Hopp til innhold

Koronavarianten «Kraken» på vei opp i Norge

Amerikanerne kaller den «Kraken», og en nær slektning sprer seg nå i Norge. Verdens helseorganisasjon sier varianten er den mest smittsomme til nå.

Koronavirus kommer ut av en infisert celle

KRAKEN: Bildet viser koronavirus som kommer ut av en celle. Bildet er fra starten av pandemien, og den nye virusvarianten er meget forskjellig fra de som møtte verden i starten av 2020. Den nye varianten er den mest smittsomme til nå.

Foto: NIAID

Det tekniske navnet på varianten, som også er påvist i Norge, er XBB. 1.4.1. Det er et mutert Omikron-virus.

En nær slektning av denne varianten ser ut til å være i ferd med å ta over i USA.

I USA har økningen vært meget rask. I den siste uken av desember hadde 40 prosent av de analyserte prøvene varianten XBB. 1.5. Amerikanerne kaller den «Kraken» etter det mytiske sjømonsteret.

– Varianten vi har her er veldig lik varianten som sprer seg i USA. Den er god til å unngå immuniteten i befolkningen, opplyser virusekspert Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet.

Her i Norge er det så langt påvist to tilfeller av XBB. 1.5.

Karoline Bragstad

FØLGER SPENT MED: Seksjonsleder Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet sier de vet den nye varianten øker kraftig i utbredelse. Akkurat hvor kraftig er vanskelig å vite fordi instituttet analyserer langt færre virusprøver nå.

Foto: FHI

I den siste rapporten i fjor var XBB.1.4.1.-varianten nederst på listen med bare fem påviste prøver.

Den siste tiden har det vært en klar økning og det er spesielt mange fra Oslo, forteller Bragstad.

Eksperten fra Folkehelseinstituttet opplyser at det er få prøver som blir analysert. Det er derfor utfordrende å si sikkert hvor i Norge varianten øker mest.

– På grunn av avtagende testing, noe redusert overvåkingsbehov og reduserte budsjett er antall sekvenserte prøver nå kraftig redusert til bare rundt 300 prøver i uken, skriver Folkehelseinstituttet.

Mest smittsomme til nå

«Kraken» er i søkelyset til Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Den er funnet i prøver fra 29 land. Den er den mest smittsomme varianten som er oppdaget til nå, opplyste Maria Van Kerkhove i WHO på en pressekonferanse onsdag.

Utviklingen av virusvarianter i USA i slutten av 2022

EKSPLOSJON: Virusvarianter i USA de siste ukene av 2022. Helt til høyre kan du se den voldsomme utviklingen av XXB. 1.5.

Foto: CDC

Tallene fra USA er med på å dokumentere dette. I løpet av fjorårets siste uke ble utbredelsen av varianten doblet.

– Vi er bekymret over variantens spredningsevne. Spesielt i USA og deler av Europa, sa Van Kerkhove.

Hun la til at de ikke hadde noen indikasjoner på at varianten ga mer alvorlig sykdom enn Omikron-variantene som har vært i sirkulasjon til nå.

Maria Van Kerkhove. Teknisk leder for Covid-19 i Verdens helseorganisasjon.

BEKYMRET: Teknisk leder for covid-19 i WHO, Maria Van Kerkhove sa onsdag at organisasjonen er urolig for den raske utbredelsen av XBB-variantene.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Torsdag formiddag var det møte i Verdens helseorganisasjon om situasjonen. Medlemslandene informerte der om sine vurderinger av XBB-variantene. Karoline Bragstad var med på møtet.

– Vaksinene er lite effektive mot disse variantene. De beskytter mot alvorlig sykdom og død, men dårlig mot smittespredning, forteller Bragstad.

Varianten XBB. 1.5. binder seg blant annet lettere til cellene i kroppen din enn tidligere utgaver av viruset.

Mener navnet skaper «unødvendig frykt»

Fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, skriver i en e-post til NTB at de har sett flere lignende XBB-varianter i Norge, og at disse ikke har medført særlige problemer.

Aavitsland forsikrer om at FHI følger med på spredningen av denne og andre varianter både her og ute i verden, men at de foreløpig er lite bekymret.

Preben Aavitsland

Preben Aavitsland i FHI er lite bekymret for XBB-variantene som er påvist i Norge.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det ser ikke ut til at denne gir mer alvorlig sykdom hos dem som smittes, selv om den kanskje smitter flere, sier han.

– Den norske befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, etter at de fleste er vaksinert to-fire ganger og i tillegg har hatt korona.

Det at varianten har blitt oppkalt etter et sjømonster med nordisk legendestatus, har han lite til overs for.

– «Kraken» er et tullete, unødvendig og uoffisielt kallenavn som bare er egnet for å skape unødvendig frykt.

Lite i Kina

Kina går nå gjennom sin første store smittebølge i pandemien. For tre år siden greide landet raskt å slå ned sykdommen. Nå er vernetiltakene rullet tilbake.

Variantene som sprer seg i Kina er «gamle». Det er varianter som sirkulerte i Europa og USA tidlig på høsten i fjor.

– De har bare rapportert om noen få prøver med XBB. 1.5., opplyser Bragstad.

«Kraken» og dens nære slektninger er langt mer smittsomme enn de nåværende kinesiske variantene BA. 5.2 og BF.7.

Førstkommende mandag kan reisende til Kina for første gang i pandemien krysse landets grenser uten å gå i karantene.

NRK presiserer: I den første versjonen av denne artikkelen skrev vi i tittelen at det var en «kraftig økning» av Kraken-varianten i Norge. Det riktige er at det er en virusvariant som er veldig lik «Kraken» som øker.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.