Kontantkrise skaper trøbbel for begravelsesbyråene

– Mange kunder har ikke kontanter til å begrave sine slektninger på grunn av strenge uttaksrestriksjoner. Dette er et stort problem for oss, sier aktører i den greske begravelsesbransjen.

For fattige til å begrave sine døde

En kvinne tenner et lys på en grav på en kirkegård i Aten, fredag ​​17. juli 2015.

Foto: Petros Karadjias / Ap

Greske begravelsesbyråer sliter med få betalende kunder på grunn av kapitalkontroll.

Selv en beskjeden begravelsesseremoni koster 15 ganger mer enn det daglige beløpet en greker har lov til å ta ut i minibanken, melder nyhetsbyrået Ap.

– Ingen har penger til å dekke kostnadene for en begravelse, sier Eustratios Voulamandis, som eier et begravelsesbyrå i et arbeiderklasse-nabolag vest for Aten.

Voulamandis sier til Ap at det er umulig å finne kunder som har kontanter til å betale for å begrave sine slektninger.

– Det koster rundt 800 euro for en enkel begravelse. Men folk har ikke råd til å gi oss mer enn 70 til 50 euro. Det er til og med noen som kommer til oss med 20 euro og forteller oss at det er alt de har råd til, sier Voulamandis.

– Det er ikke engang nok for å dekke våre utgifter, sier han oppgitt.

– Lik blir liggende

Begravelsesbyråene ber om pengene, kontant, på forhånd fordi de er redde for at kundene vil nekte å betale etter at begravelsen er unnagjort.

Ifølge begravelsesbyrået blir noen kropper værende på likhusene mye lenger enn normalt, fordi familiene ikke kan betale.

– Folk har også begjært om konkurs for at de skal være kvalifisert for statlig finansierte begravelser for sine slektninger, forteller Voulamandis.

Bankene åpner mandag

Mandag åpnet 2.500 bankfilialer etter å ha vært stengt i tre uker. Men bankene fortsetter med kapitalkontroll for å hindre at de går tomme for kontanter.

I minibankene kan man fortsatt bare ta ut opptil 60 euro (rundt 530 kroner) daglig, men fra lørdag vil det være mulig å ta ut opptil 420 euro én gang i uka. Begrensningene gjelder ikke for turister eller andre med kredittkort utstedt utenfor Hellas.

SISTE NYTT

Siste nytt