NRK Meny
Normal

Kraftig etterskjelv ryster Nepal på ny

Søndag rammet et nytt, kraftig etterskjelv Nepal, der over 2.000 mennesker er bekreftet døde. – Skremmende, sier Truls Vinju Lindahl, som er i Katmandu.

Amatørvideo teken etter etterskjelvet i dag som målte 6,7.

Et etterskjelv målt til 6,7 rammet Nepal søndag formiddag.

Et nytt, kraftig etterskjelv har rammet Nepal, melder nyhetsbyrået AFP. Ifølge US Geological Survey er etterskjelvet målt til 6,7. Til sammenligning ble det største skjelvet lørdag målt til 7,9.

Norske Truls Vinju Lindahl er i Katmandu med kona Marie Bjerkestrand. Lindahl forteller at etterskjelvet var merkbart i Nepals hovedstad.

– Dette var det største etterskjelvet. Det holdt på i rundt 30 sekunder, men jeg vet ikke hvor store skader det har blitt, sier Lindahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marie Bjerkestrand og Truls Vinjiiu Lindahl

Truls Vinju Lindahl og Marie Bjerkestrand er i Katmandu.

Foto: Privat

Åpne områder

Han forteller at mange i Nepal nå har søkt tilflukt på trygge steder, og at etterskjelvet derfor ikke opplevdes like dramatisk som det største skjelvet i går.

– Sånn sett gikk det bedre nå. Men folk ble skremt, og det er mye barn som løper rundt her. Det er uansett en skremmende opplevelse, sier Lindahl.

Det er foreløpig uklart om etterskjelvet har ført til nye skader i det allerede hardt rammede området.

– Akkurat nå sitter vi ute på en jordflekk, der lokalbefolkningen har satt opp provisoriske telt, og er derfor utenfor fare. Det er fortsatt slik at de fleste oppholder seg i åpne områder, sier Lindahl.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video frå redningsarbeidet i Katmandu - mann berga ut av ruinane.

En person reddes opp fra ruinene etter jordskjelvet i Katmandu.

Sov under åpen himmel

Lindahl er på bryllupsreise med Marie Bjerkestrand. Han forteller at natten etter jordskjelvet egentlig skulle tilbringes på et hotell i sentrum av byen.

– Der ville de ikke at vi skulle sove unne, så vi sov ute i en park med mange andre, både lokale og turister. Det kom noen etterskjelv i natt, men de var ikke så store, sier Lindahl.

Rundt 70 – 80 elever ved Seljord Folkehøgskule er for tiden også i Katmandu. Rektor Arve Husby forteller at mindre bygg uten armering har blitt skadet i etterskjelvet.

– Alle våre elever er trygge. Vi må regne med at det kan komme etterskjelv, så vi kommer til å holde oss under åpen himmel, sier Husby, som forteller at lokalbefolkningen har det betydelig verre enn de norske elevene.

– Det mest akutte nå blir å få folk opp fra ruinene. Vi har vært i kontakt med lokale samarbeidspartnere i dag, og de forteller at hele bygder har blitt jevnet med jorden, sier Husby.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mann gråter på gaten i Nepal

En mann gråter mens han går på gaten i Bhaktapur i Nepal. Nepal ble søndag rammet av et nytt etterskjelv.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Nye skred på Mount Everest

Fjellklatrere som befinner seg i området, forteller om kraftige rystelser. En indisk fjellklatrer sier på telefon til Reuters at skjelvet merktes godt, og at det utløste nye snøskred ved Mount Everest.

En rumensk fjellklatrer som befinner seg i Base Camp, skriver på Twitter at tre nye skred ble utløst. Det norske reiseselskapet Hvitserk bekreftet kort tid før meldingene om etterskjelvet kom inn at alle deres kunder og ansatte har blitt fløyet ned fra Camp 2, til basecamp på Mount Everest.

Det skal ha vært over 1.000 fjellklatrere ved Base Camp da skjelvet startet. Rundt 400 av disse var utlendinger. Minst 17 personer er meldt omkommet i skredene ved Mount Everest, deriblant Dan Fredinburg, en av sjefene for Google. Det er ikke meldt at det skal være nordmenn blant de omkomne.

Over 2.000 døde

En talsmann for politiet opplyser søndag ettermiddag lokal tid at antall bekreftede døde i Nepal er 1.953, mens 53 er døde i India. Kinesiske myndigheter opplyser at 17 mennesker mistet livet i Tibet på grunn av skjelvet. Etter hvert som redningsarbeidet skrider fram i Nepal, ventes tallet på døde å stige.

Informasjonsminister Minendra Rijal sa i går at man frykter at over 4.000 personer totalt har omkommet. I tillegg regner nepalske myndigheter at opp mot 5.000 mennesker er skadd.

Etterskjelvet kunne også merkes i Indias hovedstad New Delhi, der flere bygninger svaiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt