Kongo erklæres ebolafritt

Myndighetene i Den demokratiske republikken Kongo sier det ikke lenger finnes smittede av ebola i landet.

Helsearbeider i Kongo

BEKJEMPET UTBRUDDET: I Kongo er det nå ikke flere tilfeller av ebola. Dette bildet fra 5. oktober viser en helsearbeider i Lokolia på et behandlingssenter for smittede.

Foto: KATHY KATAYI / Afp

– At epidemien i landet er over, betyr ikke at vi er helt utenfor fare. Som alle andre nasjoner er Den demokratiske republikken Kongo truet av at viruset kan bli importert til landet, sier helseminister i Kongo, Felix Kabange Numbi ifølge AFP.

Utbruddet av ebola i Kongo startet i august, og har krevd 49 menneskeliv, men dette er en annen variant av viruset man har sett herje i Vest-Afrika de siste månedene og som så langt har kostet over 5000 menneskeliv.

Verdens helseorganisasjon, WHO, sa fredag at deres tall viser at 5177 mennesker har dødd av ebola i åtte land siden desember 2013. 14 413 personer er bekreftet smittet, men WHO tror mørketallene er store.

Positive tegn

Den siste tiden er det kommet oppløftende signaler fra de verst rammede landene, Liberia, Guinea og Sierra Leone.

Smitten sprer seg nå i et lavere tempo enn man har sett tidligere, og Liberia har hevet unntakstilstanden i landet. Årsaken er store fremskritt i kampen mot det dødelige viruset

Fredag sa også Senegal at de vil åpne luft- og sjøgrensene grensene mot de verst rammede landene igjen, selv om dette ikke gjaldt landgrensen til Guinea.

Frykt i Mali

Samtidig som det er gryende optimisme i landene som til nå har vært verst rammet av ebola, har frykten økt i Mali. Der er tre personer døde etter å ha blitt smittet av en imam fra Guinea, som også døde av sykdommen.

256 personer er under observasjon, og helsepersonell undersøker også om det kan være flere tilfeller på stedet hvor imamen bodde.

Frankrikes utviklingsminister skal etter planen besøke Mali lørdag, for å se hvordan Frankrike kan bidra til å få kontroll over situasjonen.

Verdenslederne med lovnader

Mange av verdens ledere er på plass i Brisbane i Australia for G20-toppmøtet. Også her ble den voldsomme ebolaepidemien tema, og representanten fra Togo advarte om at verden ikke kan slappe av i kampen mot sykdommen, selv om man ser en positiv utvikling.

I en samlet uttalelse fra G20-landene sier verdenslederne at de vil gjøre alt de kan for å bekjempe sykdommen.

– G20-medlemmene er fast bestemt på å gjøre det som er nødvendig for å sikre at den internasjonale innsatsen kan slukke utbruddet og på mellomlang sikt håndtere de økonomiske og humanitære kostnadene, heter det i en uttalelse under toppmøtet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt