NRK Meny
Normal

Dropper soningsoverføring for Moland og French

I forrige uke var representanter for Utenriksdepartementet i Kongos hovedstad Kinshasa for nok en gang å forsøke å løse den fastlåste situasjonen til de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. Nå endrer de taktikk.

Moland French

Tjostolv Moland og Joshua French har i snart tre år sittet i kongolesisk fangenskap. Det vil trolig ikke få forlate landet med det første.

Foto: STRINGER / Afp

– Det som er saken nå er at den politiske situasjonen i Kongo er veldig uavklart. Det er et forretningsministerium som styrer landet og det vil neppe tas noen substansielle beslutninger på kort sikt, så er spørsmålet om dette er en substansiell beslutning. Men situasjonen er for øyeblikket veldig politisk uavklart, sier Norges ambassadør til Angola, Jon Vea til NRK.no.

Tøffe soningsforhold

Vea har vært i Kongo i en uke og hatt samtaler, med det han definerer som relevante kongolesiske ministre, for å se om det er mulig å finne frem til en løsning på det som mer og mer ligner på en fastlåst situasjon.

En situasjon som trolig kan ta flere måneder å løse.

Ndolo-fengslet i Kinshasa

I Ndolo-fengslet i Kinshase sitter nå Moland og French under stregn overvåkning og på fellesceller.

Foto: FN

– Det er letter nå som det sitter i Kinshasa. Der har vi personer permanent og anledning til jevnlig å besøke dem og se hvordan forholdene er. Det er ikke på noen måte optimale forhold, men vi har mulighet til å påpeke ting der vi ser at ting kan forbedres.

– Stort sett føler vi at kongolesiske myndigheter lytter, men det er også veldig mange eksempler på at det oppstår komplikasjoner og problemer. Så situasjonen er ikke enkel for de to, med det er ingen akutte problemer for øyeblikket, sier Vea.

Like før jul ble de to dødsdømte nordmennene overført fra det falleferdige fengslet i Kisangani til et forholdsvis nytt og, etter afrikanske målestokk, moderne fengsel i Kinshasa.

Luftegården i sentralfengselet i Kisangani.

I det gamle Sentralfenglset i Kisangani satt de to nordmennene fra 2009 frem til desember 2011.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– De har det tøffere nå enn de hadde det i Kisangani. De har mye mindre privatliv og må innordne seg et strengere system. Selv om det var ille før og bygningene var dårligere, så opplever de dette som verre, forteller predikant Rune Edvardsen, som har besøkt de to flere ganger denne måneden.

– De var i ganske god form, men helt klart spørrende på hva som skjer videre. For de har jo helt klart hatt en forventning til at noe mer skal skje.

Jobber for benådning

For i snart tre år har Tjostolv Moland og Joshua French sittet fengslet i det vestafrikanske landet for drapet på sin sjåfør Abedi Kasongo. Da de ble overført til hovedstaden trodde mange at en retur til Norge var like rundt hjørnet.

Den avgjørelsen lar nok vente på seg.

– Som NRK vet er dette er komplisert sak, og vi kan ikke spekulere i tidsfrister eller kommentere spørsmål om soningsoverføring, sier Vea.

Men etter det NRK kjenner til har norske myndigheter nå gått bort fra en løsning som involverer en soningsoverføring til Norge. Nå jobbes det kun med å få president Joseph Kabila til å benåde de to dødsdømte nordmennene.

– Offisielt er de ikke innstilt på en soningsoverføring. Det vil være en for stor jobb og økonomisk belastning på det kongolesiske rettsvesenet, så det har de verken mulighet eller interesse av, sier Edvardsen.

Uavklart politisk situasjon

Nesten samtidig med at Moland og French ble overført til hovedstaden ble det klart at Kabila vant et omstridt presidentvalg. Flere mistet livet i uroligheter og opposisjonen ropte høylytt om valgfusk.

Rune Edvardsen sammen med Tjostolv Moland i Kisangani.

Rune Edvardsen har vært i Kongo flere ganger. Her sammen med Tjostolv Moland i Kisangani.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Nå sliter mannen som en gang arvet presidenttittelen av sin far med å samle landet og danne en regjering.

Video Morten Bøås

Morten Bøås tror ikke forhandlingsklimaet i Kongo er det beste akkurat nå.

Foto: Nyhetsspiller

– Den politiske situasjonen er ganske uavklart. Kabila har formelt sett vunnet, men resultatet er omstridt. Det er klart at det har vært valgfusk, og opposisjonen påstår at det har vært så mye valgfusk at det har endret hele bildet. For det andre så kom resultatene fra presidentvalget for noen dager siden. Hvis de er riktige, så ligger det an til at Kabila får en majoritet, men det er en noe uklar majoritet, som vil bestå av en rekke koalisjonsparter, sier Kongo-kjenner og Fafo-forsker Morten Bøås til NRK.no.

I Kongo er det kun presidenten som kan avgjøre om noen av landets flere tusen fanger kan bli benådet eller ikke, men akkurat nå har Kabila andre ting å tenke på enn to nordmenn.

– Jeg tror ikke denne saken står øverst på den politiske dagsorden til Kabila. Han har mer enn nok å styre med etter det dårlig gjennomførte valget. Så akkurat nå så tror jeg ikke utenriksdepartementet har så veldig mange å snakke med på kongolesiske side og det tror jeg ikke de får før den politiske situasjonen avklart i landet, og det kan noe tid.

Snakker vi da om uker, måneder eller halvår?

– Det er vanskelig å si. Vi snakker nok uker og måneder. Så får vi håpe for Kongos del at det ikke er snakk om halvår eller år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt