NRK Meny
Normal

Opprørerne fikk kontroll over nytt Gaddafi-område i Tripoli

Etter intense kamper har opprørsstyrkene fått kontroll over enda et område i den libyske hovedstaden Tripoli. Vitner melder om mange døde og skadde.

Kampene mellom opprørssoldater og Gaddafi-styrker i den libyske hovedstaden Tripoli fortsatte torsdag.

Torsdag ettermiddag tok opprørerne seg inn i distriktet Abu Salim, der en av Gaddafis sønner skal ha blitt observert nylig.

Angrepet skjedde etter at to Nato-fly bomba en brannstasjon i området. Bygningen ble totalvraka, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kontroll etter få timer

Abu Salim er et av de siste Gaddafi-kontrollerte områdene i Tripoli, og er derfor et viktig mål for opprørsstyrken. Opprørerne omringa raskt ti bygninger der det oppholdt seg flere Gaddafi-tilhengere.

Etter få timer med intense kamper i hovedgata i Abu Salim, klarte opprørerne å overvinne storparten av Gaddafis styrker. De erklærte deretter området for sitt.

– Abu Salim er under kontroll. Gaddafis folk er nå i Mashrur, et nærliggende boligstrøk, opplyser Mohammed Sayed Garab, som er sjef for opprørernes spesialstyrker, til nyhetsbyrået AFP.

– Gaddafi var her

Tilhengere av opprørerne i det berykta Ali Salim-fengslet hadde tidligere på dagen uttalt at de håpet at Gaddafi og sønnene hans oppholdt seg i noen av bygningene i området.

Tusenvis av opprørssoldater gjennomsøkte derfor husene og sidegatene i distriktet på jakt etter snikskyttere. Flere av de innsatte skal ha bidratt i kampene.

Opprørsstyrkene gikk gjennom gatene i distriktet i håp om å finne spor etter Gaddafi og slektningene hans.

– I morges var Gaddafi her på trafikkpolitiets kontor, der han ga våpen til politifolk og beboere. Et vitne ringte oss, og vi kom for å forsøke å ta ham , forteller Garab til AFP.

Det gikk lenge rykter om at Gaddafi og hans nærmeste oppholdt seg i boligstrøket, men dette er hittil ikke bekrefta.

– Vi har informasjon om at Gaddafi og hans sønner gjemmer seg med familien i Abu Salim, sier opprørssoldaten Ahmed Zintan.

Flykta i bil

Lokale beboere i området tok med seg familien og flyktet til bilen for å forsøke å komme seg vekk fra nabolaget, der Gaddafi tradisjonelt har stått sterkt.

Vitneopplysninger tyder på at flere titalls soldater fra begge sider er drept i sammenstøtene, men det har ikke kommet offisielle dødstall.

På grunn av faren for snikskyttere, får de heller ikke fjerna likene fra gatebildet.

Opprørssoldatene tok flere av Gaddafis støttespillere til fanget i det tradisjonelt Gaddafi-lojale distriktet. To av opprørernes varebiler ble blant annet observert med Gaddafi-tilhengere på lasteplanet.

Hvor er Gaddafi?

Ryktene svirrer om hvor Gaddafi egentlig befinner seg. Mens kampene sto på for fullt i Tripoli, gikk talsmannen hans ut og sa at Gaddafi fortsatt oppholder seg i Libya, og at han er i sikkerhet.

Han sa ikke hvor i Libya han befinner seg, men tidligere uttalelser og rykter tyder på at han er et eller annet sted i hovedstaden.

Gaddafi talte selv i et nytt lydopptak i kveld, som ble sendt på Gaddafi-vennlige fjernsynskanaler. Her langa han ut mot både opprørerne og det vestlige engasjementet i Libya.

Han oppfordra samtidig støttespillerne sine til å marsjere gjennom Tripoli, og rense hovedstaden for opprørere.

To muligheter

AFP har snakka med Gaddafis tidligere statsminister Abdel Salam Jalloud, som sier at det bare finnes to steder Gaddafi kan være.

– Han har bare fire personer igjen rundt seg. Det er to muligheter. Enten gjemmer han seg i den sørlige delen av Tripoli, eller så har han rømt for ei tid tilbake, sier han til nyhetsbyrået.

Dersom han har rømt, er han enten ved grensa til Algerie, i hjembyen Sirte eller i den sørlige byen Sabha, sier Jalloud, som hoppa av Gaddafis regime på lørdag.

Gaddafis hjemby Sirte ble angrepet av Nato-fly tidligere i kveld, ifølge den syrisk-baserte fjernsynskanalen Al-Ouraba.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt