Stekt hare med søt kålrabistappe – det er også Ukraina

UKRAINA (NRK): Ukraina, et land i konflikt og ofte negativt framme i nyhetsbildet. Men er det hele bildet av det som skjer i Europas største land?

Kanapa - restaurant

Det ukrainske kjøkkenet bygger på gode råvarer fra den fruktbare jorden i Ukraina

Foto: Sense of design

– Huff, det ser alltid så grått og trist ut i Ukraina, sa en kollega av meg etter å ha sett noen reportasjer jeg hadde laget og sendt på NRK TV fra dette store landet øst i Europa denne uken.

Da kom jeg til å tenke på den fantastiske gastronomiske opplevelsen som jeg hadde nå i januar på restaurant Kanapa i Kiev. Jeg har vært på denne restauranten før, men denne kvelden bestemte vi, jeg hadde med familien til den ukrainske hovedstaden, oss for å prøve noe helt nytt, anbefalt av den høflige kelneren.

– Vi har en syv retters middag som bygger på ukrainske mattradisjoner, men der kokken vår har forsøkt å utvikle dem videre.

Det var ikke vanskelig å hoppe på dette, når vi i tillegg visste at prisnivået i Ukraina for oss nordmenn må være blant det hyggeligste i hele Europa. Det ble en fantastisk kveld.

Ukrainsk vin – stadig bedre

God mat, blant annet geitost med gratinerte valnøtter og stekt harekjøtt med søt kålrabistappe. Alt levert av produsenter på kanskje verdens beste matjord.

Og god ukrainsk vin fra de stadig bedre vingårdene i Kherson fylke nede mot Svartehavet. Og vi kunne selvfølgelig ikke forlate Kanapa, som betyr sofa på norsk, uten å kjøpe med oss noen av de spiselige lysene laget av honning som vi hadde fått «servert» under måltidet.

Honninglys

På restaurant Kanapa er det mulig å smake på lysene, som er laget av honning.

Foto: Morten Jentoft

Ukraina, grått og trist? Ja, det er utvilsomt nok av grå og triste ting i dette store landet, som opp gjennom historien har ligget mellom øst og vest, og fått merke både krig og andre katastrofer på kroppen.

Den siste uken har igjen brakt Ukraina fram i nyhetsbildet – selvfølgelig med negativt fortegn – etter at landets litauiske økonomiminister Aivaras Abromavicius under stor ståhei valgte å trekke seg på grunn av det han mente er en korrupsjonskultur som truer hele Ukrainas framtid.

Som journalist er det dessverre ofte min oppgave å formidle negative nyheter. Det er de som er dramatiske, og som har bilder som slår gjennom på TV, nett og radio. Ukraina har ikke manglet slike bilder de siste årene, med det dramatiske opprøret på Maidan, den store plassen sentralt i hovedstaden Kiev, krigen i Donbass øst i landet, og nå den dramatiske omstillingen med kampen mot den altomfattende korrupsjonen som et sentralt element.

Institutskaja-gaten

Mange steder i Kiev, som her på Institutskajagaten, er det minner om de dramatiske hendelsene i Ukraina de siste årene.

Foto: Morten Jentoft

Vekst i ukrainsk økonomi i 2016?

Jeg har besøkt Ukraina mange ganger i mer enn 20 år, bare det siste halvannet året har jeg vært i landet seks ganger, fra Lviv i vest til Donetsk øst.

Har folk gitt opp når det tilsynelatende kan se ut som om ingenting vil lykkes? Selvfølgelig har ikke ukrainerne det, og det var interessant å se under mitt besøk nå i januar at det var en gryende optimisme – og faktisk også tegn på at ting går bedre.

Ukraina kan vise til en beskjeden vekst i økonomien i siste kvartal av 2015, og prognosen for 2016 er en vekst på tre prosent.

Men da vil mange kritikere hevde at utgangspunktet ikke er særlig bra. Både i 2014 og 2015 som helhet var det nedgang i økonomien, samtidig som krigen øst i landet sluker en stor del av den fra før slunkne statskassen. Men likevel, det er framgang.

I hovedstaden Kiev kunne jeg notere at det var åpnet mange nye hoteller og restauranter, og den hardt pressede ukrainske valutaen hryvnja hadde klart å holde seg stabil over en lang periode, noe faktisk den russiske rubelen ikke har klart.

Det så ille ut for Ukraina våren 2014. Da var det fare for at prorussiske separatister ville ta kontroll over store deler av den østlige og sørlige delen av landet, inkludert millionbyer som Kharkiv og Odessa. Med et nødskrik, og takket være resolutt innsats fra det som ofte har vært sett på som høyreekstreme organisasjoner, som Høyresektoren og Azovbataljonen, klarte man å stoppe frammarsjen til separatistene, selv om det endte i et blodbad da nærmere 50 mennesker ble drept i Odessa 2. mai 2014.

Odessa – kan motsetningene leges?

Men Odessa opplever nå en slags ny vår, selv om det ikke var så veldig vårlig da jeg var innom byen nå i januar. Da lå tåken så tjukk at det var utrolig at flyet fra det hviterussiske flyselskapet Belavia klarte å komme seg ned på flyplassen utenfor byen. Sikten kan umulig ha vært mer enn 100 meter. Odessatåken er legendarisk og er kjent i hele det tidligere Sovjetunionen gjennom Vladimir Vysotskijs sang Moskva–Odessa

Men i dag er det ikke mulig å fly direkte Moskva–Odessa. Ukrainske myndigheter har stoppet all flytrafikk fra Russland, et ledd i den politiske og økonomiske konflikten som gjør livet vanskelig for folk i begge disse slaviske nabolandene. Folk flest, i begge land, rister på hodet av denne type symbolpolitikk. Men slik er det altså blitt. Ukraina og Russland glir langsomt lengre og lengre fra hverandre, til tross for dype felles historiske røtter.

Med mitt norske pass gled jeg lett gjennom passkontrollen på flyplassen i Odessa, mens fotograf Jurij, med sitt russiske pass og kamera i hånden som vanlig når vi drar inn i Ukraina, ble dradd til side, inn i et naborom og måtte gjennom et langt forhør om hva han hadde tenkt å gjøre de nærmeste dagene. Dette til tross for at jeg forklarte at vi har dårlig tid til et intervju med guvernøren i Odessa, Mikhail Saakasjvili. Guvernørens medarbeidere prøvde på telefonen å få fortgang i saken, men her skulle byråkratene ha sitt, og det tok en time før vi endelig kom oss ut av terminalbygget.

Sårene fra de dramatiske hendelsen i 2014 er ikke fullt leget i Odessa, men likevel er det en lagt mer optimistiske stemning jeg møtte nå enn for bare et år siden, da jeg sist var i byen.

Etter at Krimhalvøyen ble annektert av Russland, reiser nå de ukrainere som har penger til det, gjerne på ferie til Odessa og de fine strendene utenfor byen. I 2015 var det en voldsom økning i tallet på turister til denne vakre og spennende byen, med den berømte trappen ned mot havnen, kjent fra Sergej Eisensteins stumfilm «Panserkrysseren Potemkin».

Mange følger det som skjer i Odessa med argusøyne. Klarer byen å skape forsoning etter hendelsene i 2014, og når kommer resultatene for den utålmodige nye guvernøren, Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili har i alle fall ikke klart å asfaltere alle veier ut fra byen. Det kan jeg konstatere der jeg sitter i bilen på vei østover til Mariupol og konfliktområdet i Donbass en tidlig januarmåned.

Mens Russlands president Vladimir Putin virkelig kan vise til at veistandarden langsomt er blitt bedre, går det motsatt vei i Ukraina. Det er et sant mareritt å bevege seg med bil mange steder, her har min kollega rett i at det meste er «grått og trist», og i tillegg fullt av hull og uforutsigbare dumper.

Ukrainas president Petro Porosjenko kan selvfølgelig si til folket og oss andre som beveger oss rundt i bil, at vi må være tålmodige. Landet er i krig og det tar tid å få orden på økonomien.

Morten Jentoft

NRKs korrespondent sørget for å ta en selfie av seg selv siste gang han besøkte frontlinjen øst i Ukraina

Foto: Morten Jentoft

Her i den i hovedsak russisktalende delen av Ukraina merker jeg at folk er forsiktig avventende til det som skjer. Få snakker om Novorossija, Det nye Russland, som den russiske presidenten Vladimir Putin brukte våren 2014 som et navn på de områder av Ukraina han mente hadde naturlig tilknytning til Russland, og som den gangen holdt på å gli ut av den ukrainske sentralmaktens kontroll.

Alle meningsmålinger viser at også befolkningen her føler seg som ukrainere og vil være en del av Ukraina. Men det var et varsku både for regjeringen i Kiev og reformvillige politikere som Mikhail Saakasjvili at det var en representant for det gamle og russiskvennlige regimet som med stort flertall vant ordførervalget i Odessa sist høst.

Det at de mer reformvennlige kreftene, med Saakasjvili i spissen, hadde vanskelig for å akseptere nederlaget, har sådd tvil om hvor dypt den demokratiske viljen sitter hos dem som til vanlig erklærer at de ønsker å gjøre Ukraina til et demokratisk og europeisk samfunn.

Velkommen til Ukraina

Men Ukraina er et spennende land å reise rundt i, og folk er åpne og vil gjerne snakke. Ingen er redde for å kritisere dem som styrer, her er kontrasten til et stadig mer ensrettet og autoritært Russland slående. Og det finnes et svært aktivt sivilt samfunn i Ukraina, som blant annet sørger for at soldatene som er ved fronten øst i landet, har et minimum av forsyninger til å klare seg, noe landets myndigheter ofte ikke er i stand til å gi dem.

Det er kreative mennesker som Dima Borisov, som i tillegg til Kanapa driver rundt ti restauranter både i Kiev, Odessa og Lviv, og som prøver å skape noe nytt i sitt hjemland, bygd på det unike ukrainske. Og det er mange som ham som ønsker å utvikle dette fra naturen så rike landet.

Ukraina har mye å by på, jeg gleder meg alltid til å reise dit og anbefaler også andre å besøke et land som dessverre ofte framstår som negativt i nyhetene, men som når du først er der, overrasker positivt og ofte i farger.

SISTE NYTT

Siste nytt