Hopp til innhold

Minst 32 personer omkommet i jordskjelv

Minst 32 personer har mistet livet og mer enn 5000 mennesker er evakuert fra Javas sørvestlige kystområde etter at øya i dag ble rammet av et kraftig jordskjelv som målte 7,0 på Richters skala.

Jordskjelv i Indonesia

Ansatte ved Mandarin Hotel i hovedstaden Jakarta, samlet seg på gaten etter det kraftige jordskjelvet som fikk seismologer til å gå ut med et tsunamivarsel.

Foto: ADEK BERRY / AFP

Mer enn 40 mennesker er savnet etter at jordskjelvet utløste et skred i Cianjur-distriktet, rundt 100 km sør for Jakarta. Over 5000 mennesker rømte hjemmene sine i Cianjur i frykt for etterskjelv, sier talsmannen.

Jordskjelvet rammet øya Java i ettermiddag, rundt klokken 15.00 lokal tid.

jordskjelv indonesia
Foto: Scanpix/Reuters

Målte 7,0

Amerikanske geologer ved U.S Geological Survey sier skjelvet målte 7,0 på Richters skala.

Skjelvet ble utløst 49,5 kilometer under havbunnen. Jordskjelvet hadde sitt episenter på Javas vestkyst, 142 kilometer sørvest for byen Tasikamalaya.

Sender medisinsk personell

– Flere hus er jevnet med jorden. Bare trehusene står ennå, sier Edi Sapuan, beboer i landsbyen Margamukti, som ikke ligger langt unna Tasikmalaya.

Edi Sapuan forteller at han og familien løp ut av huset så fort de merket at huset ristet. Etter mindre enn fem minutter kollapset huset hans. Han forteller at mange av innbyggerne er skadd og at de er «dekket av blod».

Talsmann for landets helsedepartement, Rustam Pakaya, sa tidligere i dag at «kommunikasjonen med byen Tasikmalaya er svært vanskelig under disse omstendighetene».

Jordskjelv i Indonesia
Foto: Faisal Amirudin / AP

– Folk fikk panikk

Innbyggere i hovedstaden Jakarta opplevde at bygninger ristet og at hundrevis av mennesker strømmet ut av kontorbygninger, kjøpesentre og boligblokker. De høye bygningene i byen begynte å svaie.

– Folk fikk panikk. Det er første gang det skjer på sju år, sier Dhani Yahya (32) som jobber i en kontorbygning i byen.

– Alt ristet og naboen min ropte "jordskjelv, jordskjelv". Man kunne høre veggene knirke og jeg la meg ned på gulvet. Jeg trodde alt kom til å kollapse rundt meg, sier Nur Syara, som bor i 31. etasje i en boligblokk i hovedstaden.

Minst 38 personer ble skadd som følge av jordskjelvet i Jakarta, melder helsemyndighetene.

jordskjelv indonesia

Hundrevis av mennesker evakuerte kontorbygninger i hovedstaden Jakarta etter det kraftige jordskjelvet.

Foto: Scanpix/Reuters

Materielle skader

Flere steder vest på Java kom det meldinger om materielle ødeleggelser, blant annet i Bandung hvor det ligger flere universiteter.

– Vi satt og leste da bygningen plutselig begynte å riste i et par minutter. Så raste taket sammen, sier en mannlig student til Reuters.

Et øyenvitne i byen Tasikmalaya fortalte nyhetsbyrået at flere hus, inkludert borgermesterens hus, kollapset og at en moské ble ødelagt.

– Bygningen ristet i omtrent ti sekunder først, før det stanset. Ikke lenge etter begynte bygningen å riste igjen, sier et annet øye

Les også: Jordskjelv rammet Indonesia

Jordskjelv Indonesia
Foto: Scanpix/Reuters

Tsunamivarsel trukket tilbake

Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii advarte tidligere i dag om en lokal tsunami som kunne ramme kystområdene i nærheten av jordskjelvets episenter, men trakk tilbake advarselen etter en halvtime.

Indonesiske seismologer rapporter imidlertid om en liten tsunami.

– Det var en liten forandring i havnivået utenfor Pelabuhan Ratu, på vestkysten av Java. Den forandringen tyder på at en liten tsunami inntraff, sier Jaya Murjaja, indonesisk seismolog.

SISTE NYTT

Siste nytt