Kongo-rettssaken utsatt igjen

Rettssaken mot nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er utsatt igjen, men sjefen for militærdomstolen hevder det blir rettssak denne uka.

Marius Dietrichson

Den norske forsvareren Marius Dietrichson fortviler sammen med de lokale forsvarerne; André Kibambe (t.v.), som forsvarer Tjostolv Moland, og Ma tre Likwela, som forsvarer Joshua French.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

I dag skulle rettssaken mot Joshua French og Tjostolv Moland etter planen startet opp igjen i Kisangani. Men dette stoppes av at dommere i saken ikke har møtt opp.

– Rettssaken er utsatt og starter ikke før 26. mai, sier Camili Ilonga, kaptein ved militærtribunalet i Kisangani, til VG Nett.

Les også: Ny rettssak i en garasje

Full forvirring

NRK har ikke fått bekreftet denne datoen fra øverste hold i militærtribunalet, og det er knyttet usikkerhet til den videre progresjonen.

Sjefen for militærdomstolen oberst Gaston Shomari, hevder imidlertid at
det blir rettssak denne uka, melder NTB.

– Det er opp til dommerne når saken begynner, men jeg er sikker
på det blir denne uka, sier han.

Sekretæren for militærdomstolen vet imidlertid ingenting, og det
hersket mandag formiddag full forvirring om hva som skjer med
rettssaken som etter planen skulle ha startet mandag.

- De nye dommerne i saken kommer tirsdag morgen til Kisangani, der den nye behandlingen av drapssaken skal opp, hevder oberst Shomari.

(Artikkelen fortsetter)

Tjostolv Moland og Joshua French

Tjostolv Moland og Joshua French må vente før rettssaken deres kommer opp igjen.

Foto: STRINGER / AFP

- Dette vil bli en stor utfordring

Tjostolv Moland og Joshua French sin advokat Marius Dietrichson sier til NRK.no at han reiser hjem til Norge i morgen.

Han sier bastant til NRK.no at det ikke blir noen rettssak i morgen, og det er ikke sikkert at det blir noen rettssak heller i neste uke.

- Advokat André Kibambe sier til meg at det ikke er dommerne, men saksdokumentene som kommer med fly tirsdag morgen. Med de dokumentene i hende kan retten lage et nytt rettsvarsel, som tar minst fire dagerm sier Dietrichson til NRK.no.

Dietrichson sier at de nå jobber med å få fortgang i saken, og han har bedt French og Moland sine to kongolesiske advokater om å jobbe med å få til fortgang i saken.

- Moland og French har som målsetting å få satt sluttstrek for denne saken så raskt som mulig, og en dom i militærtribunalet vil ikke ankes videre, sier han, men legger til:

- Det virker som om bare det å få gjennomført denne ankerettssaken vil bli en stor utfordring.

Pengekrangel

Bakgrunnen for utsettelsen er en uoverenstemmelse om penger.

Dommerne krever forskuddsbetaling til flybilletter og lønn under rettssaken, men dette nekter det kongolesiske Forsvarsdepartmententet å gi.

Militærdomstolen har ennå ikke betalt husleie for kulturhuset de brukte i fjor høst, derfor er det usikkert hvor rettssaken blir holdt.

Militærdomstolen har tidligere foreslått et rundt 40 kvadratmeter stort rom i bygningen der tribunalet holder til, alternativt garasjen utenfor hvis været holder seg.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt