Hopp til innhold

Nye demonstrasjoner i Belgia og Nederland

I helga har folk i flere europeiske byer rast mot nye nedstengninger. Søndag har politiet tatt i bruk vannkanoner og tåregass mot demonstrantene i Brussel.

Protester i Brussel.

Tusenvis av mennesker samlet seg i gatene i Brussel søndag for å demonstrere mot nye koronatiltak.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Demonstrasjonen begynte fredelig, men jo flere folk som tok til gatene, jo mer amper ble stemningen. Politiet avfyrte senere tåregass og vannkanoner mot demonstrantene i Brussels gater, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge politiet var det over 35.000 mennesker som demonstrerte mot nye koronatiltak som ble innført av regjeringen onsdag.

Demonstrasjonen, som blir kalt «Together for freedom», altså «Sammen for frihet», fokuserte i stor grad på et forbud mot uvaksinerte fra utesteder som restauranter og barer.

Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Søndag har politiet tatt i bruk vannkanoner og tåregass mot demonstrantene i Brussel

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Belgiske Het Laatste Nieuws skriver at politiet rundt klokken 18.30 meldte at situasjonen har normalisert seg. I følge avisen ble tre politifolk skadet i opptøyene.

Tredje kvelden på rad i Nederland

Det brøt også ut protester i flere nederlandske byer søndag. Det er tredje kvelden på rad at folk demonstrerer over regjeringens koronarestriksjoner. Nederlandske medier rapporterte om protester i byene Groningen, Enschede, Leeuwarden og Tilburg protestene har foregått.

Etter at 51 personer ble arresterte og sju skadd under demonstrasjon i Rotterdam fredag, avlyste en gruppe sine planer for demonstrasjoner i Amsterdam. Likevel demonstrerte flere tusen mennesker i hovedstaden lørdag.

Demonstrasjonar mot koronarestriksjonane i Amsterdam i Nederland laurdag.

Demonstrasjoner mot koronarestriksjoner i Amsterdam i Nederland lørdag.

Foto: Peter Dejong / AP

Det blusset også opp nye opptøyer i Rotterdam lørdag. Tre personer skal fremdeles bli behandlet på sykehus søndag, opplyser myndighetene.

Også i byen Haag vest i Nederland brøt det lørdag ut demonstrasjoner mot nedstengingen. Hundrevis av mennesker skal ha kastet steiner og andre gjenstander mot politiet.

Demonstrantene i Haag samlet seg i et kryss i en arbeiderklassebydel, hvor de satte fyr på en haug med sykler. Minst én person er arrestert.

Regjeringen i Nederland innførte sist helg en tre uker lang «myk nedstenging». Det innebærer at flere typer butikker og serveringssteder må stenge mellom klokka 18–20. Folk er også bedt om å ikke ha besøk av mer enn fire personer om dagen.

Utbrent skuter i Rotterdam etter demonstrasjoner

Koronademonstrasjonen i Rotterdam fredag kveld utartet til voldelige opptøyer. – Opptøyene og den ekstreme volden mot politi og brannvesen i Rotterdam i går kveld er skremmende, sier justisminister Ferd Grapperhaus.

Foto: JEFFREY GROENEWEG / AFP

Raser mot nye nedstenginger

Lørdag ettermiddag demonstrerte også rundt 35.000 personer i Wien, skriver Reuters. Strenge koronatiltak og en ny nedstengning i Østerrike fra mandag, har fått folk ut i gatene.

Demonstrantene har holdt opp flagg og plakater med slagord som «Nei til vaksinasjon», «Nok er nok» og «Ned med det fascistiske diktaturet».

Demonstrastranter med plakater i Wien

Folkemengden som demonstrerte i Wien mot nye koronatiltak lørdag, vokste seg raskt stor. Det ble først meldt om 7000 demonstranter. I løpet av kort tid hadde folkemengden vokst til rundt 35.000, ifølge politiet.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Rundt 1.300 politifolk har overvåket demonstrasjonen.

Politiet melder at færre enn ti personer er arrestert. Enten for brudd på koronarestriksjoner eller for å bære nazisymboler.

Michael Schnedlitz taler til demonstranter

Michael Schnedlitz fra Frihetspartiet taler til demonstrantene. Det er partiet hans som har oppfordret folk til å protestere mot den nye nedstengingen som trer i kraft mandag. Partiet er landets tredje største.

Demonstrant i Wien

Vaksinasjonsgraden i Østerrike er blant de laveste i Vest-Europa. Rundt 65 prosent av landets befolkning er fullvaksinert. Denne uka ble det satt ny smitterekord.

Politi pågriper koronademonstrant

Politiet i Wien hadde møtt mannsterke opp til demonstrasjonen. Her blir en mann pågrepet, men politiet sier demonstrasjonen har gått fredelig for seg.

Demonstranter med plakater

Demonstranter med plakater med teksten "Stopp tiltakene umiddelbart". Fler tusen demonstrerte i Wien mot regjeringens beslutning om å igjen stenge ned samfunnet og gjøre koronavaksinen obligatorisk.

Demonstranter med banner

Disse demonstrantene ber myndighetene kontollere grensene og ikke folket.

Det er Frihetspartiet (FPOe) som har bedt folk om å ta til gatene. Partiet, som befinner seg på ytre høyre fløy, er landets tredje største. Leder Herbert Kickl skrev fredag på sin Facebook-side at Østerrike er blitt et diktatur. Kickl er selv smittet med koronaviruset og kan ikke delta.

Koronademonstrant i Wien

Demonstrasjonen i Wien fortsetter lørdag kveld. Færre enn ti personer er arrestert, melder politiet.

Foto: Lisa Leutner / AP

Ny smitterekord

Protestene i Østerrike kommer etter at statsminister Alexander Schallenberg kunngjorde nye strenge tiltak fredag.

De innebærer blant annet at Østerrike går inn i en ny nedstenging fra mandag. Årsaken er svært høye smittetall.

Mens det allerede har vært en egen ordning med nedstenging for uvaksinerte, gjelder denne også vaksinerte. I første omgang skal nedstengningen vare i ti dager, men kan utvides til 20. Regjeringen vil også gjøre koronavaksinen obligatorisk fra februar.

Torsdag ble det registrert over 15.000 nye smittetilfeller på én dag. Det er ny rekord. I tillegg er vaksinasjonsgraden i Østerrike blant de laveste i Vest-Europa. Rundt 65 prosent av landets befolkning er fullvaksinert.

Koronademonstrasjon i Wien

Rundt 1.300 politifolk følger demonstrasjonen i Wien. Det er ikke meldt om noen alvorlige hendelser, ifølge politiet.

Foto: Florian Schroetter / AP

Busser frakter folk fra hele landet

Flere tusen demonstrerte også gjennom Kroatias hovedstad Zagreb lørdag for å protestere mot nye smitteverntiltak

Ifølge kroatisk radio skal busser ha fraktet folk fra hele landet til hovedstaden i forbindelse med demonstrasjonen.

Demonstrantene krever at den konservative statsministeren Andrej Plenkovic går av.

Protest against COVID-19 measures, in Zagreb

Det er spesielt den siste rekken av smitteverntiltak som er bakgrunnen for protestmarsjen i Kroatias hovedstad.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Kroatia har opplevd en skarp oppgang i smittetilfeller i det siste, og de siste syv dagene har 58 personer i snitt mistet livet på grunn av korona, per dag.

Siden tirsdag har kun personer som er vaksinert, hatt korona, eller en fersk, negativ koronatest tilgang til offentlige bygninger.

Smittetrykket øker i Europa

Smittesituasjonen i Europa er dramatisk. Av de 12 landene som har størst smittetrykk i verden, er alle i Europa. Det viser tall fra Johns Hopkins-universitetet.

I Tsjekkia ble det lørdag satt ny smitterekord med 22.936 nye tilfeller. Ifølge myndighetene er det ikke aktuelt med ny nedstengning.

I Slovakia er det også smitterekord. Fredag ble det registrert 9.171 nye tilfeller.

SISTE NYTT

Siste nytt