Hopp til innhold

Kraftig økning i global terror

Det var 35 prosent flere terrorangrep i verden i 2014 sammenliknet med 2013. Samtidig ble antall drepte i terrorangrep nesten fordoblet. Det viser en ny amerikansk rapport.

Peshawar

En mann tenner lys for ofrene etter skolemassakren i Peshawar i Pakistan. De fleste av de drepte var barn.

Foto: MOHSIN RAZA / Reuters

De fleste husker skolemassakren i Peshawar i desember 2014. Barneskolen som i løpet av minutter ble forvandlet til et helvete på jord da terrorister fra Taliban tok seg inn og begynte å skyte. Minst 150 mennesker ble drept. De fleste av disse var barn.

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementets årlige rapport om terror som ble lagt frem i dag, var angrepet mot den pakistanske barneskolen et av de dødeligste i løpet av fjoråret. Det var imidlertid langt fra det eneste.

Rapporten viser at sammenliknet med 2013 økte antallet terrorangrep med 35 prosent. Over 13.400 angrep rammet til sammen 95 land. Irak, Pakistan, India, Afghanistan og Nigeria topper den dystre listen over landene hvor terrorangrepene skjedde oftest.

I løpet av 2014 kostet terrorangrep om lag 33.000 mennesker livet. Året før døde 18.000 i slike type angrep. Ytterligere 34.700 ble skadet av terrorister i løpet av fjoråret.

IS og Boko Haram

Økningen i angrepene knyttes særlig til borgerkrigen i Syria og ekstremistgruppen Den islamske statens (IS) erobringer av områder på det syriske territoriet og i Irak.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

Ekstremistgruppa IS har erobret store området i Irak og Syria. IS bruker stadig mer brutale metoder blir det hevdet i rapporten.

Foto: - / Afp

Rapporten beskriver hvordan IS og andre terrorgrupper sprer terrorisme globalt ved å systematisk rekruttere medlemmer over hele verden. Mer enn 17.000 fremmedkrigere har reist for å krige i Syria, noe som langt overgår antallet fremmedkrigere som har vervet seg til andre konflikter de siste 20 årene.

Rapporten peker også på at det er svake eller mislykkede styresett, spesielt i Jemen, Syria, Libya og Nigeria skaper grobunn for fremvekst av ekstrem radikalisme og vold.

Stadig mer brutale metoder

– Vi må gjøre mer for å stanse denne syklusen av voldelig ekstremisme og endre miljøene som terrororganisasjonene springer ut ifra, sa Tina Kaidanow som er koordinator for antiterror i det amerikanske utenriksdepartementet.

Tina Kaidanow

Koordinator for antiterrorarbeid i det amerikanske utenriksdepartementet, Tina Kaidanow, la frem rapporten i dag.

Foto: JIM WATSON / Afp

Kaidanow, som la frem rapporten, hevdet også at terrorgrupper benytter seg av stadig mer brutale metoder i angrepene sine og at de retter dem mot svake grupper.

– Særlig IS har brutalt undertrykt de samfunnene de har lagt under sin kontroll.De benytter seg av hensynsløse og voldelige metoder som halshugging og korsfestelser som er ment for å skremme, sa Kaidanovw.

Økning i kidnappinger

Rapporten peker også på en stor økning i kidnappinger. I løpet av 2014 ble 9.400 personer tatt til fange, noe som er tre ganger så mange som i 2013.

Dette skyldes særlig IS og den Al Qaida tilknyttede Nusra-frontens massebortføringer i Syria. I Nigeria sto Boko Haram bak mange av de 1.300 kidnappingene som fant sted i 2014, deriblant de nesten tre hundre jentene som ble kidnappet fra en skole i Chibok.

SISTE NYTT

Siste nytt