NRK Meny
Normal

Valgvinneren skal kutte så det svir i kriserammet Spania

– Det er ingen lett oppgave som ligger foran oss, sier Mariano Rajoy, lederen for partiet som vant det spanske valget. Mange spanjoler vet at de får det tøft.

Mariano Rajoy, partileder for Partido Popular

LOVER TØFFE TAK: Hele den spanske befolkningen ruster nå til kamp, sa de konservatives partileder Mariano Rajoy (t.v.) søndag. Her sammen med partiets generalsekretær Maria Dolores de Cospedal.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Madrid: Hege Moe Eriksen

Da 99,95 prosent av stemmene etter søndagens valg var talt opp, var det klart at det konservative Partido Popular (PP) fikk 44,6 prosent av stemmene. Det gir 186 seter og rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Med gårsdagens valgseier er Spania det femte landet i eurosonen som skifter regjering.

Men få spanjoler tror på en rask løsnings på landets problemer. Neste år styrer Spania mot en ny resesjon. Om det er ille nå, tror mange det blir verre til neste år. Fem millioner spanjoler er nå uten jobb.

– Det verste er mangel på håp

– Det verste er ikke den økonomiske krisen. Det verste er det psykologiske aspektet og mangelen på håp, sa Manuel Garcia Vierra til NRK i et stemmelokale i Madrid søndag.

– De fleste har ikke lenger tillit til politikerne, la han til.

Saken fortsetter under bildet

Tilhengere av det sentrum-høyreorienterte Folkepartiet PP

FEIRET SEIEREN: Tilhengere av det sentrum-høyreorienterte Folkepartiet PP feiret valgseieren søndag.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

De konservatives partileder Rajoy vedgikk i seierstalen søndag at Spania står overfor tøffe utfordringer:

Partilederen har lovet å gjenreise økonomien, men sagt at landet må kutte ytterligere i de offentlige budsjettene. Han har likevel ikke presisert hvor kuttene skal gjennomføres.

Hele den spanske befolkningen ruster nå til kamp, sa Rajoy.

– Det er ingen lett oppgave som ligger foran oss, men dere skal vite at jeg er overbevist om at vi med alles innsats vil kunne bevege oss framover, slik at Spania igjen vil være der det skal være – i front i Europa, sa partilederen.

Rajoy forsikret om at han ville bli en samlende statsminister og alltid sette fellesinteresse foran individuell interesse.

Spanjol i Norge rister på hodet

Sosialistpartiet ble hardt straffet av velgerne søndag. Oppslutningen på 28,7 prosent gir 111 seter i nasjonalforsamlingen, ned fra 169 etter forrige valg. Resultatet er partiets svakeste noensinne.

– Det som er svært rart, er at det er de som har produsert krisen har vunnet, sier spanske José María Izquierdo, som opprinnelig er fra Valencia men har bodd i Norge i over 20 år.

Det konservative partiet vant søndagens valg, og ifølge Izquierdo ble spiren til elendigheten i Spania sådd forrige gang partiet hadde regjeringsmakten i landet.

Saken fortsetter under bildet

Det spanske sosialistpartiets leder Alfredo Perez Rubalcaba "hengt" i Madrid

STRAFFET: Det spanske sosialistpartiets leder Alfredo Perez Rubalcaba 'hengt' på Puerto-plassen i Madrid. Partiet gjorde sitt dårligste valg noensinne.

Foto: Pablo Blazquez Dominguez / Afp

Den andre regjeringen til statsminister José María Aznar, som fra 2000 til 2004 vedtok lovendringer som deregulerte markedet.

– Da begynte forbrukerfesten, eller orgien, sier Izquierdo.

– Det var svært, svært lett å få lån i bankene. Du kunne gå til banken og si: «Jeg trenger å låne 50.000 euro». Banken sa «Hvorfor ikke 75.000 euro?», forteller han.

– Det var galskap da et land som Spania begynte å bygge flere leiligheter enn i Tyskland, Storbritannia og Italia til sammen. Alle visste at dette kom til å eksplodere, mener Izquierdo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt