NRK Meny
Normal

Kraftig eksplosjon i Damaskus

En kraftig eksplosjon har rammet sentrum av Damaskus. Røyk stiger opp fra Justispalasset, forteller øyevitner til Reuters.

En kraftig eksplosjon har rammet sentrum av Damaskus. Røyk stiger opp fra Justispalasset.

NETT-TV: Bomben skal ha vært festet til biler som brukes til kjøring av dommere.

Det er statlig syrisk tv som melder at bygningskomplekset som utgjør Justispalasset, er rammet.

To bomber skal ha gått av på parkeringsplassen utenfor, og minst 20 biler stod i flammer idet brannmannskaper og helsepersonell kom til stedet. En tredje bombe skal være funnet udetonert, opplyser en syrisk politimann til AFP.

Bombene skal ha vært festet til biler som brukes til kjøring av dommere. Rettsbygningen huser domstoler på ulike nivåer, inkludert landets høyesterett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røyk stiger opp etter eksplosjon i Damaskus

Den tykke svarten røyk som stiger opp fra rettsbygningen i sentrum av Damaskus er synlig på lang avstand.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det er foreløpig ikke meldt om drepte.

Kamper i hovedstaden

Det har de siste dagene vært harde kamper i utkanten av hovedstaden mellom opprørere og regjeringssoldater, og i går ble en regimevennlig fjernsynskanal angrepet.

Det har de siste månedene vært en rekke dødelige eksplosjoner, de fleste rettet mot sikkerhetsstyrkene til regimet. Da bygningen til en av etterretningsorganisasjonene ble angrepet i forrige måned med bomber, ble 55 mennesker drept.

Toppmøte i helgen

FN-megler Kofi Annan har innkalt til et toppmøte om krisen i landet i Geneve på lørdag. Alle de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd er invitert, USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina, sammen med Tyrkia, Irak, Kuwait, Qatar og representanter for EU.

Iran er utelatt, selv om de fleste mener at landet kan spille en viktig rolle i søken etter en løsning. Men USA fastholder at landet ikke får delta, på grunn av at de nekter å samarbeide med verdenssamfunnet om sitt omstridte atomprogram.

Det mener den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er uklokt og mener Iran må med, dersom man skal lykkes med å finne en utvei på tilstanden som nå hersker.

Iranerne selv sier de er klare til å hjelpe Annan med å få en slutt på krisen, selv om de ikke får være med på møtet i Geneve.

Samlingsregjering?

Ifølge diplomater vil Annan forslå en samlingsregjering med tilhengere av både president Bashar al-Assad og opposisjonen, men uten Assad selv.

Assad-regimet har lenge vært Russlands trofaste allierte i Midtøsten, og Lavrov er fortsatt ikke klar til å kaste Bashar al-Assad.

Lavrov sier Russland mer enn gjerne støtter endringer i Syria, som kan bidra til å skape en nasjonal enighet om reformer. Men han holder fast på at syrerne selv må bestemme hva disse skal være, og at de ikke kan dikteres utenfra.

– Assads framtid må bestemmes i en «syrisk dialog av det syriske folk selv», sier Lavrov.

Den syriske opposisjonen var raskt ute og erklærte at det ikke kommer på tale å sitte i en samlingsregjering hvor Bashar al-Assad deltar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt