Kongo-overføring utsatt igjen

Overføringen av Joshua French og Tjostolv Moland fra Kisangani til Kinshasa er igjen utsatt. Mannen som la til rette for overføring er dratt inn for retten.

Tjostolv Moland og Joshua French

De dødsdømte nordmennene i Kongo, Joshua French og Tjostolv Moland, må vente på å bli overført til hovedstaden Kinshasa.

Foto: Vegard Vatn / Scanpix

Hjelpemannen John Mutchalwa har hatt en sentral rolle i saken til de dødsdømte nordmennene i Kongo. Han har jobbet for UD, Rune Edvardsen og for Moland og French, skriver Dagbladet.no

I september i fjor la han til rette for en avtale mellom enken, Bibishe Olendjeke, og de to nordmennene. Avtalen sikrer enken rundt 800.000 kroner og to hus i Kisangani. Men opprinnelig ble Moland og French dømt til å betale 27 millioner kroner i erstatning.

Et annet sentralt punkt i avtalen skal være en overføring av nordmennene til hovedstaden Kinshasa. Overføringen kan være første steg i retning av en utleveringsavtale mellom Norge og Kongo.

– Har et problem

Enkens advokat François Alauwa prøver nå å stoppe denne avtalen.

– John Mutchalwa har et alvorlig problem i forhold til den kongolesiske staten. Han har utgitt seg for å ha støtte hos president Kabila, men dette er ikke tilfelle, sier Alauwa til Dagbladet.

Avisen skriver at advokaten er i Kinshasa for å påvirke myndighetene til å stanse overføringen av Moland og French.

Krangel om penger

Dette er ikke første gang overføringen er stanset. I januar ble overføringen stanset som følge av en konflikt mellom regjeringen i Kinshasa og myndighetene i Kisangani.

Også da var striden rundt erstatningsavtalen, som er inngått mellom de to nordmennene og de etterlatte etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo, bakgrunnen for striden.

Frykter for livet

Rune Edvardsen sier enkens advokat prøver å presse John Mutchalwa. Mutchalwa frykter nå for livet sitt.

– Jeg føler meg ikke trygg, jeg frykter for mitt eget liv og nå vurderer jeg å rømme fra hjembyen før noe alvorlig skjer, sier Mutchalwa til Dagbladet.

En rettssak mot John Mutchalwa kan bety at utleveringsprosessen tar ennå lenger tid en ventet.

SISTE NYTT

Siste nytt