Hopp til innhold

Korona har nådd verdens verste humanitære krise

Fem års borgerkrig har nærmest knekt Jemen. Nå har koronaviruset kommet. Leger og bistandsorganisasjoner advarer om katastrofale følger.

Frivillige i Sanaa

En gruppe barn får hendene sine desinfisert av en frivillig hjelpearbeider i et nabolag i Sanaa, hovedstaden i Jemen. Fredag bekreftet landet sitt første koronatilfelle i den sørlige delen av landet.

Foto: Mohammed Huwais / AFP

Jemen er det siste av de arabiske landene som bekrefter koronasmitte blant befolkningen.

Det skjer på verst tenkelig tidspunkt.

Kvinne i Sanaa, Jemen

En kvinne har dekt til ansiktet for å beskytte seg mot koronasmitte i Sanaa. I bakgrunnen ser man byens ikoniske bygninger.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Landet har de siste fem årene gått gjennom en blodig borgerkrig, og den humanitære krisen som fulgte regnes av FN som den verste i verden. Militære angrep, sykdom, sult og mangel på helsetjenester har tatt over 100.000 liv, ifølge analytikere.

Nå gjenstår det å se hvor hardt covid-19 vil treffe landet.

Leger frykter det verste

Det første og eneste tilfellet er registrert i provinsen Hadramaut i sørlige Jemen.

Lege Ahmad Alawadi jobber ved et sykehus i hovedstaden Sanaa og forteller til NRK at de følger spent med på situasjonen og informasjonen fra Verdens helseorganisasjon – men de frykter det verste.

Lege Ahmed Alawadi i Jemen

Lege Ahmed Alawadi i Jemen tror mange vil dø dersom koronaviruset sprer seg i landet.

Foto: Privat

– Det jemenittiske folket lider på grunn av krigen og dens effekt på livene deres, helsen deres, samt krigens effekt på helsesystemet, sier han.

Alawadi forteller at han og kollegene er svært bekymret.

– Dersom denne epidemien dukker opp i Jemen, vil de fleste dø på grunn av svekket helsetilstand og mangelen på grunnleggende helsetjenester, som igjen er konsekvenser av krigen.

De siste ukene har helsevesenet i landet jobbet med å få karantenesenter opp, og i gatene i hovedstaden Sanaa jobber frivillige med desinfisering og informering.

Restaurant i Sanaa, Jemen

En frivillig desinfiserer folks hender på en restaurant i Sanaa.

Foto: Mohammed Huwais / AFP

Dystre tall fra en dyster krig

Ingen tall utviklet seg i riktig retning i utgangspunktet.

Flere millioner mennesker i landet er avhengig av nødhjelp, og ifølge FN trenger rundt 20 millioner hjelp til å få tak i mat. Sult er en av de største utfordringene i landet.

Landet har også erfaring fra andre farlige, smittsomme sykdommer. De siste årene har det vært et enormt utbrudd av kolera i landet. Difteri og denguefeber er heller ikke uvanlig.

Men det som gjør det vanskelig, eller nærmest umulig å håndtere slike sykdomsutbrudd, er det faktum at halvparten av landets sykehus ødelagt eller stengt.

Lege Osama Nasher sier helsesystemet i Jemen er dårlig forberedt på et koronautbrudd.

Lege Osama Nasher sier helsesystemet i Jemen er dårlig forberedt på et koronautbrudd.

Foto: Privat

Lege Osama Nasher er fra Aden i sørlige Jemen, men bor og jobber i Tyskland. Han forteller at det jemenittiske helsesystemet er fragmentert og svakt på grunn av den politiske situasjonen, med to regjeringer og tre parter som kjemper om kontroll.

– Helsesystemet er ikke godt nok utstyrt. Krigen har ødelagt infrastrukturen og helsearbeidere er utslitte, sier Nasher.

Lege Ahmad Alawad frykter at spredning av viruset kan bli verre enn noe annet sted.

– Helsesystemet og sykehusene er i veldig dårlig stand. Både offentlige og private sykehus tilbyr kun fem prosent eller mindre av tjenestene sine, sier Alawadi og legger til:

– Derfor vil en spredning av viruset føre til en katastrofe – verre enn i noe annet land.

Bilder med tillatelse fra Molecular Memory

Bilder med tillatelse fra Molecular Memory

Frykter katastrofale følger

FNs humanitære koordinator for landet, Lise Grande, sier til BBC at dersom viruset spres, vil det få katastrofale følger.

– Vi har fryktet dette i ukevis, og nå har det skjedd. Etter fem år med krig har folk i landet den laveste immuniteten og den høyeste akutte sårbarheten i verden.

FNs Midtøsten-utsendinger, blant dem norske Geir O. Pedersen, har oppfordret til våpenhvile i den stort sett urolige regionen.

I slutten av forrige uke kunngjorde den saudiarabiske koalisjonen at de legger fra seg våpnene i Jemen-konflikten på grunn av koronakrisen, men det er usikkert om våpenhvilen vil vare, ettersom Houthiene ikke gikk med på den.

SISTE NYTT

Siste nytt