Hopp til innhold

Kraftig økning i «alvorlige militære hendelser» i år

Russiske militære har vært langt mer aggressive i år enn tidligere år. En britisk tankesmie har kartlagt 40 alvorlige hendelser. Ti av dem har vært skjedd i Norges nærområder.

Nord-Europa med militære incidenter

Den russiske annekteringen av Krim-halvøya og innblandingen i Øst-Ukraina har ført til sterkere spenninger mellom øst og vest i Europa enn noen gang siden den kalde krigen.

Nato har svart på Russlands innblanding i Ukraina med å forsterke båndene til Kiev, samtidig som alliansen har økt antall flypatruljer og øvelser i sine østlige medlemsland.

Russland har på sin side begynt å vende tilbake til praksis fra den kalde krigens dager, ved å igjen fly tokt som er ment til å teste ut Natos forsvar, skriver BBC.

Den London-baserte tankesmia European Leadership Network la mandag frem en detaljert oversikt over denne mer agressive russiske oppførselen.

SAS-fly nær kollisjon i lufta - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no

Rapporten lister opp til sammen 40 alvorlige hendelser. Tre hendelser havner i den øverste kategorien, «høy risiko». Alle de tre har skjedd i Norges nærområder:

  • 3. mars i år var et russisk overvåkningsfly bare 90 meter fra et SAS-fly sør for Malmö.
  • 5. september ble estiske Eston Kohver kidnappet fra en estisk kontrollpost på grensen mellom Estland og Russland og deretter vist frem som spion på russisk TV.
  • 17. oktober i år oppdaget flere vitner det som tilsynelatende var en fremmed ubåt i Stockholms skjærgård. Ti dagers jakt førte ikke til noen oppklaring av hva som var under overflaten.

132 passasjerer om bord

Det var 132 passasjerer om bord på SAS-flyet av typen Boeing 737 som var på vei fra København til Roma 3. mars i år.

Les også: SAS-fly nær kollisjon i lufta - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no

80 kilometer sør for Malmö var et russisk overvåkningsfly farlig nær passajerflyet.

- En kollisjon ble tilsynelatende unngått ved hjelp av god sikt og årvåkenhet hos pilotene i passasjerflyet, står det i rapporten.

Hendelsen ble særlig alvorlig fordi det russiske flyet ikke hadde på transponderen som sender ut signaler nettopp for at man skal kunne oppdage flyet på radaren og unngå kollisjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AN-72-fly

Det finske luftvåpenet offentliggjorde 28. august dette bildet av en russisk AN-72 som de mener krenket finsk luftrom.

Foto: Lehtikuva/Finnish Air Force / Aå

11 alvorlige hendelser

I tillegg til de tre høyrisiko-hendelsene, trekkes det i rapporten frem 11 «alvorlige hendelser av en mer aggressiv eller uvanlig provoserende natur, som fører med seg en større fare for opptrapping».

Også flere av disse har funnet sted i norske nærområder:

  • I juni nærmet russiske militærfly seg den danske øya Bornholm i det som så ut som en angrepsformasjon. Dansk etteretning beskrev hendelsen som av «en mer offensiv natur enn det som er blitt observert de siste årene».
  • 16. juli fløy et væpnet russisk kampfly bare ti meter fra et svensk overvåkingsfly i internasjonalt luftrom mellom Gotland og Latvia.
  • 18. juli ble et amerikansk overvåkingsfly som var i nærheten av Kaliningrad forfulgt at russiske krigsfly og søkte tilflukt i svensk luftrom.
  • 17. september i år krysset to russiske militærfly grensen inn til svensk luftrom sør for Ôland i det som oppfattes som et mulig forsøk på å teste ut svenskenes luftforsvar. Den svenske utenriksministeren beskriver krenkelsen som den «mest alvorlige luftkrenkelsen på mange år».
  • 3. oktober fløy et russisk jagerfly bare meter fra et svensk overvåkingsfly over Østersjøen.
  • Fra 28. til 30. oktober holdt russerne en serie flyøvelser over Nordsjøen, Østersjøen, Atlanterhavet og Svartehavet. Alle øvelsene skjedde over internasjonalt luftrom, men var av langt mer aggressiv natur enn man har sett på flere år.

Under øvelsen 28.-30. oktober fløy også russiske fly nær norsk luftrom over Nordsjøen, selv om norsk luftrom ikke ble krenket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russisk TU-95 bombefly

Blant de flyene som fløy nær norsk luftrom i oktober var russiske TU-95 bombefly, kjent med betegnelsen «Bear» i Nato.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

- Farer truer fra begge sider

I tillegg til hendelsene i de to øverste kategoriene, tar rapporten for seg en rekke andre hendelser.

Særlig er de tre baltiske landene blitt utsatt for trakassering og aggressiv russisk oppførsel. Blant annet gjennomførte to russiske krigsskip 10. april i år en skyteøvelse med skarp ammunisjon inne i Litauens økonomiske sone i Østersjøen.

Rapporten kommer ut bare to dager etter at Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, advarte mot en ny kald krig da han besøkte Berlin i forbindelse med 25-årsdagen for Berlinmurens fall.

- Vi mener at de nesten 40 loggførte hendelsene er veldig alvorlig utvikling. Ikke nødvendigvis fordi de viser et ønske fra Russland om å starte en krig, men fordi de viser et farlig spill der man er på kanten av krig, skriver forfatterne av rapporten.

Rapporten legger vekt på at faren for at hendelesene skal utvikle seg til noe verre kommer fra både vestlig og russisk side.

- Kombinasjonen av mer aggressiv russisk oppførsel og vestlige styrkers vilje til å vise fasthet, øker faren for en uønsket opptrapping og faren for å miste kontrollen over hendelsene, står det i rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt