Korona kan gi uventet koalisjon i Israel

Opposisjonsleder Benny Gantz ble overraskende valgt til parlamentsleder i Israel. Det tolkes som et tegn på at han og statsminister Netanyahu er blitt enige om å danne en samlingsregjering.

Head of Israel's Blue and White Party Benny Gantz and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu

De har kjempet mot hverandre, nå kan det gå mot samarbeid mellom statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz (th)

Foto: POOL

Benny Gantz sier han ønsker å arbeide for en koalisjonsregjering med sin viktigste politiske motstander:

– Dette er uvanlige tider, og de krever uvanlige avgjørelser, sa Gantz etter å ha blitt valgt til Knessets speaker torsdag.

Denne overraskende utviklingen kommer mens Israel sliter med å få kontroll over koronaviruset. Israel hadde fredag morgen nærmere 2.700 smittetilfeller i landet og 8 personer er registrert døde av COVID-19.

A Palestinian worker is sprayed with disinfectants as a precaution against the spread of the coronavirus disease (COVID-19), upon his return from Israel,

En palestiner dusjes med desinfiserende middel for å hindre koronasmitte når han kommer fra jobb i Israel og skal inn til Vestbredden.

Foto: MUSSA ISSA QAWASMA / Reuters

Uavklart etter flere valg

Gantz leder sentrumspartiet «Blått og hvitt» og har kjempet for å ta jobben fra statsminister Benjamin Netanyahu.

Siden april i fjor har det vært tre valg til nasjonalforsamlingen Knesset, men verken Netanyahu eller Gantz har greid å skaffe seg flertall i parlamentet for en regjering.

Det siste valget ble holdt 2. mars.

At Gantz fikk nok stemmer til å bli valgt som speaker i nasjonalforsamlingen, tolkes som et tegn på at han og Netanyahu er blitt enige om å danne en samlingsregjering.

Netanyahu har karakterisert dette som rykter, men hans egne parlamentarikere stemte for å gi vervet som leder av parlamentet til Gantz.

Med sitt sjarmerende ytre har den tidligere yrkesoffiseren og generalstabssjefen Benny Gantz skapt nytt liv i israelsk politikk, står det i dette portrettet av ham.

Israelis wave national and black flags as a sign of protest, during a demonstration against Prime Minister Benjamin Netanyahu

Demonstranter i Jerusalem denne uka protesterte mot Netanyahus regjering.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Deler på jobben

Ifølge israelske medier vil Gantz få posten som utenriksminister i regjeringen, som inntil videre skal ledes av Netanyahu. De to vil rotere som statsminister, og Netanyahu er ventet å bli erstattet av Gantz i september 2021. Gantz' partigruppe vil også få postene som forsvarsminister og justisminister, ifølge ubekreftede meldinger.

Benny Gantz

En politisk hestehandel kan gi Benny Gantz statsministerjobben i 2021.

Foto: AHMAD GHARABLI

De to hadde samtaler onsdag. Kort tid før møtet trakk parlamentsleder Yuli Edelstein seg. Det ryddet vei for en avstemning i Knesset. Dermed ble Gantz valgt til dette viktige vervet.

Ifølge meldinger fra Israel skal Gantz gi fra seg rollen som speaker etter at regjeringen er dannet.

Gantz' beslutning om å forsøke å få til et samarbeid med Netanyahu har ført til at flere av hans allierte har forlatt partiet. Halvparten av parlamentarikerne i partialliansen «Blått og hvitt» stemte mot sin egen leder som speaker i protest.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble i fjor tiltalt for flere tilfeller av bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd. Selv kaller Netanyahu tiltalen for «et kuppforsøk».

Her kan du lese om riksadvokatens avgjørelse.

SISTE NYTT

Siste nytt