Normal

– Over 75 har omkommet i kraftig jordskjelv i Burma

Over 75 personer skal ha mistet livet i et kraftig jordskjelv ved grensa mellom Burma og Thailand. Tallet er ventet å stige utover dagen.

Innbyggere i Hanoi utenfor en bygning etter et jordskjelv

Innbyggere i Hanoi utenfor en bygning etter jordskjelvet.

Foto: KHAM / Reuters

Jordskjelvet rammet områdene rundt klokken 20.30 lokal tid torsdag.

Det ble først meldt om to skjelv målt til 7, men US Geological Survey endret raskt sine rapporter og bekreftet et dypere skjelv, målt 10 kilometer under bakken, skriver CBS News. Dette ble senere målt til 6,8, og skjelvet kunne kjennes helt til Bangkok - 800 kilometer unna episenteret.

Over 240 bygninger skal ha rast sammen, deriblant fem klostre.

En kvinne bærer barnebarnet i Hanoi etter jordskjelvet

En kvinne bærer barnebarnet i Hanoi etter jordskjelvet.

Foto: KHAM / Reuters

– 600 000 personer rammet

Det geologiske målesenteret mener rundt 600 000 mennesker skal være rammet av skjelvet i ulike styrker. Og store skader er forventet på bygninger og hjem.

Området som er rammet skal også være spesielt utsatt for jordras når slike jordskjelv oppstår.

Episenteret til skjelvet lå i nærheten av byen Tarlay, og rystelsene var merkbare så langt unna som i Bangkok og den vietnamesiske hovedstaden Hanoi.

– Dødstallet har økt til over 75 i de berørte områdene, forteller talsmenn i Burma.

Video Nordlige Thailand ble rammet av stort jordsjelv

VIDEO: I Mae Sai nord i Thailand rømte folk fra hjemmene sine i panikk da jordskjelvet inntraff.

Stengte veier

Veiene i området er stengt av, noe som gjør redningsarbeidet svært utfordrende.

– Om lag 110 personer skal være skadd. Tjenestemenn forsøker fortsatt å nå fram til noen av de berørte områdene. Det er fortsatt noen steder hvor vi ikke klarer å ta oss fram, sier redningsmannskaper i Burma.

Skadene på infrastrukturen i de jordskjelvrammede områdene ser likevel ikke ut til å være katastrofale, ifølge den humanitære organisasjonen World Vision.

– Den virkelige bekymringen vår er områdene på landsbygda. Jeg er redd det vil komme flere dårlige nyheter i løpet av dagen, sier organisasjonens landdirektør Chris Herink.

En thailandsk buddhistmunk ved et sammenrast gravbygg ved Chedi Luang-tempelet

En thailandsk buddhistmunk ved et sammenrast gravbygg ved Chedi Luang-tempelet.

Foto: STR / Afp

Flere etterskjelv

Evakueres fra sykehus i Chiang Rai-provinsen i det nordlige Thailand

Sykepleiere og pasienter blir evakuert fra et sykehus i Chiang Rai-provinsen i det nordlige Thailand etter jordskjelvet.

Foto: Ap

På den andre siden av grensa opplyser thailandske myndigheter at en kvinne omkom i distriktet Mae Sai da en av veggene i huset hennes raste sammen.

Det har vært flere etterskjelv etter det første, kraftige skjelvet som ble utløst bare 10 kilometer under jordoverflaten.

Både i Thailand, Vietnam og Kina valgte innbyggere i enkelte områder å forlate husene sine i frykt for ødeleggelser som følge av rystelsene

Til sammenligning ble skjelvet på Haiti i 2010 målt til 7, her mistet 230 000 mennesker livet. De to jordskjelvene som rystet Chile i februar i fjor målte 6,6 og 8,8, mens skjelvet i Japan for bare få uker siden ble målt til 9.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt