Hopp til innhold
Urix forklarer

Konstitusjonell krise eller realityshow?

Demokrater kaller Trumps sparking av FBI-sjefen for en konstitusjonell krise, men presidentens første intervju om saken kan minne mer om et realityshow.

HAR FORANDRET REGLENE:

President Trump møtte journalister i det ovale kontor onsdag. Han har forandret reglene for en presidents oppførsel totalt de siste fire månedene.

Foto: Evan Vucci / AP

Spørsmålet er om sparkingen av James Comey overhodet vil få noen konsekvenser i et USA der reglene for hvordan presidenten opptrer virker totalt forandret.

Det er ikke hverdagskost når USAs president kaller sjefen for FBI for en «showboat», et slags omreisende sirkus.

Men i det 13 minutter lange intervjuet med Donald Trump NBC News sendte i natt, gjorde presidenten nettopp det.

Han forsikret også amerikanerne om at han selv ikke er under FBI-etterforskning og sa at han spurte James Comey direkte om det flere ganger da spiste middag med den nå avsatte FBI-sjefen til middag kort tid etter innsettelsen.

OMSTRIDT:

Den nå avgåtte FBI-sjefen James Comey har vært omstridt lenge for sin fritalenhet.

Foto: JIM WATSON / AFP

Det er ikke vanlig å spørre FBI om en er under etterforskning, men det er mange av president Trumps uttalelser som ikke er «vanlige».

Donald Trump har omskrevet reglene i Washington på under fire måneder. Han sier og gjør ting presidenter ikke pleier å gjøre, men vi er blitt vant til det.

Den plutselige oppsigelsen av USAs øverste politisjef bli beskrevet av mange som det mest upassende Trump har gjort så langt.

Men vil handlingen få noen konsekvenser?

Ulike virkeligheter

Historien om hva som egentlig skjedde da Comey fikk sparken er flere og de er ulike.

Det hvite hus forklarte først oppsigelsen med et notat Trump hadde fått fra visejustisminister Rod Rosenstein der han anbefalte at presidenten lot Comey gå. Overtramp i etterforskningen av epostserveren til Hillary Clinton var blant de viktigste argumentene i notatet. Også Mike Pence la fram en slik begrunnelse i en uttalelse i går.

NOK Å GJØRE:

Pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders svarer på spørsmål i Det hvite hus onsdag.

Foto: Susan Walsh / AP

Trump selv presenterer imidlertid en annen versjon av virkeligheten i NBC-intervjuet.

Der sier han at han hadde bestemt seg for å sparke Trump allerede før han fikk notatet fra Rosenstein. Han mente lenge at Comey var uskikket for jobben. Dermed motsier Trump sin egen administrasjon.

Anonyme kilder i både justisdepartementet og FBI har det siste døgnet gitt flere medier her en tredje versjon av hva som skjedde. Ifølge Washington Post ba Comey bare dager før oppsigelsen om mer penger til etterforskningen av Russlands kontakt med Trump-kampanjen.

Avisen skrev onsdag at Trump var rasende på Comey av flere årsaker. Ifølge Reuters ville han vite hva Comey hadde tenkt å si i høringen om e-postetteforskningen mot Clinton i forrige uke. Da Comey ikke ville si det, mente Trump FBI-sjefen nektet å innordne seg under presidenten som tross alt har myndighet til å sparke ham.

New York Times skriver i dag at Comey ble bedt av Trump om å love å være lojal mot ham på middagen i januar. Det ville ikke Comey love selv om han sa han alltid ville være ærlig, ifølge avisen.

Trump var også forbannet fordi Comey ikke ville renvaske ham i forhold til etterforskningen av Russlands rolle i valgkampen, en etterforskning Trump gjentatte ganger i intervjuet med NBC sier han ikke er en del av.

Hyklerske demokrater

Demokratiske politikere har de siste dagene sagt at det Trump gjorde da han sparket Comey er misbruk av makt og har ført USA inn i en konstitusjonell krise. Noen, med senator Richard Blumenthal i spissen, antyder også at saken kan danne grunnlag for riksrett.

Sannheten er trolig at det ikke er stort demokratiske politikere kan gjøre og at mange amerikanere slett ikke er enige med dem.

ANTYDER RIKSRETT:

Senator Richard Blumenthal er blant demokratene som har gått lengst etter at president Trump sparket FBI-sjefen.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Det er republikanerne som har myndighet til å stanse presidenten.

Demokratene kan demonstrere så mye de vil, men i kongressen er de i mindretall. Det eneste de kan gjøre er å håpe at Trumps stil vil få republikanske velgere til å bytte side ved kongressvalget til neste år.

DEMONSTRERER SÅ OFTE HUN KAN:

Demokrat Peggy Knudson fra Nord-Dakota demonstrerer mot Trump utenfor Det hvite hus så ofte hun kan nå om dagen.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders har også rett i at en lang rekke ledende demokrater selv på ulike tidspunkter har bedt om at Comey måtte gå: Bernie Sanders, tidligere senatsleder Harry Reid og en av president Obamas-sjefsrågivere Valerie Jarrett er blant dem.

Gjør som han lovet

Men så lenge politikerne i presidentens eget parti, ikke foretar seg noe drastisk, vil selv en historisk oppsigelse av en FBI-sjef neppe få de store konsekvensene for Trump.

President Trump er ikke opptatt av å følge regler. Egentlig er han kanskje mer opptatt av å utfordre dem.

Han valget med et løfte om å tørke ut sumpen her i Washington.

Å sparke USAs øverste politisjef er kanskje ikke det folk først og fremst tenker på i den sammenheng, siden FBI har en uavhengig rolle og Trumps egen valgkampstab faktisk er under FBI-etterforskning.

Men Trumps avgjørelse om å kvitte seg med Comey virker også fornuftig for mange av tilhengerne hans.

Til syvende og sist er det bare republikanske politikere som har myndighet til å avgjøre presidenten har ledet USA ut i en konstitusjonell krise.

Men bare en håndfull av dem har kritisert presidentens avgjørelse offentlig de siste to dagene.

Mange republikanere vet at Trump fortsatt er mye mer populær blant velgerne enn de selv er.

Med mindre presidentens stil og uvanlige handlinger begynner å skade republikanerne i valglokalene, er det lite trolig at de vil være interessert i å motarbeide ham.

Og alle republikanere vet at det som betyr noe for velgerne er hvor mange arbeidsplasser Trump klarer å skape før neste valg og hva som skjer med prisen på helseforsikring.

​Bare et show?

For ikke lenge siden skrøt Trump av at han har de høyeste seertallene siden tvillingtårnene falt i New York 11. september.

Når Trump taler sine egne informasjonsfolk midt imot, får det stor oppmerksomhet i mediene her.

Det fikk de også da presidenten, dagen etter at han sparket Comey, lot seg avbilde smilende sammen med Russlands utenriksminister og ambassadør.

LITT AV ET TIDSPUNKT:

President Trump møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og USA-ambassadør Sergej Kisljak dagen etter at Comey ble sparket.

Foto: AP

Det politiske dagliglivet her Washington overgår snart de beste dramaseriene som er laget om amerikansk politikk.

Ser en slik på det, er ukas «krise» her i maktens hovedstad kanskje bare nok en dramatisk episode av realityserien Donald Trumps presidentperiode har utviklet seg til å ligne på. Den serien skildrer først og fremst kampen mellom presidenten og pressekorpset.

De misliker hverandre sterk,t men har samtidig sammenfallende interesser.

– Presidenten hovedinteresse er å se nyheter på TV, understreket CNN kommentator Chris Cillizza torsdag.

CNNs hovedinteresse er høyest mulige seertall.

Og showmannen som er USAs presidenten er best i verden til å sørge for at de får nettopp det.

Det gjenstår å se om denne ukas drama i Washington vil føre til noe annet enn nye seerrekorder.

SISTE NYTT

Siste nytt