Kraftig jordskjelv rystet Japan

Et kraftig jordskjelv har rystet østkysten av Japan. Det ble sendt ut tsunamivarsel og en bølge på en meter traff den nordlige kysten av landet.

Et kraftig jordskjelv har rystet kysten av Japan.

VIDEO: Bygningene ristet i flere minutter etter skjelvet.

Ifølge vitner ristet bygninger i den japanske hovedstaden Tokyo under det kraftige skjelvet.

Ifølge USAs geologiske undersøkelse hadde skjelvet en styrke på 7,4. Dette ble senere nedjustert til 7,3.

Skjelvet er beskrevet som et kategori femskjelv, på en skala fra én til sju. Det vil si at det kan oppstå skader på hus som ikke er jordskjelvsikret, men foreløpig er det ikke kommet inn meldinger om noen slike skader.

Myndighetene i Japan har opphevet tsunamiadvarselen for hele landet.

– Flykt opp i høyden!

Episenteret ligger ifølge de første rapportene nær der fjorårets kraftige jordskjelv oppstod, ti kilometer undet havbunnen.

En tsunamibølge på en meter har truffet den nord-søtlige kysten av Japan, melder myndighetene i landet. Bølgen er blant annet registrert i byen Ishinomaki, en by som ble kraftig rammet av tsunamien i fjor.

Flere områder har fått ordre om at de skal evakueres, melder BBC.

– Husk fjorårets skjelv og tsunami. Få med deg naboen og flykt opp i høyden nå! sa en av programlederne på statlig fjernsyn.

Ifølge det japanske energiselskapet Tokyo Electric er det så langt ikke registrert unormale strålenivåer ved atomkraftverkene i Fukushima.

Tsunamivarsel for Japan 7. desember 2012

Denne grafikken viser hvordan en tsunami vil ramme. Oransje felter viser kystområder der det fryktes en tsunami på rundt 2 meter, gule felter betyr tsunamibølger på rundt 0,5 meter.

Foto: Japan Meteorological Agency

– Ting falt ned fra veggene

Lege Ken Ogura jobber ved Ogatsu-klinikken i Miyagi-provinsen.

Ken Ogura

Ken Ogura sier han er redd for resultatet av dagens jordskjelv.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Han forteller at de merket skjelvet godt da det ble utløst på ettermiddagen lokal tid.

– Det begynte å riste i bygget hvor klinikken vår ligger. Det ristet i et til to minutt. Ting falt ned fra veggene. Heldigvis hadde de fleste av våre pasienter dratt hjem, så det var kun meg og en annen som jobber ved klinikk til stede, sier Ogura til NRK.no.

Miyagi-provinsen ble hardt rammet av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i 2011. Da mistet rundt 19.000 mennesker livet og flere kystbyer ble knust til pinneved av de kraftige bølgene.

Ogura flyttet til landsbyen Ogatsu få dager etter fjorårets jordskjelv for å hjelpe til. Han minnes de enorme ødeleggelsene etter katastrofen vinteren 2011.

– Jeg husker hvordan det var i fjor da tsunamien kom og ødela alt. Vi er ganske redde. Vi har hørt varselet om det kan komme en tsunami på en meter nå. Men man vet aldri hvor stor bølgen kan være, sier han.

Ifølge vitner ristet bygninger i den japanske hovedstaden Tokyo under det kraftige skjelvet.

Kontorlokalene til Reuters i Tokyo fikk kjenne det kraftige jordskjelvet i Japan

Søkte ly under bordet

Nordmannen Snorre Sletvold var på møte i Yokohama, rett utenfor Tokyo. Han var i 22. etasje og merket rystelsene godt.

– Skjelvet varte i flere minutter og det ble etter hvert så kraftig at vi ble bedt om å søke ly under bordet. Ikke minst da det begynte å riste kraftig i undertaket på møterommet vårt, forteller han til NRK.no.

Snorre Sletvold

Snorre Sletvold var en av de som ble evakuert etter skjelvet.

Foto: Privat

– Det er ikke registrert noe unormalt ved anlegget, sa en talsmann for Fukushima Daiichi atomkraftverket til AFP. Han forteller at arbeiderne likevel er bedt om å søke tilflukt innomhus.

Tsunamien i fjor gjorde store skader på atomkraftverket og over 100.000 mennesker måtte evakueres fra sine hjem på grunn av radioaktive utslipp.

Ifølge det amerikanske varselssenteret for tsunamier i Stillehavet er det ingen fare for andre land med Stillehavskyst.

Kafegjengere etter jordskjelv i Japan

Gjestene på denne restauranten i Fukushima merket rystelsene fra skjelvet.

Foto: KYODO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt