Kosovo må vente

Kosovos skjebne blir ikke avgjort før etter valget i Serbia i januar, sier FNs spesialutsending Martti Ahtisaari.

Kosovo-albaner i årets første snøfall i Pristina
Foto: HAZIR REKA / REUTERS

Forhandlingene om Kosovos framtid i FN-regi har pågått siden februar, og skulle vært sluttført innen nyttår.

Men alt for flere uker siden sa Ahtisaari at en forhandlingsløsning neppe er mulig. Partene står for langt fra hverandre.  

Autonom eller uavhengig

Forhandlingene skal avgjøre om FN foreslår at Kosovo skal bli selvstendig eller fortsatt være en autonom provins under Serbia.

Beslutningen om utsettelse til etter Serbia-valget på nasjonalforsamling, som er fastsatt til 21. januar neste år, ble tatt på et møte i Wien i dag.

Der møttes den såkalte kontakt-gruppen for Kosovo - representanter fra de seks landene som har fått mandat fra FN til å finne en løsning. Disse er USA, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia og Russland.

Grunnen til gruppas hastemøte var en uttalelse fra den etnisk albanske statsministeren i Kosovo, Agim Ceku, om at han kunne komme til å erklære provinsen uavhengig hvis det ikke blir noen forhandlingsløsning med Beograd snart. 

Tar hensyn til valget

 

Martti Ahtisaari
Foto: Ermal Meta / AFP

Ahtisaari sa i dag at han ville legge fram sin anbefaling for Kosovos framtidige status kort tid etter de serbiske valgene.

Serbiske politikere har fryktet at et eventuelt FN-forslag om å løsrive Kosovo fra Serbia ville få stor innflytelse på valgresultatet.

Det ultranasjonalistiske partiet Det radikale parti vil kunne øke sin oppslutning dramatisk hvis Kosovo blir selvstendig. Ytterliggående nasjonalister kunne gjort rent bord i Serbias nasjonalforsamling hvis Serbia hadde "mistet" Kosovo til nyttår. Nå kan dette trolig unngås.

Etniske albanere utgjør 90 prosent av innbyggerne i Kosovo. Men serberne vil ikke gi slipp på området, som de føler er en viktig del av  Serbias historie og kultur.

Ny grunnlov

EU har tidligere foreslått å forlenge fristen for å avgjøre Kosovos skjebne. Dette har Ahtisaari avvist som helt uaktuelt.

Onsdag vedtok den serbiske nasjonalforsamlingen Serbias nye grunnlov, som landets innbyggere tidligere har vedtatt i en folkeavstemning. I grunnloven defineres Kosovo-provinsen som en integrert del av Serbia.

Men det ville overraske mange om FN-gruppens forslag til løsning ikke innebærer Kosovos uavhengighet.

SISTE NYTT

Siste nytt