Dommen kan allerede være skrevet

Tirsdag skal Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat André Kibambe overbevise retten om at de to nordmennene er uskyldige. Men dommen kan allerede være skrevet.

Video nsps_upload_2009_8_30_19_25_11_264.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Forsvarer André Kibambe frykter for sitt eget liv. - De kaller meg djevel og norsk spion, sier han til NRK. Reporter: Dag Bredvei. Foto/red.: Jørn Tveter.

Kristian Aanensen i Kisangani
Foto: NRK

– Dette er en alvorlig sak, og mine klienter trenger det beste forsvaret de kan få, derfor ba vi om utsettelse fra lørdag til tirsdag, sier Kibambe til NRK.

– Vi må nemlig vise at Kongo har en lov og at den må følges, og hvis loven følges, så må de frikjennes, sier Kibembe.

Redd for sin egen sikkerhet

Forsvarsadvokaten oppholder seg nå kun på et FN-sikret hotell når han ikke er i fengselet eller i rettslokalet. Det gjør han av hensyn til sin egen sikkerhet.

– Jeg er kun på hotellet. Folk her kaller meg djevel og norsk spion, så jeg synes det er tryggest å være her, sier Kibembe, som er forberedt på å tape saken.

Les: Krever dødsstraff for nordmennene

– Vi må nok forberede oss på alt, selv dødsstraff, sier han, og han er ikke så sikker på dommeren baserer domsavsigelsen på riktig grunnlag.

– Da jeg var opp i rettslokalet for å hente en perm i går, så fikk jeg beskjed om at denne permen hadde dommeren siden han hadde begynt å skrive på dommen, sier Kibembe.

Bekymret for ankeprosessen

NRK møtte de to nordmennene på cella si i dag, og begge virket ved godt mot og holdt humøret oppe.

Som NRK tidligere har skrevet, forventer de ingenting annet enn at de blir funnet skyldige på alle punkter . Men de er litt mer usikre på ankeprosessen.

– Vi vil anke, og forhåpentligvis vil en ankesak komme innen 14 dager, men når man tenker på at den gjennomsnittlige anketiden i dette fengselet er ett og et halvt år, så kan man kanskje tenke seg at myndighetene vil forsøke å trenere prosessen så mye som mulig, sa Joshua French til NRK.

De to nordmennene vil bare at saken nå skal bli ferdig slik at de kan få saken sin prøvd for en ny domstol.

Den neste rettsinstansen er her i Kisangani, og Moland og French forventer ikke noe annet utfall av en ankesak enn av saken som pågår nå, men som NRK skrev i går, håper de at saken etter hvert skal komme opp i hovedstaden Kinshasa, og eventuelt for en domstol utenfor Kongo.

Les også: - Kommer til Kongo for å plyndre

SISTE NYTT

Siste nytt