NRK Meny
Normal

Kosovo erklærer uavhengighet

Nasjonalforsamlingen i Kosovo stemte i ettermiddag enstemmig for at provinsen skal løsrive seg fra Serbia, og Europa har dermed fått en ny nasjon.

Hashim Thaci leser erklæringen

En stolt og høytidelig statsminister Hashim Thaci leste uavhengighetserklæringen.

Foto: Darko Bandic / AP

- Kosovo blar nå om til et nytt kapittel i sin historie. Vi er innstilt på å opprette en demokratisk stat for alle innbyggerne i samarbeid med det internasjonale samfunnet, sa formannen Jakub Krasniki da nasjonalforsamlingen åpnet sin spesialsesjon ved 15-tiden i ettermiddag.

Nasjonalforsamlingen stemte for å vedta den uavhenighetserklæringen som statsminister Hashin Thaci leste opp.

Etter at opplesningen var ferdig og han hadde bedt forsamlingen om å godta den, rakte alle de 109 parlamentsmedlemmene hånden i været, og erklæringen var vedtatt. 

Det albanske flagget i alle gater

Et nytt land er blitt til, og ikke minst i Albania er gleden stor.

Foto: GENT SHKULLAKU / AFP

- Fred og stabilitet

– Vi står på terskelen til det viktigste øyeblikket i vår historie, sa Kosovos statsminister Hashim Thaci da han innkalte til det ekstraordinære møtet.

Et uavhengig Kosovo vil jobbe for fred og stabilitet, står det i erklæring.

Nasjonen Kosovo vil bli dannet basert på Ahtisaari-planen, en FN-plan som anbefaler at en politistyrke fra EU skal holde oppsyn med provinsens uavhengighet, heter det.

Det heter videre at Kosovo skal være et demokratisk, sekulært og multietnisk samfunn, og at et uavhengig Kosovo vil ifølge utkastet garantere for kulturell og religiøs arv.

Likevel er Kosovos befolkning delt i synet på uavhengigheten. Mens den albanske majoriteten hilser den velkommen, råder det frykt i de serbiske områdene, og der ulike grupper bor side ved side, er stemningen nervøs. 

KFOR-soldater ruller ut piggtråd

KFOR-soldater ruller ut piggtråd ved elven Ibar som deler det nordlige Kosovo der det mest bor serbere, fra vdet sørlige.

Foto: SRDJAN ILIC / AP

Klargjorde piggtråd

Både Serbia og den serbiske minoriteten i Kosovo er alt annet enn fornøyd med planene om å kutte båndene til Beograd. Rett før helgen besluttet serbiske ledere i provinsen å opprette en folkevalgt forsamling for de av Kosovos innbyggere som ikke anerkjenner løsrivelsen.

Og i går samlet nasjonalister seg i Serbias hovedstad Beograd for å protestere mot den vestlige støtten til Kosovos uavhengighet.

I Mitrovica nord i Kosovo var franske soldater i ferd med å klargjøre piggtråd og betongsperringer, i tilfelle det skulle bryte ut etniske sammenstøt. Mange albanere i byen vil trolig nøye seg med en beskjeden feiring av uavhengighetserklæringen, av frykt for å provosere serberne i området.

Kosovoalbanske myndigheter er også opptatt av at feiringen ikke skal virke støtende på noen, selv om en lang rekke offentlige arrangementer er planlagt som en del av festen.

En gigantisk uavhengighetskake er klar til å bli spist, og flasker med uavhengighetsvin står avkjølt i påvente av at Thaci leser opp erklæringen, til tonene fra Ode til gleden fra Beethovens 9. Symfoni.

EU overtar

EU ga natt til lørdag sin endelige godkjennelse til utplasseringen av nesten 2.000 politifolk og jurister i Kosovo, noe som innebærer at unionen overtar rollen som den øverste internasjonale myndigheten i provinsen. Den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo har økt antallet patruljer i forbindelse med uavhengighetserklæringen, og det er truffet tiltak som skal gjøre det lettere å skaffe forsterkninger dersom det bryter ut opptøyer i områder hvor det bor flere etniske grupper, melder NTB.

Se i nett-tv: Født på dagen Kosovo ble uavhengig

Les Jahn Otto Johansens kommentar: Kosovo blir et EU-protektorat

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt