NRK Meny
Normal

Korrupsjonsskandale ved «norsk» universitet i Ungarn

I Ungarn rammes flere hundre norske studenter ved Semmelweis-universitetet i Budapest av nok en korrupsjonsskandale.

Demonstrasjon mot tidl president i Ungarn Pal Schmitt

Tidligere i år ble det kjent at daværende president Pàl Schmitt hadde forfalsket sin doktorgrad ved Semmelweis.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Nå må også dekanus ved idrettsfakultetet på universitetet gå av på grunn av falske eksamensdiplomer.

Presidenten måtte gå

Årsaken til den siste avgangen er at sønnen til et parlamentsmedlem fra regjeringspartiet Fidesz og hans kamerat fikk utlevert et falskt eksamensdiplom fra dekanus, melder ungarsk fjernsyn, MTV.

Dette er den andre korrupsjonsskandalen som rammer det gamle Semmelweis- unversitetet på få måneder.

Tidligere i år ble det kjent at Ungarns daværende president Pàl Schmitt hadde forfalsket sin doktorgrad fra det samme idrettsfakultetet ved Semmerlweis.

Universitetet brukte pinlig lang tid på å trekke tilbake presidentens forfalskede doktorgrad. Den forrige rektoren tilbød seg å gå av, men fikk ordre om å forbli på sin post av regjeringspartiet Fidesz mens presidenten måtte gå.

Rektoren ble byttet ut i juli og den nye skandalen rammer ham.

Ambassadøren advarte

Dette lærestedet er største leverandør av norske utlandsmedisinere fra Ungarn. I alt studerer 250 av de 800 nordmennene som studere medisin i Ungarn ved dette universitetet, ifølge studentorganisasjonen ANSA. Etter Polen med 1200 norske studenter er Ungarn største produsent av norske utlandsmedisinere, og de betaler for utdannelsen.

Semmelweis-universitetet, som de andre universietetene i Ungarn og Øst-Europa, er i betydelig grad avhengig av inntektene fra betalende studenter fra vest som de norske.

Det korrupsjons-ombruste Semmelweis-universitetet i Budapest står på listen over ungarske institusjoner som kan få EU-støtte, blant annet EØS-penger fra Norge.

Etter det NRK vet, planla den norske ambassadør i Ungarn å advare Semmelweis-universitetets rektor om den tvilsomme forvaltningskultur som rår ved det gamle universitetet, oppkalt etter den ungarske legen Ignaz Semmeweis som oppdaget barselsfeberen.

Ungarn er under sterk kritikk også fra Europarådet og EU-kommisjonen for korrupt, politisk kultur som har skutt fart under statsminister Victor Orban etter siste valg da hans parti Fidesz fikk rent grunnlovsflertall, og har brukt det til å parkere Ungarn i EUs politiske skammekrok.

– Jeg vet jeg må endre lovene for å få EU-støtte men gjør det ugjerne, sa Victor Orban til Europa-rådets generalsekretær Torbjørn Jagland i mars i år her i Budapest.

Ungarn som var et forbilde på samfunnsstyring i Øst-Europa etter 1968 i det sovjetdominerte Østeuropa, har lang vei å gå for å finne tilbake til fordums anseelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt