Hopp til innhold

Koronasmitte i nye europeiske land

Koronaviruset sprer seg videre til flere land. Nå har Østerrike, Sveits og Kroatia registrert sine første tilfeller. I Norge ber Folkehelseinstituttet helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi.

Helsearbeider på en klinikk i Zagreb i Kroatia.

Helsearbeider på en klinikk i Zagreb i Kroatia.

Foto: Darko Bandic / AP

Den kroatiske statsministeren Andrej Plenkovic sier den smittede er en ung mann som er blitt satt i karantene.

– Han har en mild form av sykdommen og er i god form, sier han.

I Østerrike er to personer smittet av viruset. De to er italienske statsborgere som kjørte til sykehuset i Innsbruck da de begynte å kjenne seg syke, skriver avisen Kurier. Nå undersøker myndighetene om andre som har vært i kontakt med de to, er smittet.

Universitetssykehuset i Innsbruck

To 24-åringer er lagt inn på Universitetssykehuset i Innsbruck med koronasmitte.

Foto: Johann Groder / AFP

Også i Ticino, den italienske delen av Sveits, er et tilfelle registrert. Den smittede er en 70 år gammel mann, opplyser helsemyndighetene i landet. Helseminister Alain Berset sier sveitserne vil styrke tiltakene mot smitte, spesielt i regionen der den smittede oppholder seg.

Smitten er også kommet til det spanske fastlandet. En kvinne bosatt i Barcelona er innlagt på sykehus i den katalanske byen. Fra før er det registrert tilfeller på de spanske øyene Mallorca og Tenerife.

Italia er det landet i Europa med klart flest tilfeller av folk som har testet positivt på viruset. Der er minst 320 er smittet, 10 er døde av viruset, melder AP.

Ber norsk helsetjeneste forberede seg

Helsedirektør Bjørn Guldvåg sier til NRK at det er usannsynlig at Norge holder seg smittefritt når viruset nå kommer til stadig flere europeiske land.

Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi.

– Dersom veldig mange blir smittet, vil det bli mange som blir så syke at de trenger helsehjelp. Helsetjenesten og sykehusene kan da oppleve en ekstra stor belastning, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

WHO: Verden er for dårlig forberedt

Verdens land er langt fra godt nok rustet til å bekjempe og hindre spredning av covid-19, sier Verdens Helseorganisasjon (WHO), som ber flere land kopiere Kinas strenge tiltak.

– Verden er rett og slett ikke klar for å møte viruset, sier Bruce Aylward i WHO.

Sammen med kinesiske eksperter leder han en ekspertgruppe i WHO som gransker hvordan man best kan håndtere utbruddet.

Han sier alle land bør undersøke om de raskt kan omgjøre hele sykehusavdelinger til covid-19-sentre, og om de har nok respiratorer som kan holde kritisk syke pasienter i live.

Landene bør også ha minst 1.000 personell som er trent i å spore opp mennesker som har vært i kontakt med virussyke pasienter, sier han.

Helseministre møtes

Tirsdag møtes helseministre fra Italia, Sveits, Østerrike, Frankrike, Kroatia og Slovenia i Roma. Sammen med folk fra Verdens helseorganisasjon skal de diskutere situasjonen og forsøke å komme fram til hvordan de skal håndtere smittefaren.

Den franske helseministeren Olivier Véran har tatt til orde for å øke medisinlagrene i Europa og for å sørge for at mer medisin blir produsert i Europa.

Også Kuwait, Bahrain, Oman, Afghanistan og Irak har rapportert om smittede. Alle er personer som har vært på reise til Iran der 16 mennesker har dødd etter å ha blitt smittet av koronaviruset.

SISTE NYTT

Siste nytt