Hopp til innhold

Vil vurdere å hente ned norsk helsepersonell til Joshua French

KINSHASA (NRK.no): I dag vil advokat Hans Marius Graasvold be militærretten i Kinshasa om utsettelse i drapssaken mot Joshua French, nå vurderer han om norske leger skal undersøke den dødsdømte norske fangen.

Joshua French i rettsalen i Kinshasa

Det er fortsatt usikkerhet om Joshua French kommer til å stille i retten i dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Hans Marius Graasvold

Hans Marius Graasvold informerer den norske pressen om at de ønsker å få saken utsatt.

– Det er helt avgjørende at han er i form og klar til å avgi en forklaring i retten. Akkurat nå er han ikke det, derfor vil vi be om en utsettelse når retten samles, sier Hans Marius Graasvold til NRK i Kinshasa.

Dramatiske døgn

Etter alle tolkeproblemene under første rettsdag skal retten etter planen samles igjen i dag klokken ni, men ting har hatt en dramatisk utvikling siden tirsdag.

Allerede dagen etter den første høringen i det beryktede Ndolo-fengselet i Kinshasa ba French om å bli kjørt til sykehus for å bli undersøkt. I flere timer var han ute av fengselet og lot seg undersøke av kongolesisk helsepersonell ved to ulike sykehus.

Resultatet av de prøvene er ennå ikke kjent, men i går kalte forsvaret inn til et hastemøte i fengslet, der French har sittet siden desember 2011, for å diskutere hans helsetilstand sammen med representanter fra UD og aktoratet.

Det var etter dette møtet Graasvold besluttet at han ønsker å utsette saken. Ikke bare en eller to dager, men lenge nok til at French igjen kan forklare seg for retten.

Skaffe hjelp

– Hvis vi får den utsettelsen vi håper på så får vi også den tiden vi trenger til å samle sammen tilstrekkelig hjelp.

Vil det være aktuelt å hente norske leger eller helsepersonell i denne prosessen?

– Det er noe vi vurderer løpende, men om han får norske eller kongolesiske er ikke avgjørende, det viktigste er at han får den hjelpen han trenger, svarer Graasvold.

– Stiller ikke syke for retten

Både aktoratet om dommeren motsetter seg i utgangspunktet ikke en utsettelse, såfremt det er medisinske grunner som ligger bak.

– Dersom legene vurderer det slik at hans tilstand ikke er god nok vil vi ta hensyn til det, og han vil få de dagene han trenger, sier aktor Nkulu Katenda Homere til NRK.

Mens dommeren i saken, Serge Kabondo, sier til NTB at han ikke vil stille syke mennesker for retten.

– En tiltalt som er for syk til å stilles for retten, skal i prinsippet legges inn på sykehus og være der til vedkommende blir vurdert som skikket til å stilles for retten igjen, ifølge Kabondo.

– Det kan ta tre dager uke eller seks måneder. Vi stiller ikke syke personer for retten. Legen som behandler ham må erklære ham for frisk før en rettsprosess kan starte opp igjen, sier Kabondo.

Det er ennå ikke besluttet om French vil stille i retten, eller om han er for syk til å delta.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.