NRK Meny
Normal

Kongressen kritiserer Obamas Cuba-plan

Flere profilerte medlemmer av den amerikanske kongressen mener USAs president Barack Obamas gjør et knefall for tyranniet.

Florida senator Marco Rubio

Den cubansk-amerikanske republikanske senatoren Marco Rubio fra Florida kritiserer Obamas nye linje overfor regimet i Havana, og kaller det et knefall for tyranniet.

Foto: T.J. Kirkpatrick / Afp

– Forholdet til Castro-regimet må ikke gjengjeldes og i hvert fall ikke normaliseres før det cubanske folk har fått sin frihet og ikke ett sekund før, sier speaker i Representantenes hus, republikaneren John Boehner etter at det ble kjent at USA vil normalisere sitt forhold til Cuba.

– Knefall for tyranniet

Også den cubansk-amerikanske republikanske senatoren Marco Rubio fra Florida kritiserer Obamas nye linje overfor regimet i Havana, og kaller det et knefall for tyranniet.

– Presidentens avgjørelse om å belønne Castro-regimet og innlede en normalisering av forholdet til Cuba er ufattelig, sier Rubio ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I en TV-sendt tale i kveld fordømte Rubio avgjørelsen på det sterkeste.

– Dette vil kun bidra til at regimet fester grepet om makten og er et alvorlig tilbakeslag for det cubanske folk, sa han.

Senatoren som har en sterk posisjon i det cubansk-amerikanske miljøet i USA, sier han vil gjøre alt hva han kan for å blokkere Obamas ønske om en normalisering.

Tidligere Florida-guvernør og presidentkandidat for republikanerne i 2016 Jeb Bush sier han motsetter seg Obamas nye linje overfor Cuba. Det samme gjør republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner.

– Dette føyer seg inn i en lang rekke av tankeløse innrømmelser fra Obamas side overfor brutale diktatorer, sier han.

Også de toneangivende republikanerne John McCain og Lindsey Graham er kritiske til Obamas Cuba-flørt.

– Det er gjennom å vise slike forsonende holdninger overfor diktatorer, kriminelle og motstandere, USA mister sin innflytelse i verden, skriver de to i en uttalelse.

– Cuba har blitt en innenrikspolitisk sak

Video: NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgaas beskriver stemningen i den amerikanske kongressen.

Må få støtte i Kongressen

For siden de amerikanske sanksjonene er lovfestet så må Obama få med seg en republikansk kongress for å heve dem. Noe Obama er veldig klar over.

Jeg forventer ikke at endringene jeg kunngjør i dag kommer til å endre det cubanske samfunnet over natten. Men jeg er overbevist om at vi gjennom en kontakt mer effektivt kan stå opp for våre verdier og hjelpe det cubanske folk når de beveger seg inn i det 21. århundret, sa presidenten i sin tale.

Men en amerikansk ambassade kan igjen snart være på plass i Havanna, og restriksjoner på reiser til øystaten kan mykes opp uten støtte i Kongressen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt