Kongressen trosser Bush

En kongresskomité i USA har stemt for å vedta at massakren på armenerne i Tyrkia i 1915 var folkemord.

George W. Bush
Foto: SAUL LOEB / AFP

Det er stikk i strid med hva Bush-administrasjonen ønsket.

I går, bare timer før utenrikskomiteen skulle stemme over forslaget, kom president George W. Bush og utenriksminister Condoleezza Rice med sterke oppfordringer til å avvise forslaget.

Les også: Problematisk med resolusjon om armensk folkemord

Sent i går kveld stemte imidlertid komiteen for å vedta forslaget, med 27 mot 21 stemmer.

Nett-TV: USA-vedtak provoserer Tyrkia

Forslaget vil nå bli behandlet i plenum i Representantenes hus i november. Det eneste som kan stoppe forslaget fra å nå en avgjørende avstemning er hvis demokratene, som er i overtall i Kongressen, ombestemmer seg.

- Uakseptabelt

Abdullah Gül er ny tyrkisk president

Tyrkias president Abdullah Gül.

Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS

Tyrkias utenriksminister advarte i går om at forbindelsene til USA og Israel ville svekkes dersom USA vedtok resolusjonen. Tyrkia har alltid nektet for at et folkemord fant sted.

I dag fordømmer Tyrkias president Abdullah Gül vedtaket, og kaller det uakseptabelt.

- Denne uakseptable avgjørelsen, i likhet med andre avgjørelser, har ingen gyldighet eller verdi for det tyrkiske folk. Dessverre har noen politikere i USA lukket ørene for fornuft og ofret store spørsmål i et smålig politisk spill, sier Gül.

I Tyrkia er det forbudt å hevde at armenerne ble utsatt for folkemord. Rundt 1,5 millioner armenere ble drept av tyrkerne under første verdenskrig, men landet nekter for at det var en planlagt utryddelse.

Frykter reaksjoner

Bush-administrasjonen beklager vedtaket, og ber Tyrkia avstå fra konkrete mottiltak.

Store deler av forsyningene til amerikanske styrker i Irak går over flybasen Incirlik i Tyrkia, og USA frykter nå at reaksjoner fra Tyrkia vil skape problemer for disse forbindelsene.

Samtidig prøver den tyrkiske regjeringen å få godkjent planene om en aksjon mot kurdiske separatister i Nord-Irak, noe USA advarer mot. Dette forslaget kan bli lagt fram i nasjonalforsamlingen i Tyrkia allerede denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.