Hopp til innhold

Lula er løslatt – eks-presidenten la ut treningsvideo fra fengsel

Brasils høyesterett har besluttet at landets tidligere president Lula da Silva skal løslates. Lula har sittet fengslet i påvente av at anken av korrupsjonsdommen mot ham skal behandles ferdig.

Luiz Inacio Lula da Silva kommer her ut fra fengsel.

Luiz Inácio Lula da Silva ble i dag løslatt fra fengsel i Brasil, hvor en rekke tilhengere ventet på ham.

Foto: Rodolfo Buhrer / Reuters

Fredagens kjennelse kommer etter at høyesterett dagen før konkluderte med at en person bare kan fengsles etter at det ikke finnes flere ankemuligheter.

Lula da Silva har fortsatt en ankesak gående i rettsapparatet.

Fredag kveld norsk tid gikk Lula ut portene fra fengselet, hvor han ble møtt av flere hundre tilhengere. Rett før det la han ut en video på Twitter, hvor han trente i styrkerommet i fengselet – med følgteteksten: Lula er fri.

Laster Twitter-innhold

Lula ble i 2017 funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking og dømt til ti års fengsel i forbindelse med den største korrupsjonssaken i Brasils historie.

Det er i ettertid fremsatt påstander om at rettsprosessen mot ham var drevet frem for å holde den populære arbeiderpartipolitikeren ute av valgkampen i 2018, da Jair Bolsonaro vant valget.

Dommeren som dømte Lula, Sergio Moro, ble tidligere i år utnevnt til justisminister da Jair Bolsonaro tiltrådte som president 1. januar 2019.

Jair Bolsonaro

Tommel opp etter at Jair Bolsonaro vant presidentvalget i 2018. Brasils president har fått kallenavnet «Tropenes Trump». Den tidligere offiseren tilhører en populistisk, ytterliggående høyrefløy som er kontroversiell i Brasil.

Foto: EVARISTO SA / AFP

Fra fattige kår til presidentembetet

Luiz Inácio Lula da Silva var politikeren som selv kom fra fattige kår og styrte Brasil som president fra 2003 til 2011.

Arbeiderpartipolitikeren vant brasilianeres tillit med løfter om å stanse den utbredte korrupsjonskulturen i landet og sørge for en bedre fordeling av landets rikdom. Gjennom hans sosialprogram «Bolsa Familia» – verdens største program for inntektsoverføring – ble mer enn 30 millioner brasilianere hjulpet ut av fattigdom.

Så kom Lava Jato, «Operasjon bilvask», den største korrupsjonssaken i Brasils historie, og i mars 2016 banket politiet på hos Lula.

Mer enn hundre ledende politikere og næringslivsfolk i Brasil ble tiltalt og fengslet i forbindelse med utstrakt korrupsjon i statsoljeselskapet Petrobras og entreprenørselskapet Odebrecht, en sak med forgreninger til flere andre land i Latin Amerika.

Etterforskere, gravejournalister og varslere har risikert livet for å avdekke omfanget av korrupsjonsskandalen.

Avsløringene har svekket folkets tillit til politikere, og økt spenningene i et allerede splittet folk.

Lula

Luiz Inácio Lula da Silva under et valgkamparrangement i april 2018, før han på ny ble fengslet og arbeiderpartiet PT valgte å stille til presidentvalget med Fernando Haddad.

Foto: NELSON ALMEIDA

Korrupsjon og hvitvasking

I Brasils høyesterett stemte seks dommere for og fem imot å tolke landets straffelov på nytt torsdag.

De satte med det til side en tre år gammel kjennelse der mistenkte kan fengsles øyeblikkelig før ankesaker er behandlet.

Formålet med den opprinnelige tolkningen var å gi påtalemyndigheten hjelp til å sikre domfellelse i den omfattende korrupsjonssaken ved å oppfordre mistenkte til å forhandle om tilståelsesdommer.

Luiz Inácio Lula da Silva har selv benektet enhver skyld i anklagene rettet mot ham og hevdet at de er politisk motivert.

Han ble i juli 2017 funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking og dømt til ti års fengsel. Etter flere ankerunder ble dommen redusert til åtte år og ti måneders fengsel, men i februar fikk han en dom på ytterligere tolv år og elleve måneder i en annen korrupsjonssak.

SISTE NYTT

Siste nytt