Hopp til innhold

Koronaviruset sprer seg i Latin-Amerika

En rekke latinamerikanske land innfører portforbud, en musikkfestival er i karantene og et land nekter å ta imot flere deportasjonsfly på grunn av koronaviruset.

Fjellpasset Paso Internacional Los Libertadores som forbinder Chile og Argentina

Her pleier trafikken å stå i stampe. Fjellpasset mellom Argentina og Chile pleier å være full av trafikk. Paso Internacional Los Libertadores er hovedåren mellom Chiles hovedstad Santiago og den argentinske byen Mendoza.

Foto: JAVIER TORRES / AFP

Koronaviruset sprer seg stadig raskere i Latin-Amerika og Karibia etter at kontinentet først syntes å slippe lettere fra det enn Asia og Europa.

Mexico og Cuba har registrert sine første dødsfall det siste døgnet.

Chiles president Sebastián Piñera erklærer katastrofetilstand i 90 dager for å beskytte sykehus og helsesentre. Dette skal også gjøre det enklere å transportere pasienter og medisinske forsyninger, og ikke minst forenkle matdistribusjon og bruk av karantene.

– De militære styrkene vil kunne opptre som helsestyrker i samarbeid med alle som jobber i helsesystemet vårt, sier Piñera.

Chilenere med munnbind mot koronaviruset på undergrunnsbanen i Santiago.

Chilenere med munnbind mot koronaviruset på undergrunnsbanen i Santiago.

Foto: Esteban Felix / Ap

El Salvador stenger flyplassen

Myndighetene i El Salvador vil ikke lenger ta imot folk som USA og Mexico kaster ut. I kunngjøringen heter det at deportasjonsfly ikke får lande i El Salvador inntil videre, som et ledd i kampen mot spredning av koronaviruset.

Siste fly med uttransporterte fra USA landet mandag.

Også den internasjonale flyplassen er stengt de neste to ukene. Bare fly med humanitær hjelp og varer får lande.

El Salvador bekreftet i natt sitt første tilfelle av covid-19. Byen Metapan, der smitten ble oppdaget, et par timers kjøring fra hovedstaden, blir nå isolert.

Laster Twitter-innhold

Musikkfestival i Panama i karantene

I Panama er mellom 400 og 500 utlendinger satt i karantene etter at to personer på musikkfestivalen Tribal Gathering fikk feber.

Folk fra USA; Storbritannia, Danmark, Ungarn, Frankrike, Spania og en rekke andre land var på festivalen.

På grunn av unntakstilstanden får ikke deltakerne forlate strandområdet før 23. mars. Ingen på festivalen har testet positivt for covid-19.

Artikkelen fortsetter under Instagram-meldingen fra festivalarrangøren.

Panama har registrert 109 smittetilfeller og ett dødsfall så langt. Grensene er stengt for utlendinger.

Colombia avlyser masseprotest

Neste uke ville fagforeninger og studentorganisasjoner ta opp igjen masseprotestene mot regjeringens sosiale og økonomiske politikk.

Opptil 40.000 mennesker deltok i en rekke demonstrasjoner mot president Ivan Duque i fjor høst. Presidenten anklages blant annet for å bryte fredsavtalen med FARC-geriljaen fra 2016, som Norge var med å framforhandle.

En person slår med pinne på en kasserolle

Cacerolazo er ofte tatt i bruk som protestform i Colombia. Lyden fra taktfast banking med sleiver mot grytelokk eller kasseroller, kan høres flere steder.

Foto: LUIS ROBAYO / AFP

Årets første protestmarsj avlyses på grunn av faren for koronasmitte, men streiken går som planlagt neste uke, sier fagforeningen CUT, som har over en halv million medlemmer.

– Vi ber colombianerne om ikke å forlate husene sine. Vi kjører på med kasserollebanking (cacerolazo) fra husene fra kl. åtte til 20, sier fagforeningsleder Diogenes Orjuela til Reuters.

Brasil og Chile hardest rammet

Chile og Brasil er de to landene som hittil har registrert over 200 smittede – Brasil med 397 tilfeller og tre døde. I hele regionen er det registrert 1.200 tilfeller og 18 dødsfall, de siste i Mexico, Costa Rica, Nicaragua og Jamaica.

Trump og Bolsonaro

Både president Trump og president Bolsonaro har sjekket seg for covid-19. Begge forteller at de testet negativt mens flere folk i kretsen rundt er smittet.

Foto: ALAN SANTOS / AFP

I Brasil har 17 medlemmer av delegasjonen til president Jair Bolsonaro som møtte president Donald Trump i Florida, testet positivt for viruset. Bolsonaro selv sier han har testet negativt.

Cruiseskip til Cuba

Cuba registrerte i natt sitt første dødsfall da en 61 år gammel italiensk turist døde.

Turisten kom til landet 9. mars, og helsetilstanden har vært kritisk siden lørdag.

Cruiseskipet Braemar ligger også til kai i Port of Mariel med fem virussmittede. Det norskeide skipet, registrert i Storbritannia, prøvde først å seile til Bahamas og Barbados, men ble nektet å legge til kai.

Cuba har hjulpet til med å sende de over 1.000 passasjerene og besetningsmedlemmene til Storbritannia.

Helsearbeider går på kaia med skip i bakgrunnen

Skipet MS Braemar hadde 682 passasjerer og 381 mannskaper om bord da det la til kai på Cuba.

Foto: POOL / Reuters

– Vi er svært takknemlig overfor Cubas myndigheter for å ha gjennomført denne operasjonen så raskt, sa utenriksminister Dominic Raab.

I Mexico forteller helsemyndighetene at en person med diabetes, som fikk symptomer på covid-19 forrige uke, nå er død.

Portforbud

Peru, Panama og Bolivia har innført forbud mot å være ute på nattetid. Dette skal håndheves av politiet og militæret.

Ecuador, som var første land i Sør-Amerika der viruset ble oppdaget, forbyr også folk å være ute mellom klokka 21 og 5.

Venezuela satte sist helg sju delstater, inkludert hovedstaden Caracas, i karantene, etter at det første smittetilfellet ble oppdaget, mens Colombia innførte krisetilstand og påla alle over 70 år å holde seg innendørs.