggregat slik at de kan få på plass en større pumpe, men nå blir pumpearbeidet mer krevende, ifølge NRKs reporter på stedet, Roger Sevrin Bruland.

Arbeidere installerer strømlinjer

Arbeidere jobber med å få på plass nye strømlinjer, for at mer vann kan bli pumpet ut av grotten der guttene befinner seg.

Foto: Roger Sevrin Bruland/NRK

Til tross for at monsunregnet er skiftende, er det stor bekymring knyttet til at de store vannmengdene vil gjøre det umulig for guttene å prøve å dykke ut av grotten.

Thailand Grotte Illustrasjon

Illustrasjon av grotten. Flere steder er det svært trangt og flere steder når vannet opp til grottetaket, begge deler vanskeliggjør redningsoperasjonen.

Foto: Melinda Furulund / NRK

Frykter oksygenmangel

Samtidig er det en annen bekymring: oksygennivået i grotten er synkende, på grunn av det store antallet redningsarbeidere som har tatt seg inn.

Her blir de 12 guttene og deres trener funnet i live etter å ha vært fanget i en grotte i ti dager.

Myndighetene sier at nivået ligger på 15 prosent, mens det vanlige nivået er på rundt 21. Arbeidet med å få på plass tilstrekkelige oksygenforsyninger har derfor svært høy prioritet.

I natt omkom den tidligere marinejegeren Saman Kunont i redningsarbeidet, da han tok seg inn i grotten for å levere oksygenforsyninger til guttene.

Ambulanse kjører ut fra redningsområdet i Thailand

En ambulanse kjørte i morgentimene vekk fra området der redningsarbeidet foregår. Det er uvisst hvorvidt ambulansen fraktet den avdøde marinejegeren Saman Kunont.

Foto: Roger Sevrin Bruland/NRK

Vurderer å bore hull i fjellet

Flere alternativer blir nå vurdert for å få guttene ut. En av sjefsingeniørene for redningsarbeidet sier til The Guardian at han tror det vil være mulig å bore et hull fra toppen av fjellet og inn i grotten.

Det er likevel bekymringer knyttet til dette alternativet, fordi de befinner seg på et lite område mellom 800 meter og én kilometer under bakken.

– Jeg er i god form, sier de en etter en.

SISTE NYTT

Siste nytt