NRK Meny
Normal

Kongeparet feirer dronning Elizabeths 60 år på tronen

Kong Harald og dronning Sonja er i London for å feire britenes dronning som i disse dager har sittet 60 år på tronen.

Kong Harald og dronning Sonja på besøk hos dronning Elisabeth

Denne helgen er blant andre Norges kong Harald og dronning Sonja på besøk hos dronning Elisabeth av Storbritannia. Her blir de tatt imot av dronningen og prins Phillip på Windsor Castle, nord for London.

Foto: Dominic Lipinski / Afp

Kongelige og statsoverhoder fra hele verden startet i formiddag feiringen av dronning Elizabeths 60 år som regjerende monark med lunsj på Windsor Castle.

Celeber gjesteliste

Det norske kongeparet reiste fra folkehyllest på slottsbalkongen i Oslo i går, og ble tatt i mot av den 86 år gamle dronning Elizabeth og hennes mann, prins Phillip i «the Grand Vestibule» i deres residens like vest for London i dag.

Carl Gustaf kysser hånden til dronning Elizabeth

Kong Carl Gustaf kysser hånden til dronning Elizabeth under mottakelsen på Windsor Castle.

Foto: POOL / Reuters

Etter offisiell fotografering fikk gjestene servert lunsj i St George's Hall med dronningen og prins Phillip som vertskap.

I kveld er det offisiell middag i Buckingham Palace for de celebre gjestene. Her er det prins Charles og hertuginne Camilla av Cornwall som er vertskap for gallamiddagen som er til ære for dronningens 60 år på den britiske tronen.

Blant gjestene i dag er de skandinaviske kongeparene, kongelige fra Belgia, Luxembourg, Monaco, Nederland, Jordan og Andorra. Langveisfarende inkluderer keiseren og keiserinnen av Japan, kongen av Tonga, kongen av Swaziland og statsoverhoder fra De forente arabiske emirater, Brunei, Kuwait, Qatar og Bahrain.

NETT-TV: Her ankommer gjestene

Video Celebre gjester ankommer London

NETT-TV: Keiseren av Japan forlater sjelden landet sitt, men denne anledningen til å feire britenes dronning ville han ikke la gå fra seg. (Reporter: Hallvard Sandberg).

Kontroversielle gjester

Kongeparet i Spania var invitert, men valgte å avslå invitasjonen i protest mot at britene nekter å gi slipp på Gibraltar.

Demonstrasjon utenfor Buckingham Palace

Flere demonstranter har samlet seg utenfor Buckingham Palace i protest mot at Bahrains konge er gjest hos dronning Elizabeth.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Spanske myndigheter bekrefter at dronning Sofia har avlyst besøket i London i tråd med regjeringens ønske, melder nyhetsbyrået DPA.

Ikke alle gjestene som har valgt å komme ønskes like hjertelig velkommen av britene. Mest strid vekker det at kongen av Bahrain er invitert. Flere menneskerettsaktivister reagerer på regimet til kong Hamad bin Isa Al Khalifa. Kongefamilien i golfstaten har blant annet slått hardt ned på demonstrasjoner blant folket som ønsker demokrati.

Kong Mswati III av Swaziland er også en kontroversiell gjest. Han er eneveldig hersker i det lille afrikanske landet, og beskyldes av mange for å leve et luksuriøst liv, mens folket hans til daglig må slite med sult, fattigdom og et høyt antall hivsmittede.

NETT-TV: Demonstrasjoner utenfor Buckingham Palace

Video Demonstrasjon utenfor Buckingham Palace

NETT-TV: Demonstrasjon utenfor Buckingham Palace mot Bahrains og Swazilands kongelige statsoverhoder. (Video: Gry Blekastad Almås).

– Tidenes party

Den store folkefesten for dronningen finner sted første helg i juni. Denne dagen er det britiske folk oppmuntret til å organisere gatefester fra lunsjtid den 2. juni for å feire dronningen. Slik som tusener av briter gjorde i landsbyer og byer da prins William og Kate Middleton giftet seg i fjor,

Denne dagen skal også Dronning Elizabeth selv etter programmet kaste glans over det tradisjonsrike Epsom-hesteløpet i Surrey.

Dagen etter vil et tusentall båter seile ned Themsen til hennes ære, mens horder av mennesker fyller parker og forsamlingssteder over det ganske land.

Tim Ewart, hoffreporter i ITV, sier til NTV at det ligger an til «tidenes» party.

– Millioner vil medvirke bare i London, sier han.

– Noen hevder det vil bli større enn De olympiske leker. Selv om det er naivt å tro at alle er tilhengere av monarkiet, nyter dronningen massiv støtte i befolkningen. Og prinsebryllupet i fjor fortalte oss at det finnes en enorm appetitt for rojale historiske øyeblikk, sier Ewart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt