Kongo-advokaten: - Mottok tiltalen med latter

De to nordmennenes advokat i Kongo, André Kimbambe, sier at han mottok tiltalen mot de to med latter.

Arresterte nordmenn i Kongo
Foto: NRK

De to nordmennene, som siden begynnelsen av mai har sittet fengslet i den kongolesiske byen Kisangani, er tiltalt for drap på sjåføren Abedi Kasongo (30), spionasje, ulovlig innføring av våpen og å ha avtalt å utføre en kriminell handling i landet.

De militære påtalemyndighetene hevder at de to nordmennene spionerte på oppdrag fra norsk etterretning. De begrunner spionasje-tiltalen med at nordmennene hadde et kart over Kongo og en GPS-mottaker.

– Bare tull

Nordmennenes advokat, André Kimbambe, avviser anklagen om spionasje som «bare tull». Han forteller at han mottok tiltalen med latter og er sikker på å få de to frikjent.

Kimbambe avviser også de øvrige tiltalepunktene mot 27-åringen fra Vestfold og 28-åringen fra Vegårshei, og sier at etterforskningen bare er bygget på indisier, vitneforklaringer og mobilbilder.

Han sier at det ikke skal holde i retten, og i hvert fall ikke til å få noen dømt for drap.

Les også: Alt om de to nordmennene som er arrestert i Kongo

– Drepte sjåføren da han flyktet

Ifølge tiltalen mot de to nordmenne som er fengslet i Kongo, skal de ha fortsatt å skyte etter sjåføren da han flyktet inn i skogen for å komme seg unna.

NRK har fått tilsendt dokumenter stedfestet og datert til Kisangani 24. juli i år, der det punktvis ramses opp hva de to nordmennene tiltales for.

Kongo, Jacob Samwaka

Jacob Samwaka.

Dokumentene er undertegnet av oberst Jacob Samwaka, provinssjef i Kongos militære påtalemyndighet, med ansvar for byen Kisangani.

De to fengslede nordmenne har også undertegnet at de har mottatt hvert sitt dokument.

Punktene spionasje, henrettelse, ulovlig våpeninnehav og drap, innebærer dødsstraff i Kongo. Siden de to nordmenne regnes som offiserer, vil en eventuell dødsstraff bli utført ved skyting.

Les også: Nordmennene risikerer å bli skutt

Les også: Blir truet med kannibaler

Tiltalepunktene mot de to nordmennene:

  • 1. Spionasje. Ifølge siktelsespapirene skal de to nordmennene ha hatt norske militærpass, attesterte og gyldige til 2016 og 2017, på seg. De to skal ha gått med militærklær og ID-kort for gruppen Special Intervention Group (SIG, i tiltalen kalt GSI - Groupe Spécial d'Intervention). I tiltalen står det at de hadde utstyr som kamera, kompass og GPRS med seg. De skal ha hatt til hensikt å spionere på Kongo og innhente informasjon om sikkerheten i området der de ble pågrepet.
  • 2. Ifølge tiltalen skal de to ha formet et kriminelt forbund med hensikt å angripe personer og eiendom.
  • 3. En av de tiltalte blir utpekt som hovedmannen bak det kriminelle forbundet som er dannet, fordi han har rekruttert den andre tiltalte. I tillegg skal han ha vært personen som har innhentet midlene, samt kamera, våpen, GPRS, kart, og så videre.
  • Den andre nordmannen er tiltalt for å være medlem av forbundet.
  • 4. Ifølge tiltalen er de to tatt med våpen som ikke er registrerte. De skal også ha hatt store mengder ammunisjon og andre militære effekter.
  • 5. Der er også tiltalt for drap. Ifølge tiltalen ble sjåføren de tok livet av drept av et skudd som traff ham i hodet.
  • 6. Ifølge tiltalen forsøkte den drepte sjåføren å flykte inn i skogen, mens den ene nordmannen skal ha fortsatt å skyte i mannens retning.
  • 7. De to nordmennene er også tiltalt for å ha tatt penger og kjøretøyet de var med i da sjåføren ble drept.
Drapssiktet nordmann i Kongo
Foto: NRK

Les også: Utvidet siktelse i Kongo

Les også: Frykter for livet

Disse dokumentene er nå henvist videre til domstolen. De faktiske tiltaledokumentene som ligger til grunn for rettssaken, som trolig begynner mandag 10. august, ble undertegnet 30. eller 31. juli og ble overlevert til de tiltalte selv og til domstolen i går, fredag.

Tiltalen har vært under utarbeidelse i to og en halv måned.

Rettssaken kan nå begynne:

Video nsps_upload_2009_7_31_22_27_45_1545.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Roger Wavara som leder etterforskningen med tiltalen i hånden. Klikk på bildet for å se video.

Dette er dokumentene som er datert 24. juli:

SISTE NYTT

Siste nytt