NRK Meny
Normal

– Paret er veldig klare over hvilken økonomisk situasjon landet er i

Prins William og Catherine Middleton planlegger bryllup i kutt-året 2011. Nå lurer mange på hvor pengene til en slik fest skal komme fra.

Prins William og Kate Middleton forlovet

Prins William og Kate Middleton møtte i dag pressen for å informere om forlovelsen.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

I Storbritannia ble gleden over nyheten om et forestående kongelig bryllup, blandet med økonomisk bekymring i dag.

Les: Prins William gifter seg neste år

Til tross for at de nyforlovede har ventet med giftermål i over åtte år, ser det ikke ut til at det finnes noe reservemidler for å finansiere den største kongelige begivenheten siden Prins Charles og Lady Dianas bryllup i 1981, skriver britiske Channel 4.

Trukket fra Dronningens formue

Briter i alle samfunnslag er klare over at landet er i dyp gjeld, og det var en problemstilling ikke engang de nyforlovede slapp unna i dag.

– De har ikke bestemt en dato ennå, enda mindre kostnadene for bryllupet. Men paret er svært oppmerksom på den økonomiske situasjonen i landet, uttalte en talsmann for Clarence House, (den kongelige residensen) til TV-kanalen Channel 4.

Dronning Elizabeth og Prins Philip

Prinsesse Elizabeth og Hertugen av Edinburgh giftet seg i Westminster Abbey i London i 1947.

Foto: AP / AP

Med mindre det britiske Parlamentet stemmer for å tildele penger til parets bryllup, forventes det at pengene tas fra den kongelige apanasjen, eller blir trukket fra Dronningens personlige formue.

Dronning Elizabeth fikk penger

Til tross for at 40-årene var preget av sparetiltak etter krigen, stemte Commons (det britiske Underhuset) for å gi Dronningen ekstra penger til bryllupet med Prins Philip i 1947.

– De mente at et bryllup kunne bli en fargerik begivenhet som det var verdt å bruke penger på, forteller professor og historiker, Vernon Bogdanor til Channel 4.

Les også: Diskuterer allerede brudekjolen

Ordføreren foreslo Rådhuset

Storbritannia lider kraftig økonomisk etter finanskrisen. Det skal kuttes over hele fjøla, blant annet skal over 500 000 offentlige jobber forsvinne for å begrense at de røde tallene raser ytterligere nedover.

Les: Cameron sparker 500.000 ansatte
Les også:
Legger frem britiske velferdskutt

Ordfører i London, Boris Johnson, var i dag tilstede under Prins William og Kate Middletons pressemøte for å gratulere de nyforlovede.

Han foreslo å holde giftermålet i Rådhuset for å spare penger, skriver the Guardian.

– Jeg sier ikke at bryllupet bør være billig, bare et kostnadseffektivt bryllup for å passe inn i disse kostnadseffektive tider.

Kongefamilien må stramme inn

For også kongefamilien må finne seg i å ha mindre å rutte med i årene som kommer. Den britiske finansministeren har varslet om at kongefamilien skal gis 14 prosent mindre penger i 2012-2013.

Kulturdepartementet i landet, som hvert år betaler £15 millioner for å holde de kongelige slottene ved like, har krevd at vedlikeholdskostnadene må reduseres med 25 prosent.

Les også: Dronninga slit med straumrekninga

Kongehuset har også godtatt å avlyse det årlige juleselskapet som det er satt av £50 000 til, nær en halv million kroner.

– Bryllupet lider

Mange venter derfor at bryllupet som skal stå mellom Prins William og hans kjæreste gjennom åtte år, Kate Middleton, ikke blir like ekstravagant som feiringen av brudgommens foreldre 30 år tidligere.

Det har aldri blitt oppgitt noe offisielt tall for hvor mye som ble brukt på bryllupet mellom Prins Charles og Lady Diana, men antagelser, som inkluderer politiovervåking og annen sikkerhet, har nådd 30 millioner pund, nær 300 millioner norske kroner.

Se: William har gitt Kate Dianas ring

Prins Charles og Lady Diana giftet seg 29. juli 1981

Prins Charles og Lady Diana vinker fra balkongen på Buckingham Palace, etter å ha blitt viet i St.Pauls-katedralen i London 29. juli 1981.

Foto: SCANPIX/SVERIGE

Ettersom Prins William ikke er tronarving, slik Prins Charles var da han giftet seg i 1981, er det imidlertid ventet at dette bryllupet ikke kommer til å være en formell statlig begivenhet på linje med foreldrenes feiring.

Da Prins Charles giftet seg på ny med Camilla Parker Bowles i 2005 var det Dronning Elizabeth selv som betalte for sønnens bryllup. Det er derfor ventet av enkelte at Prins Charles vil betale for neste års bryllup med sin personlige formue.

Sikkerhetsutgifter er imidlertid ventet å bli dekket av staten.

– Et privat arrangement

Skattebetalernes allianse, som jobber for lavere skatter i Storbritannia, har uttalt at paret bør unngå en overdådig seremoni i en tid da det er et enormt press på den offentlige økonomien.

– Vanlige skattebetalere bør få slippe å sitte igjen med en regning som er passende for en konge.

Anti-monarki-gruppen Republic mener til og med sikkerhetsutgiftene bør dekkes av paret selv.

– Dersom andre organiserer store offentlige arrangementer, må de selv betale for eventuelle sikkerhetstiltak. Vi mener dette er et privat arrangement og den offentlige lommeboka burde ikke bli åpnet for å dekke dette, sier Graham Smith, kampanjeleder for Republic.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt