– Terroristene konkurrerer om å ta Jyllands-Posten

Islamistiske terroristgrupper konkurrerer seg i mellom om å ramme den danske avisen hardest, tror terrorforsker.

Jyllands-Posten

Terroranalytiker tror terroristene før eller senere vil lykkes med å ramme Jyllands-Posten.

Foto: K. Viemose / Scanpix/AP

Fem år etter at Jyllands-Posten trykket Muhammed-karikaturene for første gang, må de ansatte fortsatt jobbe bak skuddsikkert glass og med terrortrusselen hengende over seg.

Raseriet mot tegningene har ikke gått over, snarere tvert i mot. Bare den siste måneden har politiet i Norge og Danmark henholdsvis avdekket og avverget planer om å sprenge avisens lokaler.

Yndet terrormål

Selv om flere andre europeiske aviser har trykket tegningene i ettertid, er det Jyllands-Posten som er utpekt som hovedmålet for islamistiske ekstremister.

Terroranalytiker og forfatter Lorenzo Vidino sier avisen og Danmark har blitt like populære terrormål som det Storbritannia, Frankrike og USA er, ifølge Politiken.dk.

Han tror det har foreligget flere terrorplaner knyttet til tegningene på dansk jord enn de seks som det danske etterretningspolitiet har gått ut med.

– Det er nok mange planer som er stanset før de ble satt ut i livet. Man kan bare se på jihad-nettstedene for å se at Muhammed-tegningene fremdeles er ett av temaene som diskuteres mest, sier Vidino til avisen.

Kan senke ambisjonene

Vidino sier det er stor enighet blant ekstremistene om at Jyllands-Posten er et verdig mål for terrorhandlinger, og at det pågår en konkurranse om hvem som lykkes med å gjennomføre et angrep først.

– Det er et slags kappløp på gang om hvem som hevner fornærmelsen ved å ramme Jyllands-Posten eller Danmark. Jeg vet ikke om noe annet terrormål på verdensplan som er forsøkt angrepet så mange ganger, sier Vidino.

Han tror at terroristene før eller senere vil lykkes, selv om det kan tenkes at de kommer til å senke ambisjonsnivået.

– Kanskje klarer de ikke å bombe hele bygningen fordi sikkerheten er for god, men så kan de velge å gå etter enkeltmedarbeidere, som de har gjort med Westergaard, sier terroranalytikeren.

– Det er kanskje ikke deres drømmeanslag å bare angripe resepsjonisten på vei hjem på sykkel, men det er ikke urimelig å tro at dette kan være en mulighet.

SISTE NYTT

Siste nytt