Normal

Kongen som ikke lot seg parkere

Selv 529 år etter sin død klarer en konge som kun regjerte i to år å lage brudulje. Krangelen om hvor kong Richard III skal gravlegges ender nå i en av Storbritannias høyeste rettsinstanser.

Et maleri av kong Richard III henger på National Portrait Gallery i London.

Det er over 500 år siden Rikard III regjerte i to korte år over England. Likevel krangles det fremdeles om hvor han bør gravlegges.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Kong Richard III er kanskje først fremst kjent via William Shakespeares fremstilling, et drøyt århundre etter at kongen mistet livet på slagmarken. I stykket som bar kongens navn møtte publikum en pukkelrygget mann som ikke skydde noen midler for å tilrane seg Englands krone.

Til tross for dette noe mørke ettermælet, krangler to forskjellige grupperinger så busta fyker om hvor kongen omsider skal få sin siste hvile.

Kongen, som var den siste fra York-huset som satt på den engelske tronen. Etterfølgeren, Henrik VII, ble den første Tudor-kongen, og tilhørte Lancaster-huset. Begge hus tilhørte Plantagenet-dynastiet, men kjempet mot hverandre om tronen gjennom mange tiår, under det som senere ble kalt rosekrigene.

Kontroversiell i live og som død

Richard III

Det finnes ingen portretter av kongen som ble malt da han levde - dette, fra 1520, er det eldste vi vet om.

Foto: Richard III Society

Rikard III var ingen populær konge ifølge skriftene, men ifølge doktor Phil Stone som leder Rikard III-laget, en interessegruppe med drøye 4000 medlemmer, er han en mann som har fått en dårligere omtale enn virkeligheten skulle tilsi.

– I det du begynner å lese om Rikard, forstår du at Shakespeares bilde av ham ikke stemmer. Det er fullt av historiske feil i stykkene hans, ikke bare dette. Når folk leser historien om ham, innser de at den pukkelryggede, mørke skurken ikke er virkelig, sier han til NRK.

Stone stiller også spørsmål ved om han faktisk tok sine nevøer av dage, slik myten skal ha det til. Kong Richard III skal ha plassert begge brorens sønner i det fryktinngytende fengslet Tower of London da han fikk begge erklært om uekte sønner, og de ble aldri sett igjen.

Funnet av to skjeletter mange år senere har blitt antatt, men ikke bevist, å tilhøre de to prinsene i Tower.

– Ingen kjenner svaret. Guttene ble aldri sett ute i offentligheten igjen etter september 1483. På det tidspunktet satt han godt plassert på tronen, guttene var erklært illegitime som arvinger. For egen sikkerhets skyld måtte de fjernes fra Tower, og muligens plassert i sikkerhet et annet sted, sier Stone.

Etter bare to år på tronen ble han drept i slaget ved Bosworth, av mange regnet som avslutningen av rosekrigene. Navnet fikk borgerkrigene mellom husene York (som hadde hvit rose som sitt symbol) og Lancaster (som brukte rød rose) om den engelske tronen.

Det ble altså tilslutt huset Lancaster og Tudor-slekten, anført at Henrik VII, som vant. Liket til Richard III ble vist frem, skjendet, og senere begravet, men stedet gikk tapt i mer enn 400 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

På denne p-plassen Leicester, leter arkeologer etter Richard IIIs levninger.

Det var på denne parkeringsplassen i Leicester levningene etter Rikard III ble funnet.

Foto: Anita Maric / Newsteam / SWNS

Funnet under en parkeringsplass

Historien om Richard III fortsatte likevel å leve videre gjennom både teater og etterhvert film, hovedsakelig slik Shakespeare hadde fremstilt den. Men så, for et drøyt år siden, skulle kongen igjen bli nyheter, og det over store deler av verden, mer enn 500 år etter sin død.

Graven var omsider funnet - og det under en parkeringsplass i Leicester i England. Selve funnet ble gjort på tampen av 2012, men ble offentliggjort først 4. februar i fjor, etter flere undersøkelser av levningene.

Universitet i Leicester kunne stolt fortelle at de hadde funnet bevis for at levningene tilhørte nettopp Richard III, takket være DNA-analyse. Mange, ikke minst medlemmene i Richard III-laget, gledet seg til en skikkelig kongebegravelse.

– Hvorfor skal han ha enda en begravelse etter over 500 år?

– Vel, 500 år, 50 år, 10 år, det har ikke noe å si, han var en ekte konge av England, sier styreleder Phil Stone. Han var kongelig, og skal dermed gis det som er ham verdig.

Men det har ikke gått helt slik – ikke ennå. For planen var å gravlegge ham der han ble funnet, altså i Leicester. Men så kom en gruppering på 15 personer som hevder de er etterkommere av kong Richard III (ikke direkte etterkommere, alle hans etterkommere døde uten å få egne barn, men etterkommere av slekten), og de ville ha levningene flyttet til York.

Ifølge dem var det der Richard III selv ønsket å bli begravet. Dermed var det som skulle bli en opprivende strid i gang.

– Vi skulle gjerne vært denne rettsrunden foruten, sier Stone, men understreker at de ikke ønsker å ta noens side i striden.

– Vi skulle ønske den ikke fant sted, for det ville vært så flott om vi hadde gitt ham en ny begravelse ett år etter han ble funnet, og vi kunne alle bare nyte at det flotteste funnet på 500 år hadde fått en ende.

Storbritannias «High Court», den høyeste rettsinstansen for sivile saker, skal behandle saken torsdag og fredag denne uken, men det er usikkert når en avgjørelse blri annonsert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Richard III

Levningene til Rikard III under parkeringsplassen.

Foto: University of Leicester

– Må få en skikkelig kongelig begravelse

Selv om det derfor er høyst usikkert om levningene etter Richard III forblir i Leicester, eller om de flyttes nordover til York, håper Stone og hans medlemmer på at det blir en begravelse som er en konge verdig.

– Vi håper å få se kongen bragt inn i kirken, forhåpentligvis av riddere i middelalder-rustninger. Der blir han liggende en dag eller to, slik at de som ikke kan overvære hele seremonien kan få vise ham respekt. Så en neddempet seremoni med bare noen få mennesker til stede, gravkammeret forsegles og deretter enn takksigelse, sier Stone.

Han blir nesten drømmende i blikket når han forteller om begravelsen, og legger til at han håper på både medlemmer av kongefamilien og regjeringen tilstede. Og sukker litt til over at den blir forsinket.

Skjønt, hovedpersonen har ventet i 529 år for å få sin kongebegravelse etter to år på tronen. En tur innom retten gjør kanskje ikke så store forskjellen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt