Koronademonstranter møtt med tåregass i Frankrike

Titusenvis av demonstranter har tatt til gatene i flere franske byer for å protestere mot et koronapass, restriksjoner og obligatorisk vaksinering for helsepersonell.

Demonstrasjoner Paris

SAMMENSTØT: Tusener av demonstranter ble møtt med vannkanoner og tåregass da de protesterte mot nye koronaregler i Frankrike.

Foto: Sameer Al-doumy / AFP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det franske opprørspolitiet svarte med tåregass og vannkanoner da det lørdag oppstod sammenstøt under protestene i sentrum av Paris.

TV-bilder fra stedet viser at politiet forsøkte å presse tilbake demonstranter nær jernbanestasjonen Gare Saint-Lazare etter at demonstrantene veltet en motorsykkel med flere politimenn, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge franske medier har titusenvis av demonstranter samlet seg i en rekke byer i landet. I tillegg til demonstrasjoner flere steder i Paris, er det også protester i blant annet Marseille, Montpellier, Nantes og Toulouse.

KAOS: Det ble protestert mot nye koronaregler i flere byer i Frankrike. Ved 19-tiden hadde de verste urolighetene foreløpig gitt seg.

Innenriksdepartementet opplyser at over 160.000 mennesker demonstrerte lørdag.

Bilder fra Paris viser flere personer bli ført bort av politiet. Det er foreløpig ikke meldt om skadde som følge av demonstrasjonene.

Protesterer mot obligatorisk vaksinering

Demonstranter bar bannere med budskap som «Stopp diktaturet», «Menneskerettigheter» og «Frihet».

Gateprotestene skjer samtidig med at franske lovgivere i helgen skal stemme over et lovforslag utarbeidet av regjeringen som gjør koronavaksine obligatorisk for helsearbeidere i landet.

Det skal også stilles krav om koronapass i alle restauranter, barer, sykehus, kjøpesentre, fly og tog.

President Emmanuel Macrons nye tiltak foreslås for å stanse spredningen av delta-varianten av koronaviruset og hindre at sykehusene blir overveldet av en ny bølge innleggelser.

Tirsdag ble det registrert 18.000 nye smittetilfeller i Frankrike.

– Det betyr at vi har en økning i smittespredningen på 150 prosent den siste uken. Det har vi aldri sett før, sa Véran til nasjonalforsamlingen før debatten om de nye reglene, som har som mål å få flere til å ta vaksine, sa helseminister Olivier Véran, som advarer om en smitteøkning uten like på grunn av delta-varianten av koronaviruset.

Paris demo

VANNKANONER: Politiet forsøkte å spre demonstrantene med vannkanoner i den franske hovedstaden.

Foto: Alain Jocard / AFP

Etterforsker drapstrusler

Flere steder i landet er det igjen krav om å bruke munnbind utendørs, blant annet i regionene Pyrenées-Orientales ved grensen mot Spania, Charente-Maritime nær Bordeaux og i Toulouse og byene i nærheten.

Påtalemyndigheten i Paris etterforsker drapstrusler mot folkevalgte som støtter de nye reglene. I Toulon er det opprettet sak om forulemping av tjenestemann etter at plakater fremstilte Macron som Hitler med teksten: «Adlyd, bli vaksinert».

Demonstrasjonene kommer dagen etter at vaksinemotstandere prøvde å storme nasjonalforsamlingen i Bratislava i Slovakia.

Politiet og demonstranter barket sammen og politiet brukt tåregass for å hindre flere hundre demonstranter i å trenge inn i nasjonalforsamlingen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.09.2021
5 144
Smittede siste 7 dager
119
Innlagte
841
Døde
4 075 569
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt