NRK Meny
Normal

Konspirasjonsteorier florerer rundt dødsfallet til amerikansk høyesterettsdommer

Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde for to dager siden. Nå stilles det spørsmål ved myndighetenes håndtering av dødsfallet, skriver The Washington Post.

Antonin Scalia

Lørdag ble Antonin Scalia funnet død i en seng på rommet han leide i en luksusranch. Han ble 79 år gammel.

Foto: Matthew Busch / Afp

– Som tidligere drapssjef i politiet, er jeg forundret over at det ikke ble gitt ordre om noen obduksjon av Antonin Scalia, skriver William O. Ritchie, tidligere leder for kriminalsaker i Washington DC-politiet, på Facebook.

Dette er et av mange kritiske spørsmål som nå blir stilt i kjølvannet av Antonin Scalias dødsfall.

Scalia, som ble utnevnt til høyesterettsdommer av daværende president Ronald Reagan i 1986, ble funnet død på et rom på en luksusranch vest i Texas lørdag. Det var feriestedets eier John Poindexter som skal ha funnet ham i sengen.

Rettsbetjent Cinderela Guevara erklærte ham død «av naturlige årsaker», uten å ha sett liket, og uten å ha bestilt en obduksjon, skriver The Washington Post.

Etter at Poindexter forklarte at han hadde «funnet Scalia med en pute over hodet», ble konspirasjonsteoriene enda flere.

«Ikke tegn på noe uredelig»

Antonin Scalia

79 år gamle Antonin Scalia døde lørdag. Scalia ble utnevnt av daværende president Ronald Reagan i 1986 og var USAs lengstsittende høyesterettsdommer. Scalia var kjent for sitt strengt konservative syn og sin teatralske oppførsel i rettssalen.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Den føderale politietaten US Marshal Service, som tilbyr beskyttelse for høyestrettsdommere, sier de ikke var til stede da Scalia døde. Da de fikk beskjed om dødsfallet, reiste de til ranchen, skriver The Washington Post.

Rettsbetjent Guevara sier hun erklærte Scalia død basert på informasjonen hun fikk fra de utsendte fra politiet (US Marshal Service), som understreket overfor henne at det ikke var «tegn til noe uredelig». I tillegg skal Scalias lege ha fortalt at Antonin led av flere kroniske sykdommer.

– Familien ønsket ikke obduksjon

Scalias familie ønsket ikke en obduksjon, ifølge lederen av begravelsesbyrået som tok hånd om Scalias kropp, skriver The Washington Post. Denne avgjørelsen har vakt reaksjoner.

William O. Ritche, som ble nevnt innledningvis, har flere kritiske spørsmål rundt saken.

«Du har en høyestrettsdommer som er død, du har representanter fra politiet tilstede som ikke har erfaring med drapssaker, men som sier til rettsbetjenten at det ikke var noe mistenkelig ved dødsfallet. Du har en rettsbetjent som erklærer Antonin død uten å være på åstedet og uten medisinsk opplæring til grunn for å si at han døde av hjerteinfarkt. Hva slags bevis eksisterer for et hjerteinfarkt? Hvorfor var det ikke hjerneblødning?», skriver Ritchie.

«Hvordan kan en Marshal med sikkerhet utelukke, uten en obduksjon, at Scalia ikke fikk en injeksjon med en væske som kan simulere hjerteinfarkt?»

Må utpeke ny høyestrettsdommer

Konspirasjonssider på nettet kommer med teorier om at Scalia kan ha blitt «eliminert» for å sikre 5-4 liberalt flertall i USAs øverste domstol før president Barack Obama forlater presidentkontoret.

Amerikansk høyesterett skal om kort tid behandle sin første store abortsak på ti år, også saker om stemmerett, særbehandling og innvandring skal opp for retten om kort tid, skriver NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt