Hopp til innhold

Årets nyord i USA: Polar vortex

Andre steder kalles det vinter, men det vi glemmer er at alt er stort i Amerika. Også uvær.

Snøvær i New York

Det har vært en tøff vinter i New York. Temperaturen har vært nede i - 14 og tåke og snø har skapt kaos.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Korrespondentbrevet er postlagt i New York.

Her hentes opp fancy navn fra fremmedordboka når det kommer litt mer snø og kaldere temperaturer enn vanlig.

«Polar vortex» er årets nyord.

Det satt seg fast i alles lepper rett over nyttår da en tredel av USA og Canada opplevde en ny istid noen få døgn.

Vi fikk en liten påminnelse igjen denne uka av hva en polar virvel gjør med verdens mektigste land.

Mens jeg skriver brevet her i en skyskraper i New York, snør det oppover. Det ser iallfall sånn ut på utsiden av vinduet. Om det er vinden eller trykket nedenfra som gjør jobben, vet jeg ikke, men det er ikke ofte jeg ser snøen falle feil vei. Muligens er det mindre eksotisk for dem som arbeider i skyskrapere.

Gardinene lever sitt eget liv i trekken og du kan høre at bygningen ikke liker de brå temperaturendringene. Det har blitt grått ute og jeg kan så vidt se konturene FN-bygningen, som sliter med å stikke fram tre avenyer lenger borte.

Hør korrespondentbrevet som lyd:

Byen som aldri er stille

Snø i New York

Dypt der nede på Manhattan snegler trafikken seg frem.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Snømåking i New York

Ikke mnage cm med snø totalt sett, men den bør bort fra inngangene.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Salting av fortau i New York

Salting må til for å sikre fortauene for dem som er ute og går.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Bil i snøslaps i New York

Amerikanske biler - utenom i polare strøk av landet - kjører uten vinterdekk. Da kan snø og slaps bli en glatt utfordring.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Støyen fra gateplanet når også hit opp i høyden. Nede konkurrerer sirene fra ambulanser og brannbiler med tuting fra trafikanter. Bilister som sikkert bare varsler at den andre ikke kan kjøre skikkelig.

Hotellenes dørmenn prøver å blåse mer og høyere i fløyta for å sørge for at hans gjester får taxi først. Og da gjerne en drosje med forhjulstrekk fordi de gamle variantene klarer ikke ta seg, eller deg, trygt fram i nysnøen.

Dampen velter opp fra kumlokk og under bakken hyler bremsene til undergrunnstogene, som kommer annethvert minutt. Dette er det urbane liv. Byen som aldri sover. Kanskje nettopp fordi det er så mye larm. Stille er det iallfall ikke i New York selv i stormen.

Støy er forresten klage nummer 1 i livskvalitetsmålinger her i byen. Det til tross for at New York har ett av USAs strengeste lydregimer. Det er en mindre hørt arv etter borgermester Bloombergs 12-årig styre.

For eksempel må byggeplasser komme med en plan på hvordan de reduserer støyen mest mulig, helikoptre får ikke fly over Manhattan mellom åtte på kvelden og åtte på morgenen, overdreven støy fra restauranter, på fortauer og selv søppelbiler, er ulovlig.

Det er et koldtbord av lyder og en symfoni å håndheve. Bøtene starter på 400 kroner for en hund som bjeffer til 2000 kroner om du bruker hornet i trafikken og opp til 50.000 kroner for en nattklubb som plager folk utenfor.

Værkaos I

Midt i dette varslede kaoset er også Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Fagpolitikernes første utenlandstur etter valget.

Denne siste kaldfronten denne uka kom ikke overraskende.

Det store snøfallet var det derimot ikke tatt høyde for. Stort i denne sammenheng er 25 centimeter i en by med millioner av mennesker, få parkeringsplasser og ingen vinterdekk.

Det er -14 grader i lufta. Effektivt måles det -26. Norske forhold bortsett fra fuktig, bitende vind.

Ansiktene ser ut som om de nettopp spiste en sitron. Skolene hadde tatt beslutningen om å stenge dørene tidligere på dagen, offentlige ansatte fikk jobbe hjemmefra, patruljer gikk rundt for å se etter hjemløse.

Ekstremvær fører til en slags nedstengning av apparatet, også for å hindre potensielle inntekter til den aldri-hvilende advokatstanden.

Ute på fortauene saltes det. Små snøfnugg blåses bort fra trapper før de rekker å feste seg. Flyselskapene er føre var og kansellerer like gjerne 2000 avganger for å være på den sikre siden. Her er lite overlatt tilfeldighetene.

Jeg hadde tatt med en jakke til New York som ikke tilfredsstiller kleskoden til deler av Lilyhammers utendørsliv. Jeg hadde også tatt med altfor tynne sko. Snøfallet kom like overraskende på meg som det gjorde på Gardermoens stab forrige uke.

Værkaos II

Heller ikke i Washington, en tre timer lang togtur sørover, tok man noen sjanser.

Klokka 11.45 valgte presidenten å gå i dvale i Det hvite hus. Pressetjenesten sendte ut melding om at det ikke blir mer reiseaktivitet den dagen på grunn av været. Et lenge ventet møte presidenten skulle ha med valgkommisjonen utgikk også.

Journalistene på vakt fikk beskjed om å gå hjem. Ut i kulda. Ut i puddersnøen, der flere familier allerede hadde plassert ungene på akebrett. Det er første smak av skikkelig vinter i New York og Washington, der snøen når den kommer kan bli liggende i noen dager.

Her i New York sender FNs sikkerhetstjeneste ut et varsel til alle diplomatene om at de må være forsiktige om de skulle finne på å gå i snøværet.

Det kan være is på fortauene som ikke er synlig, står det i e-posten. Du oppfordres også til å være ekstra varsom om du skulle krysse en gate fordi det kan være biler der som ikke ser deg.

Det er en detaljert oppskrift de kommer med, sendt ugradert og på åpent nettverk, som om snø og vind er noe som inntreffer hvert tusenårsskifte.

Alle FNs medlemsland har fått samme råd og instruksjoner om å ha på seg flere lag med klær, hatter, hansker og skjerf. Dekke til ører, fingertupper og nese. Og klokken 13.00 stengte FN like godt dørene for ikke-essensielt personell.

Medlemmene i Stortingets utenriks- og forsvarskomite fikk ikke møte alle de hadde planlagt på sin første tur til FN.

Mange av toppene var opptatt med Syria-forhandlinger i Sveits og få andre kunne kaste lys over det som virker som den tøffeste uka for FNs generalsekretær gjennom hans fem år; fiaskoen og solodiplomatiet overfor Iran. Den vanligvis godt forberedte Ban har vært på tynn is.

(Korrespondentbrevet fortsetter under bildet.)

Norske stortingspolitikere på tur i snøvær i New York

Norske politikere lar seg ikke stoppe av litt snø. Og når det meste av transport står, er det like greit å ta beina fatt - selv om du skal på middag til ambassadøren.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Polar vortexs herjinger

I går var det seks graders varme og stjerneklart.

Empire State-bygningen, med sine 79 heiser og 380 meter over bakken, var dekket av de panafrikanske fargene grønt, svart og rødt. New York hedret Martin Luther King. Det var også en offentlig fridag i USA.

I dag er det ikke synlig hva slags farger som pryder toppetasjene til Empire State, men ifølge hjemmesida er det hvitt, hvitt, hvitt, resten av uka.

Polar vortex kalles det, altså. Et ekstremt værregime med arktiske vinder.

Begrepet ble først brukt i 1853, men jeg lærte meg først ordet på denne sida av året da den iskalde syklonen la seg over tett befolkede områder i USA og Canada. I motsetning til bilder fra norsk vinternatur som bader i sollys, trenger ikke nedfrysingen være spesielt vakker å se på her borte.

Hjemme i Washington hadde min alltid-røykende nabo Barbara forberedt seg godt. Hun hadde satt opp et slags vindskjold av planter på den lille verandaen ut mot gata. Det gjorde at hun slapp å ta den lille gåturen langs huset vårt og heller kunne stå med sneipen under tak mens sur vind regjerte gatene.

Proffrøykeren hadde ennå ikke funnet seg vanter, så smellene fra ytterdøra, som slenger igjen bak henne enten hun går inn eller ut, var hyppigere enn vanlig.

Vinter stanser ikke vikinger

Uværet stanset deler av programmet til de norske politikerne, men Norge har ikke tradisjon for å avlyse. Ei heller den norske FN-ambassadøren når han inviterer til middag, ifølge ham selv.

Bussen som skulle plukke opp de folkevalgte satt fast i trafikken. For dem som kjenner New York; det tok over en time å ta seg fra 48. gate til 52. gate. Også drosjene slet med is på ruta, slaps i avenyene og en enorm etterspørsel midt i vaktbyttet.

Flere av komitemedlemmene hoppet av den innleide bussen. Ignorerte advarsler om frostbitt, spaserte i snøværet de 45 minuttene det tok til middagen på øvre deler av Manhattan, eller presset seg inn på overfylte undergrunnsbaner, som oss andre.

Vinter stanser ikke vikinger.

... og heller ikke fotballen

Bil i New York dekket av snø

25 cm snøfall i New York i løpet av få dager skaper utfordringer for millionbyen.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Måker snø ut av T-banevogn

Selv inne på T-banen må snømåking til.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Ikke sport heller. For fotballen stopper aldri, ble det hevdet på Twitter.

I en diskusjon om vær, og om det var interesse for å bruke ti verdifulle radiominutter på årlig kaos her borte, fikk jeg tips om å se på eksemplet Super Bowl. Finalen i amerikansk fotball. Årets største enkeltstående idrettsbegivenhet og et fyrverkeri av et tv-show for hele familien.

Neste helg braker det løs, og det kan bli den kaldeste Super Bowl i historien. Det var -4 da det lange avsparket ble tatt i New Orleans i 1972.

Nå er finalen for første gang utendørs i en stat med potensielt kaldt klima. New York'ere og New Jersey er stolt av å være vertskap og vet hva som står på spill. Blir det en suksess, kan den vonde sirkelen brytes og flere vinterrammede delstater kan få arrangere den gjeve finalen.

For å være på den sikre siden er det lagt opp til reservedager dersom kraftig snøfall skulle komme akkurat neste helg. Allerede i august i fjor gikk nemlig spådommene i trykken om at årets Super Bowl utendørs blir rammet av kraftig snøfall og kulde. Det vil være varmere på Mars når avsparket tas her på østkysten.

Det er bøndenes kalender, Farmers' Almanac, som hevder dette. En bok som får oppmerksomhet fordi den siden lanseringen i 1818 har truffet opptil flere ganger med sine strengt hemmelig matematiske og fysiske formler.

Det er ikke utenkelig at det er motstandere av utendørs Super Bowl som prøver å gi profetiene mer blest enn de fortjener. Her i byen fnyser de av de diffuse spådommene og mener gårdbrukerforfatterne har spist samme sopp som Nostradamus.

Arrangørene flytter finalen til samme helg som OL-åpningen om nødvendig.

Murmeldyret avgjør vårens ankomst

Men kulda kan ikke ignoreres. Til og med mobiltelefonen min gikk i svart etter en time, og akkurat nå har det tikket inn melding om at toget hjem til Washington er innstilt. Neste avgang er fire timer forsinket.

Det varmer litt å tenke på at det blir plussgrader igjen om få dager. Samtidig som Super Bowl går av stabelen får vi også en spådom om hvor lang vinteren kommer til å bli.

I prognosemakernes ånd skal et murmeldyr dras ut av hiet sitt i Pennsylvania. En årlig tradisjon som utføres av høye herrer i kjole og hvitt med flosshatt. Om skogmurmeldyret kaster skygge, blir det en lang vinter. Hvis ikke, tolker man gnageren som om våren er rett rundt hjørnet.

Jeg satser på det siste.

SISTE NYTT

Siste nytt