NRK Meny
Normal

Kritikk mot kongeparet: – Trodde Norge var en fredsnasjon

CANBERRA (NRK): Kongeparet får kritikk for å fremme norsk våpeneksport under det pågående statsbesøket til Australia. Å fokusere på eksport av norsk ammunisjon og raketter rimer dårlig med bildet av Norge som fredsnasjon, mener australsk bistandsorganisasjon.

Kongeparet får kritikk for å fremme norsk våpeneksport under det pågående statsbesøket til Australia.

«DOWN UNDER»: Kong Harald og dronning Sonja i Australia. En australsk bistandsorganisasjon reagerer på at våpenprodusenter er med på reisen.

Ved siden av det seremonielle programmet innledet kongen også et stort forsvarsseminar her i Canberra i ettermiddag.

Alle de største norske våpenprodusentene er til stede her for å presentere sine våpensystemer for australske forsvarstopper og innkjøpere.

Både Norge og Australia er del av Joint Strike Fighter-programmet, noe som har åpnet enda flere muligheter for våpenprodusenter som Nammo og Kongsberg.

– Det er veldig viktig at kongeparet går i spissen. De gjør en fantastisk jobb i å knytte kontakter, og vi syns det er fantastisk å få den støtten, sier direktør i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, til NRK.

– Trodde Norge var en fredsnasjon

Walter Qvam i Kongsberg Gruppen

TAKKER KONGEPARET: Direktør i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, mener kongeparet har vært en viktig døråpner.

Foto: Bi Sheng / NRK

Lederen for Kirkens Nødhjelps søsterorganisasjon i Australia, er derimot svært overrasket over Norge bruker sitt første statsbesøk til å fremme egen våpenindustri:

– Vi er overrasket. Vi trodde nordmenn først og fremst ledet fredsbevarende arbeid, så å nå besøke oss for å snakke om salg av ammunisjon og forsvarsmateriell er nokså overraskende, sier generalsekretær Alistair Gee i ACT for Peace Australia til NRK.

At de norske kongelige lar seg bruke som døråpnere for salg av ammunisjon og missiler som Joint Strike Missile, vekker også oppsikt.

– Det er en ganske annen rolle enn vi er vant til å se den norske kongefamilien spille. Vi er vant til å se Norge lede vei i kampen mot klasevåpen og andre grufulle våpen, så det å fremme våpensalg blir et ganske annet budskap, sier Gee.

Han understreker at det er helt legitimt at Norge og Australia handler våpen med hverandre, men synes et statsbesøk burde vært brukt til å fortsette samarbeidet om fred og nedrustning.

Alistair Gee i ACT for Peace Australia

REAGERER: Alistair Gee i ACT for Peace Australia.

Foto: Bi Sheng / NRK

Australia er i dag såkalt global partner for NATO, og er i ferd med å bli det nest viktigste markedet for norskproduserte våpen, etter USA.

Kongen: – Naturlig

Kong Harald mener derimot det er naturlig at Norge og Australia har et tett forsvarssamarbeid, og synes heller ikke egen rolle som døråpner er problematisk.

– Jeg syns at forsvaret er så viktig for både Australia og oss, at det er naturlig at vår kanskje nærmeste samarbeidspartner utenfor NATO og vi samarbeider, også om forsvaret.

I morgen fortsetter besøket i Sydney, der kongeparet blant annet skal treffe det norske miljøet i Australia.

Video fra åpningen av statsbesøket her i Canberra i dag.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt