Kraftig jordskjelv rammet New Zealand

New Zealand ble rammet av 13 jordskjelv søndag ettermiddag norsk tid, det kraftigste med en styrke på 7,8. Tsunamivarselet for østkysten er nå avblåst flere steder.

Jordskjelv rammer Clarence river på New Zealand
Foto: Mark Mitchell / AP

  • Det er ifølge Reuters registrert en to meter høy tsunamibølge etter at et jordskjelv rammet et område 95 kilometer nordøst for Christchurch på Sørøya i New Zealand.
  • Sivilforsvaret i New Zealand opplyste søndag ettermiddag at en tsunamibølge har rammet nordøstkysten av Sørøya. Det er ikke fare for en større, skadelig tsunami.
  • Skjelvets styrke anslås av det amerikanske jordskjelvsenteret USGS til 7,8, oppjustert fra 7,4.
  • Flere innbyggere og hoteller er evakuert i Christchurch og Wellington. To personer er bekreftet omkommet.
  • UD kjenner så langt ikke til at noen nordmenn er rammet, men har løpende kontakt med den norske konsulen på New Zealand.
Laster Twitter-innhold

Et jordskjelv med styrke på 7,8 og tolv andre jordskjelv har rammet New Zealand. To av dem var i sjøen.

Ifølge Reuters skal en tsunami på to meter ha truffet land. Weatherwatch skriver at det er målt en flodbølge på 2.5 meter og flere mindre flodbølger.

Innbyggerne har fått varsel fra sivilforsvaret om å holde seg borte fra sjøen, elver og elvemunninger, strender og havner.

Sprukket vei i New Zealand

En vei utenfor Christchurch har sprukket opp.

Foto: Joe Morgan / Ap

Ifølge Radio New Zealand er det sendt redningshelikoptere til området rundt North Canterbury, der det er meldt om personskader. Statsminister John Key bekrefter at to personer er omkommet i Kaikoura.

Det er også meldt om skader på bygninger flere steder rundt episenteret. Innbyggerne i Wellington bes om å holde seg hjemme fra jobb mandag. Togene er innstilt inntil videre.

Enkelte veier har sprukket opp, men myndighetene opplyser at flyplassen i Wellington åpner som vanlig mandag morgen ettersom rullebanen er uskadd.

Laster Twitter-innhold

Rammet tynt befolket område

Skjelvets styrke anslås av det amerikanske jordskjelvsenteret USGS til 7,8, oppjustert fra 7,4. Samtidig er dybden nedjustert fra 10 kilometer under bakken til 23 kilometer.

Ansatte i brannvesenet har gått dør til dør i kystbyen Cheviot, som ligger nær episenteret, for å evakuere innbyggere, sier brannkonstabel Chris Hill ifølge Reuters.

Laster Twitter-innhold

Grunne skjelv føles langt kraftigere og forårsaker mer omfattende skader enn skjelv som finner sted dypere ned i bakken.

– Dette er et kraftig jordskjelv, med samme styrke som skjelvet i Tyrkia i 1999, der nesten 30.000 mennesker omkom. Forskjellen er at dette har rammet et lite befolket område, sier Dominik Lang fra NORSAR.

Styrken oppgis til 6,6 av New Zealands Geonet.

Liten tsunamifare

Sivilforsvaret sendte ut tsunamivarsel for østkysten av Sørøya, og meldte senere at en bølge var observert.

– Den første bølgen har nådd den nordlige delen av kysten på Sørøya. Bølger kan fortsette de neste timene, melder landets sivilforsvar på Twitter.

Sivilforsvaret legger til at en tsunami i så fall neppe vil være omfattende. Tsunamivarselet blir imidlertid stående i noen timer, heter det videre i uttalelsen.

Det amerikanske tsunamivarslingssenteret har på sin side meldt at det ikke er fare for noen tsunami, og valgt å ikke sende ut varsel.

Laster Twitter-innhold
Kuvvet Atakan, forsker på jordskjelvstasjonen i Bergen, kommenterer det nylige skjelvet på New Zealand.

– Dette er et sterkt jordskjelv. Området som er berørt er litt bekymringsfullt, ettersom Christchurch kan være berørt. Skjelvet har forekommet på land, og er sterkt og grunt nok til å ha skadevirkninger på overflaten, sier jordskjelvforsker Kuvvet Atakan.

Sjekker om nordmenn er involvert

Norske Magnhild Fundingsrud i Wellington ble vekket av jordskjelvet, 20 mil unna.

– Huset ristet og ting falt ned fra hyller, et stort gulvspeil bikket over, skriver hun til NRK.

Hun forteller at hun har merket etterskjelvene godt, men at de var verst de to første timene.

– Tsunamisirener er aktivert flere steder. Blant annet i Lower Hutt som er ca 10 minutters kjøring fra Wellington langs kysten, sier Fundingsrud, som føler seg heldig fordi de bor i høyden.

Hun fikk seg likevel et sjokk da bestikk som falt ut av skuffen på grunn av jordskjelvet var

centimeter unna fra å treffe hennes sovende baby.

– Hele huset ristet som en slange, og noen ting knuste. Strømmen gikk, sier en kvinne fra Tanaka som oppga navnet Elizabeth til Radio New Zealand, ifølge Reuters.

Utenriksdepartementet undersøker om nordmenn er berørt av det kraftige jordskjelvet i New Zealand og den påfølgende tsunamibølgen.

– Den norske ambassaden i Australia er i løpende kontakt med den norske konsulen på New Zealand. Så vidt vi er kjent med, er det ingen nordmenn som er berørt. Men det er fortsatt tidlig, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til NTB.

Laster kart, vennligst vent...

Utsatt område

Skjelvets episenter lå rundt 50 kilometer nordøst for byen Amberley og rundt 95 kilometer nordøst for landets tredje største by Christchurch, og rammet like etter midnatt natt til mandag lokal tid.

Innbyggerne i Christchurch kjente skjelvet godt, og det kunne også merkes så langt unna som Wellington, landets hovedstad og nest største by, på sørspissen av Nordøya.

– Vi lå og sov og våknet av at huset ristet. Det fortsatte og fortsatte. Nå pågår det etterskjelv, sier Tamsin Edensor, en tobarnsmor i Christchurch, til AFP.

Christchurch ble 22. februar 2011 rammet av et skjelv som målte 6,3 og som ble utløst bare fire kilometer under bakken. Skjelvet kostet over 180 menneskeliv og påførte skader på en tredel av byen.

Få måneder tidligere ble byen rammet av et enda sterkere skjelv på 7,1. Den gang gikk ingen menneskeliv tapt, men skjelvet førte til store materielle skader.

Også i juni 2011 ble Christchurch rammet av et kraftig skjelv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt