Normal

Kongelig gåtur med innlagt sladder

Det er bare uker til årets store rojale begivenhet i Storbritannia. I London arrangeres nå «wedding walks» - som grafser i kongelige historier og spekulasjoner.

Prins William og Kate Middelton

Bryllupsfeberen er i ferd med å ramme de britiske øyer. Når det kommende brudeparet skal overta tronen, er uvisst. Et flertall av britene holder fortsatt på at prins William bør rykke forbi sin far i køen og etterfølge sin bestemor, dronning Elizabeth.

Foto: HO / Afp

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Guiden Karen Pierce-Goulding er omringet av 20 bryllupshungrige mennesker. 29. april skal Cathrine Middelton gi sitt ja til prins William.

Vi som er i ventefasen befinner oss i The Green Park, ikke langt fra Buckingham Palace. Parken er første stoppested.

Wedding Walk i London

På starten av ukens Wedding Walk. Guide Karen Pierce-Goulding er proppfull av rojale historier og detaljer hun villig deler med sitt turfølge.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Vår guide Karen Pierce-Goulding begynner turen med beretningen om prins William og Catherine Middletons romanse med en historie om en annen Catherine.

Hun som på 1600-tallet var gift med kong Karl den andre og som ikke lenger fant seg i kongens utroskap og mange elskerinner.

- Catherine så kongen plukke blomster til sin yndlingselskerinne i The Green Park. Hun stormet da ulykkelig ut og beodret at alle blomster skulle rives opp, forteller Karen.

Catherine av Braganzas forståelige sjalusi er årsaken til at The Green Park nå kun er grønn og uten blomster.

- Jeg håper at den nye Cathrine får et bedre og lykkeligere ekteskap, sier guide Karen.

Karen Pierce-Goulding

Karen Pierce-Goulding utenfor hotellet hvor prinsesse Diana ventet på kunngjøringen av sin skilsmisse.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
Butikkdør i London

Ingen i London er lenger i tvil om hva som er i vente.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Ekteskapet mellom kong Karl og Cathrine var arrangert og ulykkelig, ikke ulikt et annet profilert ekteskap i den britiske kongefamilien.

- Charles og Diana hadde et eventyrbryllup, men selve ekteskapet ble langt fra noen eventyr, sier den kongeinteresserte guiden.

- Vi var tre i dette ekteskapet, sa Diana selv og viste til Camillia Parker Bowles, som i dag er gift med Williams far og som kan bli Storbritannias neste dronning - mot mange briters vilje.

Utenfor Spencer House i St. James, som har vært Dianas families eie siden 1756, forteller Karen Pierce-Goulding hvordan Camilla var med Diana allerede fra bryllupsreisen av.

- Hver dag ringte Charles fra kongeskipet «HMY Britannia» til Camilla, sier Karen og rister på hodet.

Tidenes gatefest

Guiden med en halen av intenst lyttende mennesker beveger seg videre langs trafikkerte London-gater og inn i det eksklusive området Mayfair.

Her er det utesteder, hoteller, butikker og klubber som alle sloss om prominente kunder. Og her har både kongefamilien og Middleton-familien røtter langt tilbake i tid. Og det er her guiden forteller om den vordende bruds foreldre.

Ekteparet Carol og Michael Middelton driver en nettbutikk kalt Party Pieces , som lever av å selge tilbehør til festlige anledninger.

Men nå mener noen de har gått for langt. Selskapet har lansert en rekke nye produkter i forbindelse med det kommende bryllupet.

Blant annet effekter folk kan lage i stand gateselskaper med - som British Street Party Platters and Cups.

Party Pieces

Nettbutikken til Middelton-familien gir britene muligheter for tidenes gatefest.

Foto: Faksimile

Vel og merke uten bilder av sin datter og kommende svigersønn, men med flagget Union Jack og gamle våpenskjold.

Uansett, foreldrene til den fremtidige dronningen av England gjør butikk på datterens bryllup, mener kritikerne. Men så er jo dette årets store fest.

Druknet sin kjærlighetssorg

Og feste har prins William vist at han kan gjøre, selv om han slettes ikke er den verste i familien. Det har foregått i en av klubbene i Mayfair.

- Dette er Mahiki, sier guiden Karen og viser frem av en overklassens treffsteder.

Prinsen og hans Kate brøt forholdet en kort periode, da presset ble for stort for dem. Og det var på Mahiki William druknet sine sorger, på skikkelig kongelig vis.

- Det er sagt at han en kveld brukte hele 11.000 pund på drinker, ikke bare på seg selv og sine venner, men på alle som stakk innom klubben.

- Det gikk i Treasure Chest, som skal ha ekte gulløv flytende på toppen. Utpå natten - etter å ha slukt mange nok - ble han dyttet ut på dansegulvet av sine venner for å synge med til Rolling Stones og «...you can't always get what you want...».

Neglelakk

- The Mall ble anlagt av kong Charles II som en promenade for de fasjonable, hvor de kunne se og bli sett, forklarer guide Karen videre, i det vi forlater klubbdistriktet.

Og den 29. april skal Catherine Middleton begge deler til gangs på sin vei her, først til Westminster Abbey og så tilbake til Buckingham Palace.

Catherine, som har måtte tåle tilnavnet «Waity Katie» i mange år. Noe som selvsagt noen ser sitt snitt til å sko seg på.

- Et kosmetikkselskap ved navn Butter har nylig lansert en ny produktlinje av make up-produkter for å feire det kongelige bryllupet. Der er det en lys rosa neglelakk som heter «No more Waity Katie».

- Jeg tror kanskje hun ikke bruker den akkurat på den store dagen, ler den opplyste guiden.

Kjolen over alle kjoler

Med eller uten «Waity Katie»-neglelakk, brudekjolen er fortsatt den store hemmeligheten spekulasjonene til tross.

Kongelige souvenirer i London

Britene er glad i sine kongelige, det ser man på souvenirutvalget.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

- Vi får bare vente og se, konkluderer Karen med spenning i stemmen.

Det vordende brudeparet har sagt at de er klar over den anstrengte økonomien i Storbritannia, og at bryllupet skal speile det. Men kjolen blir neppe til på samme måte som dronning Elisabeth sin.

Da hun giftet seg i 1947 hadde folk fortsatt rasjoneringkuponger på klær.

- 300 kvinner gav sine kleskuponger ulovlig til dronningen, fordi de var så redd for at hun ikke skulle få nok stoff til en fin kjole. Og kjolen, som ble designet av Norman Hartnell, ble faktisk slik den ble ved hjelp av disse kupongene, forteller Karen.

Hva med været?

Fra Buckingham Palace fortsetter omvisningen gjennom en vårlig St. James' s Park, hvor det spirer og blomstrer.

Karen Pierce-Goulding er nokså sikker på at det vil være myrt i buketten, en tradisjon siden dronning Viktorias tid. Den skal visstnok øke fruktbarheten.

Navnet Catherine betyr ren, og hva er da mer passende enn hvite roser? Eller rett og slett hvitløk?

- Både hvitløk og rosmarin brukes i brudebuketter for å forsikre seg om at ikke noe hender med bruden.

Kongelig kjøkkenhåndle

Hva med et royalt kjøkkenhåndkle? Pent kan det ikke sies å være.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Selve vielsen skal skje i Westminster Abbey.

- Her har konger og dronninger blitt kronet i århundrer, og store seremonier har vært holdt her siden 1066, sier vår guide.

Den tradisjonsrike kirken ble valgt på grunn av sin intime stemning. For William og Kate er det viktig å bevare det personlige øyeblikket, selv om bryllupet vil bli fulgt av millioner over hele verden.

- Cathrine vil ankomme kirken klokken 11.00 den 29. april. Eller kanskje 11.05? Inne i kirken venter 2000 gjester, langs gatene vil det være fullt av folk. Så får vi bare krysse fingrene for at solen vil skinne den dagen, sier Karen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt