– De må få vite at de gjør noe galt

De Kongo-dømtes advokat støtter seg til French og Molands kritikk av norsk UD. – En stat skal ikke kunne uforstyrret forfølge borgere av andre land og bryte grunnleggende menneskerettigheter.

Marius Dietrichson

Den norske forsvareren Marius Dietrichson fortviler sammen med de lokale forsvarerne; André Kibambe (t.v.), som forsvarer Tjostolv Moland, og Ma'tre Likwela, som forsvarer Joshua French.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Det sier advokat Marius Dietrichson.

– UD har hele tiden vært tydelig på at de ikke ønsker å gripe inn i en pågående rettsprosess. Vår holdning er at en stat ikke har rett til uforstyrret å forfølge borgere av andre land og i den forbindelse bryte grunnleggende menneskerettigheter. Da må de få vite at de gjør noe galt. Men det er vår holdning. UD ser annerledes på det.

Ønsker press etter ny utsettelse

Moland og French i retten i Kisangani

Tjostolv Moland og Joshua French i retten i Kisangani.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Etter at saken mot de to drapsdømte nordmennene ble utsatt nok en gang i går, uttalte Joshua French til NRK at de hadde håpet på større press fra norske myndigheter.

Les mer: Kongo-rettssaken utsatt igjen
Les også: - Jeg har aldri sett dem så slitne

– Vi skulle jo ønske de var her mer og stilte sterkere krav til kongoleserne. Det er utrolig hva noen land klarer å få til i forhold til andre, sier French.

– Ingen lar seg bløffe

French sier de er desperate nå, og hadde håpet at norske myndigheter ville legge større press på Kongo for å få fortgang i saken.

– Ingen oppegående mennesker lar seg bløffe av et militærtribunal i østdelen av Kongo som et rettferdig og seriøs rettssystem.

Håper på lettere utlevering

Advokat Dietrichson håper de nyoppnevnte dommerne vil gjøre grunnlaget for utlevering lettere.

– Kanskje dommerne ikke vil dømme Norge til å betale erstatning til Kongo på nesten fem milliarder norske kroner. Kanskje vil de komme til å si at disse to ikke er spioner for Norge, kanskje. Men straffekravet vil bestå, dødsstraffene vil bestå, tror vi.

– Dersom disse punktene faller vekk, vil det vel være lettere for en eventuell utleveringsprosess?

– Ja, det er det det gjør. Og vi håper jo at det vil skje, avslutter Dietrichson.

– Vi er tilstede

Pressevakt i UD, Marte Kopstad, synes kritikken er ubegrunnet.

– Vi har vært tilstede under rettsprosessen tidligere, og kommer til å være tilstede også under denne saken. Vår representant, ambassadesekretær Fred Rasmussen som holder til i Angola, er også kommet til Kongo i dag.

Kopstad legger til at UD hele tiden har hatt en dialog med kongolesiske myndigheter omkring nordmennenes rettssikkerhet.

– Vi har vært klare på at behovet for sikkerhet må ivaretas, vi har bedt om helsemessig oppfølgig, og har også tidligere bedt om fortgang i rettssaken, sier hun.

Video Etterlyser et sterkere engasjemang fra UD

VIDEO: Etterlyser et sterkere engasjement fra UD.

SISTE NYTT

Siste nytt