Hopp til innhold

Kraftig eksplosjon i Linköping: – Etterforskes som mulig kriminell handling

Et tyvetalls personer er lettere skadd i en kraftig eksplosjon sentralt i byen i Linköping i Sverige. Ifølge en lokalavis mistenker politiet at personer tilknyttet en kriminell motosykkel-gjeng står bak.

To leilighetsbygg i Linköping fikk store skader etter eksplosjonen fredag morgen.

To leilighetsbygg i Linköping fikk store skader etter eksplosjonen fredag morgen.

– Vi jobber utifra en hovedteori om at det har skjedd noe kriminelt. Men vi utelukker ikke at det dreier seg om en ulykke, sier Åsa Willsund pressetalsperson i svensk politi til Aftonbladet.

Lokalavisa Borås Tidning (side bak betalingsmur) melder fredag ettermiddag at politiet mistenker at personer i en motorsykkel-gjeng med navnet Bandidos står bak. Avisa skriver at de har sikre politikilder på opplysningene.

Målet skal ifølge lokalavisen ha vært en bedrift i bygget der eksplosjonen skjedde, skriver Dagbladet som først omtalte opplysningene i Norge.

Bandidos er en såkalt énprosents motorsykkel-klubb som definerer seg selv som lovløse. Gruppen har vokst de siste årene, ifølge svensk politi.

Politiet mottok første meldingen om eksplosjonen ved en boligblokk i Hamngatan i Linköping 09.02 fredag morgen.

Gaten ligger sentralt i byen. Et område der det vanligvis er mye mennesker og trafikk på den tiden av døgnet.

Årsaken til eksplosjonen er foreløpig ikke kjent, men ved 11:30-tiden opplyser politiet at de etterforsker hendelsen som en mulig kriminell handling.

– Men vi har foreløpig ingen mistenkte, sier Willsund til Aftonbladet.

Se pressekonferanse om eksplosjonen i Linköping her.

Sykehus i kriseberedskap

Ifølge politiet tyder mye på at gjenstanden som eksploderte var utenfor boligblokken.

En bombegruppe er på plass og tekniske undersøkelser er påbegynt. Det er satt opp store avsperringer rundt området der eksplosjonen fant sted.

Totalt syv personer ble sendt til sykehus, alle med lettere skader. Kun to av disse skal fortsatt være innlagt med splintskader, ifølge Kim Berg ved medisinsk avdeling region Östergötland.

Linköping

– Foreløpig er det kun meldt om lettere personskader og vi har ingen opplysninger om alvorlig skadde sier Willsund til SVT.

Sykehusene i region Östergötland meldte tidlig om at de økte beredskapen.

Expressen melder at den nasjonale bombegruppen er engasjert i saken. Politiets talsperson Björn Öberg sier fredag ettermiddag at politiet fortsatt ikke vet hva som eksploderte.

Nødetater eksplosjon Linköping

ÅRSAK IKKE KJENT: Et stort antall nødetater er på plass på stedet der eksplosjonen inntraff. Det er foreløpig usikkert hva som er årsaken til eksplosjonen.

Foto: Jeppe Gustafsson/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Store materielle skader

Eksplosjonen har forårsaket store materielle skader på boligblokkens fasade. Bilder i svenske medier viser at vinduer og balkonger i flere etasjer har blåst ut.

Det er 37 leiligheter på plassen som har blitt hardest rammet av eksplosjonen. Men vinduer og balkonger i nærliggende boliger har også blitt knust.

– Det er mange som ikke kan dra til hjemmet sitt i kveld, sier Fredrik Törnkvist i boligutvikleren Stångåstaden, som eier borettslaget i område ved eksplosjonen til Aftonbladet.

Totalt har 250 leiligheter blitt rammet, melder SVT

– Vi har sperret av området og jobber med å danne et bilde av hva som har skjedd, sier Björn Öberg ved politiets operasjonssentral til Aftonbladet.

Et vitne avisen har snakket med, Anna Björk, forteller at hun hørte eksplosjonen på syv kilometers avstand.

Vindu blåst inn etter eksplosjon i Linköping

AVSPERRINGER: Flere gater i nærheten av stedet der eksplosjonen fant sted, er nå sperret av.

Foto: Jeppe Gustafsson/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt