Hopp til innhold

De ti beste konspirasjonsteoriene om Kennedy-drapet

Warren-kommisjonen skapte grobunn for tvil, og tvilerne har sine teorier. De skriver bøker og avholder seminarer, de argumenterer for sine syn og sår tvil om andres. Noen av teoriene henter elementer fra andre. Her er de «beste» konspirasjonsteoriene om Kennedy-drapet.

JFK Across The Generations

Drapet på John F. Kennedy den 22. november 1963 startet 50 år med konspirasjonsteorier.

Foto: Ap

Noen tror Oswald avfyrte skudd, og alle er enige om at Warren-kommisjonen tok feil: Oswald var ikke alene. Men de strides om hvorvidt det var en sammensvergelse. Noen av teoriene er mer politiske og troverdige enn andre.

10. Eksilkubanerne

Det bodde hundretusener av dem i USA. Mange av dem hadde mistet alt da Fidel Castro tok makten. De var revansjesugne antikommunister.

De mente Kennedy ikke hadde gjort nok for å støtte dem i deres kamp mot Castro og kommunismen. De hadde motiv, men ex-kommunisten og Castro-supporteren Lee Harvey Oswald passer dårlig inn i dette bildet.

9. Mafiaen

På oppfordring fra John F. Kennedys far, skal «the Mob» ha støttet valget av JFK i 1960, og sørget for at han vant. Joseph Kennedy kjøpte valget, som det heter.

Men mafiaen skal ha vært misfornøyd med president Kennedy og ikke minst med lillebror og justisminister Robert F. Kennedy. En av president Kennedys mange – angivelig – elskerinner, het Judith Campbell Exner. Hun hadde samtidig et forhold til Chicago-mafiaens boss Sam Giancana.

Hun har fortalt en rekke historier om hvordan JFK var involvert i lyssky virksomhet med mafiaen. Men Exner, som døde i 1999, fortalte så mange historier at det er vanskelig å vite hva som er sant. Hvis mafiaen virkelig hadde en forlenget arm inn i Det hvite hus er det vanskelig å forstå hvorfor de – eventuelt – drepte ham.

8. The Military-industrial complex

Den amerikanske våpenindustrien, er som all annen industri, avhengig av etterspørsel for å tjene penger. Jo mer krig, dess mer etterspørsel og dess høyere fortjeneste. Bransjen så på utviklingen i Vietnam med forventninger og forhåpninger.

En «god» krig ville sikre sysselsetting og profitt i årevis, men de stolte ikke på Kennedy. De fryktet han var en «softie» som i verste fall ville trekke USA ut av krigen. Det ville være helt ødeleggende. Derfor måtte han ryddes av veien. Dette er en av hovedteoriene bak Oliver Stones film «JFK» fra 1991.

7. CIA

Kennedy var ingen speidergutt. For å bli president i USA og dermed «commander-in-chief» må man være kynisk. Men han hadde stil og kløkt i tillegg. Black ops eller wet ops, hemmelige aktiviteter med sikte på å styrte regjeringer og likvidere diktatorer, var ikke hans stil. CIA hadde mange svin på skogen.

Kongos styrtede statsminister, den radikale Patrice Lumumba ble myrdet – angivelig med CIAs bistand – tre dager før Kennedy avla eden som USAs 35. president. Tilfeldig? Neppe. Og CIAs iherdige, men uheldige, forsøk på å ta livet av Fidel Castro var i strid med spionorganisasjonens mandat. CIA fryktet derfor at de ville bli straffet. Derfor skal de ha tatt livet av ham.

6. LBJ

Visepresident Lyndon B. Johnson var født og oppvokst på en ranch i Texas og oppførte seg deretter. Han ble oppfattet som plump og vulgær og hadde delte ikke de sosiale kennedyenes sofistikerte New England-manerer.

JFK That Awful Day Lyndon B. Johnson, Jacqueline Kennedy, Malcolm Kilduff, Jack Valenti, Albert Thomas, Lady Bird Johnson, Jack Brooks

Lyndon B. Johnsen ble tatt i ed som USAs president på flyet tilbake fra Dallas.

Foto: Cecil Stoughton / Ap

Han ble JFK’s «running mate» kun av én årsak: Han kunne levere Texas, og John F. Kennedy hadde ikke vunnet valget i 1960 om han hadde tapt Texas. Han hadde således alt å takke LBJ for, men texaneren ble aldri tatt inn i varmen. LBJ skal ha følt seg tråkket på og ydmyket. John og Bobby skal ha behandlet ham dårlig. Og det fant han seg ikke i – lenger! Skal han selv ha sagt, ifølge en «elskerinne» som har stått frem i ettertid og fortalt sin historie. Hun er kanskje ikke den mest troverdige kilden, og er såret stolthet er motiv godt nok for å ta livet av presidenten?

5. Ku Klux Klan

I 1963, 100 år etter at slaveriet ble opphevet, hadde «negrene» begynt å røre på seg i sørstatene. De krevde like rettigheter og aksjonerte for å få det til.

Et par måneder før Kennedy ble drept mistet fire svarte småpiker livet da en bombe gikk av i Birmingham, Alabama. Det var en rekke voldelige sammenstøt i sørstatene den sommeren og myndighetene i Washington DC var på gli. Svarte ungdommer slapp inn på «hvite» skoler og universiteter og Kennedy-brødrene fikk skylden.

Snart ville de kunne spise på restauranter for hvite, sitte hvor de ville i bussen og kjøpe hus i hvite nabolag. Rasister i Ku Klux Klan, John Birch Society og andre så mørkt på fremtiden. De la ikke skjul på at de ønsket å se presidenten død. Noen planla å drepe ham, men lite tyder på at de klarte å gjennomføre det. Og nok en gang: Lee Harvey Oswald var en usannsynlig alliert for disse fanatikerne

4. Tippit/Ruby/Dallas

I en ny bok som heter «Dallas 1963» skriver journalistene Minutaglio og Davis at byen Dallas var den mest Kennedy-fiendtlige og minst reformvennlige storbyen i USA. Samt at det fantes krefter og miljøer i byen som ville forsvare status quo med vold.

Det var en allianse av høyreekstremister der både pengefolk og politikere, politi og militære, kirke og presse var representert. De konservative i Dallas hadde ved tidligere anledninger vist at de var villige til å gå langt. Forfatterne skriver ikke at disse kreftene sto bak, men enkelte andre antyder at politimannen Tippit, som angivelig ble drept av Lee Harvey Oswald samme dag, og Jack Ruby som drepte Oswald to dager senere egentlig var løpegutter for denne anti-Kennedy grupperingen.

3. Sjåføren

Det er hard kamp om å komme på pallen, men Kennedys sjåfør – altså mannen som kjørte presidentens limousin i kortesjen gjennom Dallas denne dagen – er et kreativt forslag.

De som sverger til denne teorien hevder at man kan se det selv på Zapruder-filmen, altså de filmsekundene som Abraham Zapruder tok opp i farger akkurat i det skuddene falt. Der fremkommer det – i følge de synske – helt tydelig at sjåføren snur seg og fyrer av de dødelige skuddene. Når ingen andre ser dette er det fordi de blir vist en kopi der de avslørende sekundene er redigert vekk

2. Jackie Kennedy/Joe DiMaggio

Dette er en sjalusi-teori og de to må dele annenplassen, fordi den ene utelukker den andre, selv om motivet er det samme. Jackie skal ha vært sjalu fordi ektemannen var sammen med Marylin Monroe.

Baseballegenden Joe DiMaggio skal ha tatt livet av presidenten fordi JFK – etter idrettsidolets mening – var skyldig i Monroes død, eller selvmord som noen kaller det. DiMaggio var en kort periode gift med Marylin, men elsket henne resten av livet og hatet John F. Kennedy som hadde tatt fra ham hans livs kjæreste. Jackie skal ha skjult en pistol i den store blomsterbuketten, at man på Zapruder-filmen ikke kan se noen bevegelser som ligner, spiller ingen rolle. Den er redigert – remember!

Dessuten: Hun hadde allerede bestemt seg for å gifte seg med Aristoteles Onassis. Joe DiMaggio skal ha planlagt å drepe Kennedy siden Marylins død den 5. august 1962. Senere skal han ha blitt oppmerksom på Oswald: Kennedy-hater, skarpskytter, kommunist og baseball-fan! Lee Harvey bodde en periode i New York og var angivelig en stor beundrer av Joe DiMaggio. Det er klart at han påtok seg jobben som bøddel og nyttig idiot når selveste The Yankee Clipper ba om det!

Mange vil gå skuffet hjem når de ser at de ikke er kommet på listen.

Sovjetunionen med Nikita Khrusjtsjov i spissen var blitt ydmyket under Cuba-krisen året før. De hadde et opplagt hevnmotiv. Tonya Harding-teorien har en alvorlig svakhet; hun er født i 1970. Men dette er en reinkarnasjonsbasert teori.

Tonya Ha-rding gjenoppsto i Lee Ha-rvey – altså Ha-Ha uten at det er noe å le av, mens Ke-nnedy lever videre i Nancy Ke-rrigan, (Ke–Ke) frøken Hardings motstander av og på skøytebanen. Kanskje ikke helt innlysende, men bedre enn at det var Elvis–fordi JFK stjal all oppmerksomheten! Men vinneren i denne konkurransen og dermed på førsteplass:

1. Romvesener

Det er uklart hvor de kommer fra, men sikkert at de er her. I 1947 forulykket en av de «flyvende tallerkenene» i ørkenen, i nærheten av byen Roswell i New Mexico.
Noen av de overlevde og ble tatt til fange av amerikanske militære som senere benektet alt.

Det hele er grundig «dokumentert» i Hollywood-fiksjonen «Independence Day».
John F. Kennedy var 30 år da uhellet inntraff. Han var folkevalgt og satt i Kongressen, senere ble han senator og altså president. Han hadde forbindelser, kunnskap og innsikt. Han avslørte Sannheten om det som virkelig hadde skjedd.

Presidenter og statsledere, konger og statsministre er bare nikkedukker uten makt. Det finnes en hemmelig Verdensregjering som styrer. De står over alle–akkurat som Esset i kortstokken står over Kongen–og har den reelle makt. Kennedy mislikte at han allikevel ikke var verdens mektigste mann og hadde til hensikt å avsløre det udemokratiske komplottet, derfor bestemte

Verdenskontrollørene at han måtte dø. Hvilket skjedde. Oswald, mafiaen, CIA og eksilcubanere med mer var bare avledningsmanøvrer. Det sørget Warren-kommisjonen for–og gjett hvem som satt der:

Verdenskontrollørene! Det Hemmelige Selskap som står over alle verdens liksom-ledere gransket med andre ord seg selv! Snedig–og dermed har de gjort seg fortjent til førsteplassen!

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst 13 døde i nattklubbrann i Spania

Spanske myndigheter sier at dødstallet kan stige.